Hlavní navigace

Šest týdnů po vydání se Creators Update nachází na 18 % počítačů s Windows 10

25. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Nasazování Creators Updatu je pomalejší než Anniversary Updatu. A to je dobře.

Před zhruba šesti týdny začala distribuce zatím poslední hlavní verze Windows 10. Jak pokračuje? Informace, které jsme zveřejnili před měsícem, ukazovaly, že tentokrát je Microsoft opatrnější a Creators Update ve srovnání s Anniversary Updatem nasazuje pomaleji. Což dává smysl, protože v případě loňského vydání Desítek docházelo k více či méně závažný potížím. Letošní jarní aktualizace ale zatím pokračuje, aniž by působila podobnou neplechu. To, že se proces povedlo vylepšit, je chvályhodné. Ale kolik lidí dnes na svých počítačích s Windows 10 používá právě čerstvý Creators Update? Microsoft se k tomu vyjádřil na svém blogu, nepřekvapivě však žádná čísla neuvádí. Pouze shrnuje, jak je důležité, že získává zpětnou vazbu. Aspoň jsme se dozvěděli, že první skutečně velká vlna upgradů byla naplánována na květnové záplatovací úterý, kdy systém získal velký opravný balíček. Konkrétní byl jako vždy AdDuplex. Jeho data jsou aktuální ke 22. květnu. Po šesti týdnech od zahájení automatizované řízené distribuce skrze Windows Update se Creators Update dost

Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 22. květnu 2017
Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 22. květnu 2017
Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 22. květnu 2017
Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 22. květnu 2017

Srovnání je to tedy jen orientační, ale zdá se být dost zřejmé, že nasazování Anniversary Updatu probíhalo o poznání vyšším tempem. Ani kdybychom Creators Updatu dali ten týden navíc, náskok svého předchůdce dohnat nedokáže. Nevidím na tom ovšem nic špatného, protože při významné aktualizaci operačního systému není opatrnosti nikdy dost. Nejspíš už po milionté zmíním, že s minulými verzemi Windows 10 to růžové nebylo. Zdá se ale, že se blýská na lepší časy.

AdDuplex jako vždy nabízí v přehledu další zajímavá statistická data. Kdo máte statistiku rádi, nahlédněte na další snímky prezentace. Dozvíte se, jak si stojí deset největších zemí v otázce používanosti Creators Updatu (v Německu se této verzi nachází na skoro 27 % počítačů s Windows 10), jak si vedou výrobci hardwaru a jak se vyvíjí verze Windows na mobilech.

https://www.slideshare.net/adduplex/adduplex-windows-device-statistics-report-may-2017

Byl pro vás článek přínosný?