Hlavní navigace

Objevily se benchmarky Snapdragonu 850. ARM notebooky s Windows o čtvrtinu rychlejší?

21. 8. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak už asi víte, na trhu se letos objevily notebooky běžící na procesorech ARM od Qualcommu, takzvaná „always connected PC“ s Windows 10 pro architekturu ARM. Ta disponují možností emulace x86 aplikací a tím docela dobrou kompatibilitou s rozsáhlým katalogem programů pro Windows. První z těchto zařízení používají poměrně pomalý Snapdragon 835, který jakž takž dokáže konkurovat lowendovým Celeronům a Pentiím s jádry Atom Goldmont od Intelu při běhu nativního kódu. Ale s emulací stojící polovinu výkonu už to není nic moc. Ovšem letos by je měla nahradit nová generace s procesorem Snapdragon 850, který má být rychlejší a již optimalizovaný pro mobilní PC. Na internetu se nyní objevily první benchmarky naznačující, kam by mohl notebooky s Windows posunout.

Výsledky pro nový Snapdragon 850 se objevily ve webové databázi benchmarku Geekbench. Ten má bohužel řadu slabin a často je asi zavádějící. Ovšem zde patrně můžeme srovnat dva čipy Qualcommu pokaždé v zařízení s Windows a s podobnou notebokovou platformou, takže by rozdíly nemusely být příliš zkreslené.

O 25 % rychlejší v jednojádrovém výkonu

Snapdragon 850 byl otestován na zatím nevydaném zařízení od Lenova, které má interní označení 81JL. Patrně by mohlo jít o prototyp notebooku, navazujícího na aktuální Miix 630. Stroj obsahuje 8 GB paměti RAM a běží na něm Windows 10 Pro (ve verzi pro 64bitové čipy ARM samozřejmě). V nativním Geekbench 4.3.0rc1 Snapdragon 850 dosáhl jednojádrového skóre 2263 bodů a ve vícevláknovém skóre skončil s 6947 body.

Výsledky Geekbench 4.3.0 pro Snapdragon 850 Výsledky Geekbench 4.3.0 pro Snapdragon 850 pod Windows

To lze srovnat s výsledky čipu Snapdragon 835 v současných noteboocích, například Asusu NovaGo. Ten má v jednom vlákně 1802 bodů, což znamená, že Snapdragon 850 by v důležitém jednovláknovém výkonu byl o víc jak čtvrtinu (25,6 %) rychlejší. V multi-threadu už nicméně takový rozdíl není, NovaGo v něm ukazuje 6475 bodů, což by dávalo Snapdragonu 850 jen 7,3% náskok. Na druhou stranu je ale možné, že výkon nového čipu by se mohl ještě zlepšit vyladěním firmwaru, ovladačů a potenciálně i operačního systému.

Srovnání Snapdragonu 850 se starším Snapdragonem 835 v notebooku Asus NovaGo (Zdroj: WinFuture.de) Srovnání Snapdragonu 850 se starším Snapdragonem 835 v notebooku Asus NovaGo (Zdroj: WinFuture.de)

Geekbench ukazuje, že Snapdragon 850 běží až na taktu 2,96 GHz, o čemž se již hovořilo dříve. Patrně má tedy v testovaném Lenovu finální frekvence a parametry. Ačkoliv se věci ještě mohou změnit, mělo by tedy toto CPU poměrně slušně pokročit. Čtvrtina výkonu navíc sice zdaleka nedožene výkonnější architektury Intel Core, ale jde o vyšší zrychlení, než obvykle Intel vytěží z jedné generace. Zároveň to zmírní nedostatek výkonu při emulaci. Cortex-A75 je obecně silnější jádro než Cortex-A73 a je možné, že zrovna v problematických situacích jako je náročný překlad x86 binárek, by nový Snapdragon možná mohl překvapit a zlepšit se o víc, než co ukazuje Geekbench.

Asus NovaGo Asus NovaGo

Windows na ARMu mohou mít strategický význam

První generace těchto notebooků je za nízký výkon tvrdě kritizována. V dlouhodobějším horizontu by ale existence funkční alternativní platformy pro Windows mohla mít obrovský význam. ARMy by mohly výrazně narušit dosavadní dominanci procesorů x86 a jsou tak potenciálně hodně důležité. A to nejen jako konkurenční impulz, ale i jako záložní plán pro Microsoft, pokud by platforma ARM převzala výkonnostní vedení od instrukční sady x86 a začala dominovat trhu.

Pokud by Windows v té době byly stále svázané s procesory x86, mohly by je při takovém procesorovém přechodu smést alternativní operační systémy jako Android nebo ChromeOS. Pokud však Microsoft bude mít paralelně rozběhnutou platformu Windows na ARMu, mohl by provést hladký přechod a na výměnu architektury procesorů v PC by byl připraven už v okamžiku, kdy by k ní začínalo docházet. Takže zde je myslím třeba Qualcomm (a Microsoft) pochválit za to, že nemyslí jen na nejbližší budoucnost a okamžitý zisk.

Byl pro vás článek přínosný?