Hlavní navigace

Windows 10 Fall Creators Update: jen malé a někdy nedotažené novinky [recenze]

17. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Microsoft nakonec několik důležitých vylepšení pro toto vydání dokončit nezvládl, a proto Fall Creators Update nabízí novinek málo. Respektive jsou opravdu malé – a některé bohužel působí nedodělaně.

Podzimní vydání Windows v novém kabátku

Dne 17. října 2017 začíná řízená distribuce Windows 10 Fall Creators Update prostřednictvím služby Windows Update. Kromě marketingového názvu Fall Creators Update můžete toto vydání znát také pod číslem verze 1709, případně pod číslem sestavení 16299. Kódové označení této verze pak bylo Redstone 3.

Tip: Jak získat Windows 10 Fall Creators Update co nejdříve?

Co se Microsoftu za půl roku vývoje podařilo vyprodukovat za novinky? Jak moc se budete na toto vydání těšit? Napovím vám. Než začneme, můžete si připomenout novinky v minulých vydáních Desítek:

Opatrné rozšiřování designu Fluent

Pro začátek nelze nezmínit to, co ze systému vystupuje znatelně a na mnoha místech. V Creators Updatu začal prostupovat ponejvíce aplikacemi design Fluent, a to především v podobě průsvitnosti. Průsvitnost je zatím protěžovaným prvkem, zatímco efekt zvýraznění aktivních položek v nabídkách si Microsoft nechává až na příště.

Postup nasazování nového designu je pomalý a na rovinu píši, že pokud nepoužíváte integrované univerzální aplikace od Microsoftu, na nichž jsou nové efekty vidět zdaleka nejvíc, dost možná změny vůbec nepostřehnete. Znám ostatně jedince, kteří pořádně nezaznamenali rozdíl mezi Windows 98 a XP. Tam přitom změna byla mnohem výraznější.

Co aplikace, to jiný designový styl Co aplikace, to jiný designový styl

Nové vedle starého

Např. hlavní panel nebo kalendář na hlavním panelu prozatím používají dřívější efekt průsvitnosti, čímž v systému dočasně vzniká nekonzistentní místo, ačkoli reálně to zaznamenají jen ti nejpozornější. Efekt průsvitnosti můžete pozorovat i na přepracovaném Centru akcí nebo nabídce Start (na neceloobrazovkové variantě).

Sledovat Microsoft je někdy fascinující. Ačkoli pochopím, že za půl roku nestihne dodělat všechno, takže design nasazuje postupně, nejde mi na rozum, že si firma lépe nezorganizovala průběh předělávání prvků. Proč ji nenapadlo nový efekt průsvitnosti použít rovnou na hlavním panelu, když už se jala předělávat Centrum akcí a nabídku Start?

Průhlednost je aktivní jen u okna v popředí Průhlednost je aktivní jen u okna v popředí

Takhle budeme čekat půl roku na vyrovnání nekonzistence. V konečném důsledku se jedná o nepodstatnou drobnost, která vám v používání počítače nezabrání, tento přístup je přesto zarážející. Zkuste si nejdříve otevřít Centrum akcí a pak třeba kalendář v oznamovací oblasti. Na pozadí mějte nějaký barevně výrazný obrázek. Na pohled je patrné, že se jedná o dva rozdílné efekty.

Nekonzistentní design? Nic nového

Ladění nekonzistencí navíc Microsoftu trvá již od první verze Desítek, tj. dva roky. S ohledem na současné přepracovávání designu, kdy se celé kolečko předělávání v podstatě restartovalo, se jedná o zdánlivě nekonečný proces. Některé potíže v oblasti nekonzistence designových přístupů se zřejmě nikdy nevyřeší – ztratit naději je v tuto chvíli příliš snadné. Paradoxně řada aplikací do Microsoftu ignoruje nastavení barevného záhlaví a vyhýbá se novému designovému stylu.

Vlastní záhlaví nabízí balík Microsoft Office (už od verze 2007, týká se to však také moderních aplikací přímo pro Desítky), z moderních aplikací se jedná o Windows Store, Fotky nebo Edge. Právě tyto aplikace naplno využívají efekt průsvitnosti, která je přítomná všude – a také v záhlaví okna. Prostředí těchto aplikací je laděno do šedých odstínů.

Nový Seznam Email do hlavního okna přesune rovněž nastavení
Nový Seznam Email do hlavního okna přesune rovněž nastavení
Multitasking? V novém Emailu ale bude možné minimalizovat jen koncepty
Multitasking? V novém Emailu ale bude možné minimalizovat jen koncepty

Jenže například Skype pro Windows 10 pro změnu šedavé prostředí s průsvitností nenabízí, zato je v horní části okna včetně záhlaví světlý jako stěna (případně tmavý, což záleží na volbě motivu). Proč není šedý a nepožívá průsvitnost? Nebo proč aspoň nerespektuje nastavení barevného záhlaví? Tyto nekonzistence lze oprávněně kritizovat.

Úpravy v letošním podzimním vydání Windows však mají aspoň z mého pohledu minimálně pozitivní dopad na Edge. Díky použití efektu se jedná o první verzi, která mi připadá vizuálně příjemná. Nebo už používám Desítky tak dlouho, že jsem vůči ošklivosti prohlížeče otupěl. Ještě dodávám, že efekt průsvitnosti lze případně paušálně vypnout v Nastavení | Přizpůsobení | Barvy.

Lidé poblíž hodin

Funkce, jež byla původně slíbena pro Creators Update, byla sice konečně doručena, reálně si nicméně nemyslím, že by se stala velkým trhákem. Zefektivnění komunikace s nejčastějšími kontakty je dobrý nápad. Lidem, jak se novinka nazývá, nicméně chybí jiskra. Standardně se po klepnutí na kontakt v oznamovací oblasti zobrazí obsah z vybrané aplikace, který je s daným člověkem spojen. To si někteří mohou pamatovat z Windows Phonu.

Může jít o podrobnosti z adresáře, jenže zvlášť u nejčastějších kontaktů tyhle detaily znám. K čemu tak rychlý přístup ke kontaktu využít? Právě tohle je dobrá otázka. V současnosti totiž integraci s hlavním panelem nepodporuje mnoho aplikací. Ve hře jsou samozřejmě minimálně nástroje od Microsoftu jako Lidé, Pošta nebo Skype (ten ze Storu, jenž je určený jen pro Windows 10), jež kráčí příkladem ostatním.

Lidé mají své nedostatky. Nelze jen jednorázově vyhledat kontakt, kontakty se vždy připnou Lidé mají své nedostatky. Nelze jen jednorázově vyhledat kontakt, kontakty se vždy připnou

Pokud je používáte, najdete způsoby, jak Lidi využít. Zejména Skype pro rychlou komunikaci může přijít vhod. Můžete na avatara přetáhnout soubor, přičemž pak vyberte službu z nabídky a použijete ji pro okamžité sdílení. Na druhou stranu stále nevím, jestli kontakty poblíž hodin nabízí výraznější přidanou hodnotu oproti běžnému otevření aplikace.

Otázka kvality integrovaných aplikací

Ve chvíli, kdy budou podporovány sociálními sítěmi jako Facebook nebo Twitter, komunikátory jako Messenger či WhatsApp nebo cloudovými úložišti jako Dropbox, bude dojem z používání Lidí pozitivnější. Ne každý navíc používá integrované aplikace ve Windows 10. Přiznejme si to, na základní používání dostačují, velký nicméně komfort neposkytují.

Zejména poštovní klient je chudý a není dobře přizpůsoben na ovládání klávesnicí. Nelze v něm ani nastavit větší písmo, přičemž to výchozí je velmi malé, tedy nekomfortní. A po zvětšení textu kolečkem myši nevyplní text inteligentně dostupný prostor, přestože je digitální, naopak vám začne utíkat mimo okno, takže musíte používat posuvníky. To je velice nepohodlné až nechtěným způsobem zábavné.

Co je šikovné? Přetáhnete soubor, vyberte např. e-mail a sdílíte Co je šikovné? Přetáhnete soubor, vyberte např. e-mail a sdílíte

Pokud se ovšem nesnažíte pracovat, v takových chvílích byste počítač nejraději prohodili oknem. Osobně nemám problém s tím, že Microsoft vytváří hybridní prostředí. Pokud mají Desítky seriózně fungovat na osobních počítačích bez dotekové obrazovky, musí fungovat pohodlně s oběma typy ovládání a neselhávat v naprostých banalitách, s nimiž jsme neměli problém v programech před deseti roky. Ale zpátky k Lidem.

Využitelnost Lidí

Právě aplikace představují klíčové omezení funkce Lidé. Pokud vám nevyhovují ty od Microsoftu, nejspíš funkci brzy vypnete (zobrazení kontaktů vedle hodin vypnete i v kontextové nabídce hlavního panelu). Vadí mi také jiné drobnosti. Proč nemohu jen vyhledat kontakt, který v danou chvíli potřebuji a chci např. najít jeho telefonní číslo?

Kontakt si totiž nelze jen prohlédnout, rovnou se totiž připne na hlavní panel. Také by neuškodilo, kdyby Microsoft umožnil najít ve Storu aplikace podporující integraci s kontakty na hlavním panelu. Na funkci se začalo pracovat někdy loni na podzim a po dlouhém čekání o určitém zklamání hovořit musím. Podpora aplikací třetích stran (nebo těch domácích) se zlepšit může, dnešní situace ale Lidem nenahrává.

Skype funkci Lidé podporuje. Pokud jej používáte, novinku zřejmě oceníte Skype funkci Lidé podporuje. Pokud jej používáte, novinku zřejmě oceníte

Jak se zlepšil Edge?

Již jsem zmínil, že prohlížeč od Microsoftu vypadá nejlépe za celý svůj krátký život. Efekt průsvitnosti mu sluší a aspoň trochu rozbíjí nudnou šedou plochu. Navíc je adresní řádek vždy bílý, což opět pomáhá. Na rozdíl od minulého vydání nicméně Edge nezískal žádnou viditelnou funkci, jež by na první pohled zaujala váš zrak (minule šlo např. o ukládání stránek pro pozdější použití). Postupně alespoň přibývají doplňky, ačkoli Microsoft poněkud manipuluje realitou, která zatím tak oslnivá není – doplňků vzniklo přes sedmdesát.

Jedna důležitější novinka není vidět, objevit ji musíte sami. Edge konečně podporuje připínání stránek přímo na hlavní panel – již dříve umožňoval aspoň připínat stránky ke Startu. Opět ale mám výtky. Stránku nelze na panel přetáhnout myší, musíte ji připnout pomocí hlavní nabídky. Budiž, i např. Internet Explorer obyčejné přetažení podporoval.

Weby na hlavním panelu

A co hůř, jedná se o obyčejný odkaz, jenž se otevře ve standardním okně prohlížeče, tedy vedle jiných stránek, pokud máte nějaké otevřené. To znamená, že pak na hlavním panelu ani není aktivní zástupce dané stránky, ale zástupce Edge. K čemu to je? Chrome v tomto ohledu představuje vzor. Když vytváříte odkaz na stránku (který se objeví na ploše, ale snadno ho připnete ke hlavnímu panelu), máte možnost si zvolit způsob otevření.

Edge je hezčí než dřív, připínání stránek k panelu ale zklamalo. Všimněte si tlačítka pro otevření Cnews, která je po otevření neaktivní Edge je hezčí než dřív, připínání stránek k panelu ale zklamalo. Všimněte si tlačítka pro otevření Cnews, která je po otevření neaktivní

Buď se jedná o odkaz, jenž se otevře ve standardním okně prohlížeče, nebo se bude otevírat v samotném okně. V tomto okně se nezobrazují žádné prvky uživatelského prostředí prohlížeči, jen záhlaví okna. To je výborné pro webové aplikace, které tak mohou využít maximum prostoru. Webová aplikace pak působí jako nativní aplikace – žije v samotném okně, nezávisle na prohlížeči. Zde se již rozdíl mezi nativní a webovou aplikací výrazně stírá.

Microsoft tento druhý přístup z nepochopitelného důvodu nenabízí a připínání webů ke hlavnímu panelu z mého pohledu implementoval nejhůře, jak mohl. Ano, některými žádanou funkci jsme získali, její využitelnost je bohužel nízká. Obyčejné odkazy na weby na hlavním panelu akorát překáží, tyto odkazy se hodí lépe na Start či na plochu.

Tentokrát jen maličkosti

Kromě uvedeného debaklu nabízí Edge řadu malých zlepšováků. Podporuje vyplňování formulářů v PDF. V dokumentech v tomto formátu též můžete používat nástroje pro zvýrazňování. Navíc již prohlížeč nezatajuje obsah dokumentu. Zvýrazňovat můžete také v EPUBech, dokonce se už synchronizuje průběh čtení mezi zařízením.

Edge podporuje práci s textem v dokumentech PDF a EPUB Edge podporuje práci s textem v dokumentech PDF a EPUB

Upravíte i uloženou záložku. To opravdu nešlo. Kromě vždy vítaných úprav pod kapotu mnoho novinek Edge nenabízí, navíc je z výčtu novinek jasné, že jich mnoho nevyužijete při samotném prohlížení webových stránek, ale při jiných činnostech. Aspoň jedna pozitivní zpráva na závěr zbyla.

Je ještě brzy na komplexní hodnocení, ale snad poprvé za dobu používání (po třech čtyřech týdnech testování) nemám pocit, že by Edge byl nespolehlivý a nepředvídatelný jako do té doby – zatím funguje na jedničku. Kdyby se stal stabilním a předvídatelným prohlížečem, nebyl by to popravdě sám o sobě malý úspěch.

Soubory z cloudu v Průzkumníku

Pokud je pro vás počítač produktivním kancelářským nástrojem a nezajímají vás věci jako odlehčená domácí střižna videa (viz dále), mohla by vás zaujmout přepracovaná práce se soubory ve OneDrivu. Microsoft dodělal variaci na funkci, kterou OneDrive nabízel ve Windows 8.1. Ve správci souborů můžete vidět všechny své soubory, aniž by nutně musely být všechny staženy na lokálním úložišti.

Návod: Šetřete místo díky dynamickému stahování a ukládání souborů ve OneDrivu

Nestažené jsou z cloudu získány, pokud s nimi chcete pracovat. Posté musím uvést, že v době plné výkonných, ale kapacitně často omezujících SSD, plus levných a objemných cloudových úložišť, se mění způsob práce. Možnost vidět všechen obsah cloudové jednotky považuji za výhodný pro ty, kdo si místo navíc předplácí. Pokud k těmto lidem patříte, budete mít z pozdního návratu funkce radost. (Dnes ji již obsahuje také např. Dropbox či Google Drive, zatím však jen pro firmy.)

Indikátory naznačují, zda jsou soubory dostupné lokálně Indikátory naznačují, zda jsou soubory dostupné lokálně

Soubory na vyžádání, jak se novinka nazývá, jsou funkcí volitelnou, takže můžete klidně fungovat na dosavadním modelu. Tj. vyberete si složky – klidně celé cloudové úložiště – a ty jsou kompletně synchronizovány s vaším zařízením. Pokud zvolíte první možnost, indikátory v Průzkumníku vám naznačí, zda jsou soubory a složky stažené či nikoli. Pokud nestažený soubor otevíráte z nějaké aplikace, zobrazí se notifikace s průběhem stažení.

Když aplikace požádá o soubor uložený v cloudu, notifikace indikuje stažení Když aplikace požádá o soubor uložený v cloudu, notifikace indikuje stažení

Prozatímní mírná neodladěnost

Microsoft však ještě má co ladit. Minimálně pro sestavení 16299.19 platí, že akce ve OneDrivu v Průzkumníku (při aktivované funkci Soubory na vyžádání) nejsou zcela bezproblémové. V základu všechno funguje (stažení zatím nikdy neselhalo), pár drobností k doladění by se přesto našlo. Když kdekoli jinde vytvořím složku, zadám název a potvrdím akci Enterem, mohu adresář dalším zmačknutím Enteru hned otevřít. Ne však ve OneDrivu.

Narazil jsem také na potíže s vykreslením náhledů obrázků nebo na občas pomalejší reakce. Všechny tohle jsou ale aspekty, které Microsoft může vyladit v následujících týdnech pomocí obyčejné systémové aktualizace.

Střižna videa pro nenáročné

Poslední výraznější novinky nabízí některé další integrované aplikace. Zatímco Edge se tentokrát drží zpátky, významné novinky nám servírují Fotky (jež se ve Windows Storu nazývají Microsoft Fotografie, zato po instalaci se aplikace skutečně nazývá Fotky). Donedávna platily za jednoduššího správce a prohlížeč obrázků, tentokrát se však jedná o mnohem víc.

Microsoft kdysi hovořil o tom, že připravuje nástupce Windows Movie Makeru, ale roky bylo ticho po pěšině. Střižnu videa pro běžné uživatele a uživatelky nám doručil právě ve Fotkách. Jak jsem již upozorňoval, objev na poslední chvíli napovídá, že část funkcí bude zpoplatněná, konkrétně se jedná o některé trojrozměrné efekty nebo hudební podkresy. Zatím jsem ale na placené efekty v aplikaci nenarazil, může to však být otázka jedné aktualizace, která nové a placené efekty přidá. Uvidíme.

Na uživatele Gmailu číhá nepříjemný phishing
Na uživatele Gmailu číhá nepříjemný phishing
Opera detekovala video, takže jej teď mohu ovládat z této nabídky
Opera detekovala video, takže jej teď mohu ovládat z této nabídky
Opera Neon
Opera Neon

Přesto základní efekty zdarma jsou a budou, takže si můžete s editorem i tak užít své. Ačkoli toto není prostor na velkou recenzi nového nástroje, aspoň v krátkosti bych rád shrnul podstatu nástroje. Vyniká totiž v tom, jak k tvorbě videí přistupuje. Umožní vám editovat video stávající, můžete ale také vytvořit nové pomocí fotografií nebo existujících videí, pak vznikne koláž. Doplněna je automaticky o hudební podkres či o obrazový filtr.

Poloutomatizované vytváření videí

Důležité je pochopit, že Fotky přirozeně neslouží jako náhrada profesionálních střižen, jedná se o úplně jinak fungující nástroj, který jde naproti těm, kdo by se plnohodnotné střižny lekli na první pohled. Je to nástroj pro všechny, kdo se technologií spíše bojí a kdo s počítačem pracují spíše na základní úrovni. Tito lidé mají slušnou šanci, že se naučí s editorem videa ve Fotkách pracovat.

Program je výrazně automatizovaný. Pokud ale chcete parametry videa upravit, můžete. Jedná se ovšem převážně o jednoduché vybírání z nabídek. Chcete hudební podkres dobrodružný, nebo raději epický? Prostě si vyberte jednu ze stop, kterou program automaticky přizpůsobí délce videa. Podobně máte na výběr obrazové filtry, ale také efekty jako před pár měsíci předvedené výbuchy.

Nechybí ovšem ani jednoduché ořezávání videí. Program jako celek působí velmi dobrým dojmem. Prostředí je hezké a přehledné, takže doufejme, že se v praxi pro běžné uživatelky a uživatele ukáže být zajímavým nástupcem Movie Makeru. Fotky dále kromě editoru videa nebo nového vzhledu nabízí také tolik chybějící vyhledávání psaním. Nástroj ušel kus cesty.

Ačkoli funkce jako poloautomatizovaná tvorba videí nebo vyhledávání zní banálně, ve skutečnosti je na pozadí zapojena technologie, která by se dala nazvat umělou inteligencí. Dokáže např. rozpoznávat objekty na snímcích, takže pak napíšete třeba „vlak“ a zobrazí se fotky s vlaky. Díky této technologii je také automaticky vytvořené video sledovatelné – tempo je správné, kompozice dává smysl. Aspoň z větší části.

To je vše, přátelé…

Uteklo to rychle, jsme na konci textu referujícího o hlavních novinkách. Možná přemýšlíte, co si o novém vydání Desítek myslet. Nejvýraznější novinku nakonec možná představují Lidé, jenže ty nevyužije zdaleka každý (především s ohledem na zatím slabou podporu ze strany aplikací, bez které je ovšem funkce jen na okrasu), navíc provedení není úplně bez výtek.

Nový design systémem prostupuje, činí tak ale velmi pomalu, což vede k dočasnému vytváření nekonzistencí, navíc sám o sobě nepředstavuje vyloženě revoluci – jedná se o evoluci dosavadního designového přístupu. Velice významného vylepšení se dočkal OneDrive, ale opět se jedná o funkci určenou pro omezené publikum. Využitelná je především těmi, kdo si připlácí vyšší kapacitu v tomto úložišti. Ne každý pak OneDrive používá.

Jen blázen čeká revoluci

Nechci znít přehnaně negativně. Za půl roku vývoje se dá zvládnout jen určitý objem práce. Tento text slouží jako recenze, nikoli jako kompletní výčet novinek. Fall Creators Update reálně nabízí desítky maličkostí, na které řeč nepřišla. Centrum akcí vypadá lépe a získalo lepší možnosti práce s oznámeními, vývojářská obec ocení více linuxových distribucí ve Storu, opět se zlepšilo zabezpečení (byť jsou nové nástroje cíleny hlavně na firmy) apod.

Lepší je také výdrž mj. díky automatickému omezování aplikací na pozadí, které je dostupné na některých nových procesorech. Díky kontextové nabídce klidně někomu nasdílíte soubor z Průzkumníka, přibyla nabídka s emotikony pro ty, kdo píší na dotekových obrazovkách, funkce Inteligentní úložiště zvládá automaticky čistit další místa systému, Správce úloh zobrazuje také vytížení grafické karty. A tak dále.

Nastavení nového Seznam Emailu
Nastavení nového Seznam Emailu
Gmail ještě před redesignem, k němuž došlo v roce 2018
Gmail ještě před redesignem, k němuž došlo v roce 2018

Je možné kritizovat nový systém za nedostatek novinek? V součtu je jich dost. Jak jsem již dříve uvedl, dospělý systém je těžké vylepšovat výraznými kroky. Těžko si lze představit nové zásadní funkce, kterými by nás ještě mohl oblažit. V tomto bodě se jedná spíše o postupné ladění toho, co máme. Jsou to také pokroky, jež vidíme na každé nové hlavní verzi.

Design se sjednocuje (tentokrát je rozladěný tam, kde minule nebyl, tendence však je prvky designově sjednotit), Nastavení přejímá další položky, systém je lépe zabezpečený a optimalizovaný.  Očekávat revoluci nelze a měli bychom si zvyknout, že nové vydání Windows není velkou událostí. Zvlášť když se Microsoft rozhodl pro půlroční vývojové cykly.

Správce úloh nabízí přehled vytížení grafické karty Správce úloh nabízí přehled vytížení grafické karty

Mnoho novinek je navíc spojeno jen s určitými typy zařízení a scénáři použití. Vylepšení podpory digitálních per, hlasové ovládání prostřednictvím Cortany nebo zlepšování virtuální reality nevyužije zdaleka každý. Jako pokaždé Microsoft zapracoval na usnadnění ovládání pro handicapované. Fall Creators Update např. podporuje ovládání pomocí pohybu očí. Což není málo, ani to však není novinka určená zdaleka pro každého.

Novinky, které se přesunuly na příště

Druhou část problematiky představují očekávání vyvolaná prezentací novinek, které firma nestihne dodělat. Stalo se to zatím pokaždé a k patrně nejzásadnějšímu přesunutí slíbených funkcí do dalšího vydání došlo tentokrát. Microsoft totiž sliboval celkem tři vzájemně související funkce, které vůbec nejsou zanedbatelné:

  • sdílená schránka,
  • možnost pokračovat v práci na počítači poté, co odložíte telefon (nebo jiné zařízení),
  • časovou osu s možností navázat na předchozí činnosti (např. editovat konkrétní dokument, na němž jste pracovali včera). Tato osa představuje pokročilejší verzi obrazovky s právě otevřenými okny, viz video níže.

Tentokrát jsme se nedočkali rovnou tří zásadních novinek. Konečná verze Fall Creators Updatu je proto výrazněji chudší, než jak bylo přislíbeno. Zatímco Creators Update mohl vypadat chudě vedle Anniversary Updatu, Fall Creators Update v tomto ohledu původně vypadal nadějněji. Situace se ovšem poněkud obrátila a Fall Creators Update působí jako ještě střídmější porce oproti Creators Updatu.

Ještě více než minule se jedná o vydání složené z malých až neviditelných vylepšení. Vadí to něčemu? Neřekl bych. Odložení funkcí znamená, že si je osaháme stejně za pouhých několik měsíců. S mnoha novinkami, byť malými, je letošní podzimní verze Windows opět funkčně bohatší než ta předchozí. Spíše mne mrzí polovičatost implementace některých novinek, jak jsem uvedl výše. V tomto ohledu si Microsoft mohl vést lépe.

Byl pro vás článek přínosný?