Hlavní navigace

Skoro 10 % zařízení s Windows 10 přešlo na Creators Update, 40 % mobilů nemá nárok

25. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Reklamní firma AdDuplex zveřejnila aktuální podíly používanosti jednotlivých verzí Windows 10. Patrně čekáte, jak Microsoft postupuje s nasazováním Creators Updatu, který je řízeně distribuován od 11. dubna. Tentokrát Microsoft novou hlavní verzi Desítek o pár dní dříve – konkrétně 5. dubna – uvolnil vážným zájemcům a zájemkyním alternativními cestami, šlo však o instalace zcela dobrovolné v celkovém měřítku patrně zanedbatelné.

Záleží, jak to chcete počítat. Buď jak buď, široká distribuce byla zahájena přesně před dvěma týdny a čerstvá čísla od AdDuplexu podchází ze včerejška. Za skoro dva týdny se Creators Update propracoval na skoro 10 % počítačů či tabletů s Windows 10. již v případě předchozí verze Microsoft nový systém nasazoval postupně. Jak si vedl Anniversary Update? Ten se za podobný čas propracoval na více než 16 % strojů.

Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 24. dubnu 2017 Podíly jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 24. dubnu 2017

Upozorňuji, že srovnání není na den přesné, ale představu o opatrnosti Microsoftu nám dává. Zdá se, že tentokrát je Microsoft pomalejší a nechce riskovat podobné problémy jako posledně. Nová verze 1703 nepřekvapivě rostla skoro výhradně na úkor předchozího vydání, tj. verze 1607.

Lze předpokládat, že starší verze zůstaly na firemních počítačích, kde přidělený člověk spravuje upgrady. Brzy však bude ukončena podpora prvního vydání Windows 10, lze proto očekávat, že bude na ústupu.

Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 24. dubnu 2017 Vývoj podílů jednotlivých verzí Windows 10 aktuální ke 24. dubnu 2017

AdDuplex vytáhl z klobouku další zajímavá čísla. V prezentaci můžete najít snímek srovnávající nasazování Creators Updatu na počítačích podle výrobců. Nepřekvapivě vede Microsoft, jehož zařízení přechází nejdříve a poměrově je jich Creators Updatem poháněno přes 20 % ostatní výrobci se pohybují před nebo na hranici 10 % s jedinou výjimkou. Skoro 20 % počítačů od MSI s Desítkami již obsahuje Creators Update.

Vypíchl bych ještě jedno číslo, tentokrát z mobilního světa. AdDuplex má představu o tom, kolik smartphonů bude zhruba ponecháno na Anniversary Updatu. Jedná se o takřka 40 % procent mobilů s Windows 10. (Většina zařízení, která na trh přišla s Windows Phone 8.1, na Desítky upgradována nebyla, protože tuto akci bylo nutné provést ručně. Kdyby byla, bylo by procento opuštěných zařízení vyšší.)

https://www.slideshare.net/adduplex/adduplex-windows-device-statistics-report-april-2017

Byl pro vás článek přínosný?