Hlavní navigace

Šetřete místo díky dynamickému stahování a ukládání souborů ve OneDrivu [Windows 10]

14. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Novinka nazvaná Soubory na vyžádání vám umožňuje pracovat se všemi soubory uloženými v cloudu, aniž by bylo nutné mít celou jednotku stále staženou v počítači či tabletu.

Microsoft ve Windows 8.1 představil průkopnickou funkci měnící dosavadní způsob propojení lokálního a cloudového úložiště, která se vrátila ve Windows 10 Fall Creators Update. Bylo totiž možné ve správci souborů vidět kompletní obsah cloudové jednotky OneDrive, aniž by všechny tyto soubory a složky musely být nutně staženy. Do té doby jsme si obvykle vybírali, které složky a soubory se budou synchronizovat. Ty nám pak zabíraly místo na úložišti v počítači. Nový model umožňuje dynamicky pracovat se svými soubory tak, aby místo zbytečně nezabíraly, přitom jsou vždy na dosah. Chodit několikrát denně (i týdne) do nastavení klienta a vybírat složky k synchronizaci sice bylo dřívějším řešením a nynější alternativou, jedná se ovšem o postup značně nepohodlný. Díky novému modelu nemusíte nikam chodit – pokud chcete pracovat se souborem, jež zatím není stažený, jednoduše se stáhne při pokusu o otevření. Ten můžete iniciovat vy běžným poklepáním, soubor si ovšem může vyžádat také aplikace. V momentě, kdy se o přístup pokusí, dojde opět ke stažení.

OneDrive indikuje průběh stažení
OneDrive indikuje průběh stažení
Pokud si nestažený soubor vyžádá aplikace, spatříte podobné oznámení
Pokud si nestažený soubor vyžádá aplikace, spatříte podobné oznámení

Musíte mít ovšem na paměti, že se k nestaženým souborům nedostanete bez internetového připojení. Tento model byl v Osmičkách matoucí a řada lidí si teprve na místě bez připojení uvědomila, že s některými svými soubory pracovat nemůže. Navrátivší se funkce v Desítkách to ošetřuje přidáním grafických indikátorů.

1. Indikátory OneDrivu

V Průzkumníku dostupnost souborů z OneDrivu naznačují indikátory, stav synchronizace vám ovšem prozradí rovněž popisek, jenž se objeví, když nad soubor či složku najedete ukazatelem myši. Během stahování můžete v ikoně složky nebo souboru zahlédnout indikátor průběhu stažení.

Co se statických indikátorů týče, můžete spatřit tyto symboly:

  • Dvě šipky značí aktuálně probíhající synchronizaci.
  • Mrak říká, že je soubor dostupný pouze v cloudu, tj. na úložišti ve vašem zařízení nezabírá žádné místo. Bez připojení s tímto souborem pracovat nelze.
  • Fajfka v zeleném poli znamená, že je položka stažená a vždy dostupná. To je důležité zejména u složek, protože se v nich synchronizují všechny změny.
  • Fajfka v bílém poli znamená, že je soubor aktuálně stažený v zařízení, protože jste s ním zde pracovali. Nové soubory nicméně nebudou na zařízení automaticky staženy. (Na to myslete primárně v případě složek.)
Všimněte si různých symbolů, které indikují dostupnost souborů Všimněte si různých symbolů, které indikují dostupnost souborů

2. Aktivace souborů na vyžádání

Popisovaná funkce pro dynamickou práci se soubory z OneDrivu ve Windows 10 se nazývá Soubory na vyžádání. Microsoft ji před širším publikem zatím spíše skrývá, takže ji nezapnete při prvotním nastavení služby. Pokud procházíte tímto průvodcem a nechcete, aby byl celý obsah cloudu hned po zprovoznění služby stažen, v průvodci po přihlášení zrušte označení předvolby Synchronizovat všechny soubory a složky v tomto umístění.

Až dojdete na konec průvodce a ukončíte jej, v oznamovací oblasti najděte ikonu OneDrivu, vyvolejte kontextovou nabídku a zvolte Nastavení. Dále v sekci Nastavení vyhledejte oddíl Soubory na vyžádání a označte předvolbu Šetřete místem a stahujte si jenom soubory, které používáte.

Soubory na vyžádání je možné zapnout až v nastavení klienta pro OneDrive
Soubory na vyžádání je možné zapnout až v nastavení klienta pro OneDrive
Pokud chcete používat soubory na vyžádání, při prvotním nastavení je ideální pro začátek určit, aby nedošlo hned ke stažení celé cloudové jednotky
Pokud chcete používat soubory na vyžádání, při prvotním nastavení je ideální pro začátek určit, aby nedošlo hned ke stažení celé cloudové jednotky

3. Ruční ovládání stažení

Jak jsem již uvedl, po zapnutí funkce je práce se soubory dynamická. V Průzkumníku či jiném vámi používaném správci souborů tedy vidíte kompletní obsah cloudové jednotky. Kromě toho, že se soubor stáhne při otevření, ovšem máte možnost pomocí kontextové nabídky souborů a složek ovlivnit stav (či typ synchronizace) ručně.

Můžete jednak odstraňovat soubory z lokálního úložiště (Uvolnit místo), pokud s nimi již nehodláte v daném zařízení v blízké době pracovat, zato potřebujete ušetřit místo. To se v době stále malých až velmi malých SSD hodí. Stejně tak můžete požadovaným položkám přisoudit, aby byly vždy synchronizovány (Vždy zachovat na tomto zařízení).

Pomocí kontextové nabídky můžete soubory položkám přisoudit, aby se např. vždycky synchronizovaly Pomocí kontextové nabídky můžete soubory položkám přisoudit, aby se např. vždycky synchronizovaly

Takto označené položky budou hned staženy a dále synchronizovány při každé změně. Jedná se tak vlastně o stejný model práce, na jaký jsme byli dříve nejen u OneDrivu zvyklí. Tato možnost je užitečná zejména v případě složek, protože pokud je složka vždy automaticky synchronizována, do vašeho zařízení se bude automaticky stahovat nový obsah přidaný do dané složky, tj. nebude se čekat na manuální přístup k souboru.

Byl pro vás článek přínosný?