Hlavní navigace

Těžaři Bitcoinu se z Číny přesunuli do USA. Spotřeba elektřiny se blíží zlatu

15. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Pixabay
Po zákazu kryptoměn v Číně jsou nyní největším producentem Bitcoinu s více než třetinovým podílem Spojené státy. Čína povolila pouze státní kryptoměnu – digitální jüan. Spotřeba Bitcoinu se již blíží energii vydané při těžbě zlata, která se odhaduje na 131 TWh ročně.

V Číně docházelo k těžbě 75 % všech Bitcoinů. Komunistická vláda, respektive Čínská lidová banka, ale kromě těžby zakázala i veškeré finanční transakce spojené s Bitcoiny a Čína tak prakticky zmizela z trhu kryptoměn. Těžaři se přesunuli do jiných zemí, zejména do Spojených států, ale také do blízkého Kazachstánu a Ruska. Právě Spojené státy jsou nyní v žebříčku první se 35% podílem, přičemž hashrate mají ještě o něco vyšší.

Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index CBECI Podíl jednotlivých zemích na celkové těžbě Bitcoinu (obrázek: CBECI)

Podle cambridgského žebříčku se roční spotřeba Bitcoinu blíží spotřebě pro těžbu zlata. Na žebříčku srovnávající spotřebu Bitcoinu se spotřebou jednotlivých států brzy kryptoměna se 104 TWh ročně předstihne Holandsko.

Více: Čína je velký bitcoinový důl. Teď chce ve své provincii zakázat těžbu

Více: Bitcoinoví těžaři si koupili vlastní uhelnou elektrárnu

Podle odhadů se každý den vytěží okolo 900 Bitcoinů, jejichž celkový počet je stanoven algoritmem na 21 milionů. Řada digitálních mincí je ale již zřejmě nadobro ztracena, takže v oběhu jich bude nakonec o něco méně.

Jak se těžba v Číně utlumovala, narostl podíl USA na dvojnásobek a v Kazachstánu ještě více z 8 na 18 %. A právě v této středoasijské zemi začíná být nedostatek elektřiny. Místní vláda ovšem místo restrikcí chystá od příštího roku speciální krypto-daň. Elektřina v zemi je velmi levná, což přitahuje právě těžaře.

Za každý kilowatt určený na těžbu Bitcoinů se má platit v přepočtu 0,00233 dolarů (odpovídá jednomu tenge, což je místní měna). Díky tomu plánuje miliardové příjmy do rozpočtu. Pokud to tedy jejich elektrárny vůbec zvládnou.

zdroj: tomshardware, cbeci.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.