Hlavní navigace

Tremont se zpožděním rok a půl: konečně je tu Mini-ITX deska s novým Atomem Intel Jasper Lake

7. 7. 2022

Sdílet

Zdroj: Gigabyte
Máte rádi malá úsporná PC (ještě lépe pasivně chlazená)? Po neuvěřitelném roce a půl od vydání se konečně na Mini-ITX základní desky dostanou 10nm „Atomy“ Jasper Lake s architekturou Tremont místo dnes už dost stárnoucích 14nm Apollo Lake či Gemini Lake.

Čipová krize měla různé oběti, ale jednou byly i úsporné procesory Celeron a Pentium z „atomové“ linie malých jader. Intel už před rokem a půl uvedl na trh jejich 10nm generaci Jasper Lake s architekturou Tremont. Jenže čipů Jasper Lake asi nebylo dost. Prakticky vůbec nejsou k mání desktopové desky pro úsporné sestavy. Po dlouhé době se to snad lepší, teď konečně přicházejí Mini-ITX desky s Jasper Lake, dokonce i pasivně chlazené.

Ne, že by se Jasper Lake na trhu vůbec neobjevilo a bylo papírový produkt. V levných noteboocích ho najdete docela často (i když ne tak často, jak by to chtělo – pořád se jich hodně prodává se starými 14nm Atomy). Najdou se i miniPC typu NUC, ale výrobci desek prakticky vůbec nenabízejí desktopové základní desky s těmito procesory a v nabídce mají jen modely se staršími generacemi (mimo jiné provázenými průšvihy s degradací čipů – dokonce opakovaně, byť se to asi neprojeví moc často). Sice již byly oznámené nějaké desky s Jasper Lake, ale na trhu běžně nejsou. Model Asus N5105I-IM-A je asi určený pro embedded trh a ASRock sice něco oznámil, ale pak údajně byly desky zrušené kvůli nedostupnosti procesorů na straně Intelu.

Gigabyte N5105I H 02 Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)

10nm úsporný Celeron v Gigabyte N5105I H

FanlessTech včera upozornil na to, že teď desku s Jasper Lake chystá Gigabyte, a jeho model N5105I H by měl být běžnou spotřebitelskou deskou vhodnou pro domácí stavbu úsporného PC. Jde o Mini-ITX desku osazenou procesorem (respektive SoC) Intel Celeron N5105. Tato verze Jasper Lake má čtyři jádra s architekturou Tremont, která byla předstupněm jader Gracemont sloužících jako E-Core v procesorech Alder Lake. Jejich takt je 2,0 GHz v základu a 2,9 GHz v maximálním boostu.

Procesor má integrovanou grafiku se 192 shadery (24 EU) architektury Gen11 (ta je převzatá z procesorů Ice Lake), běžící na frekvenci 800 MHz. Tento model je druhé nejvýkonnější Jasper Lake v nabídce, po Pentiu Silver N6005 (to má takty 2,0–3,3 GHz a v GPU 256 shaderů).

Intel Celeron N5105 10nm generace Jasper Lake na desce firmy GigaIPC Intel Celeron N5105 (10nm generace Jasper Lake) na desce GigaIPC iTXL-5105A. Tvoří ho dva čipy procesor a přídavný PCH (zdroj: GigaIPC)

TDP této „desktopové“ verze Jasper Lake je 10 W a procesor se obejde bez aktivního chlazení, takže deska má jen hliníkový pasiv, a nabízí se tedy jako řešení pro zcela bezhlučné PC (byť to bude záležet na tom, jak dobře bude větraná skříň). Asi je trochu škoda, že nemá DC napájení a místo toho je konstruovaná na klasický ATX zdroj, ale toto se dá případně obejít použitím PicoPSU nebo podobného adaptéru.

Pro použití v PC nic nechybí – deska má obrazové výstupy DisplayPort 1.2 a HDMI 2.0 (podporuje tedy 4K monitory), audio a pět USB na zadním panelu, z nichž jedno je dokonce 10Gb/s USB 3.2 Gen 2 (na čelo skříně se dá vyvést 5,0Gb/s USB 3.0), gigabitový Ethernet a integrované audio.

Gigabyte N5105I H 05 Gigabyte N5105I H, porty (zdroj: Gigabyte)

Paměti se instalují pomocí modulů SO-DIMM pro notebooky, podporováno je až 16 GB DDR4-2933. Rozšiřující kartu je možné připojit jednu do slotu PCIe 3.0 ×1, nic většího deska nepodporuje (konec konektoru není otevřený).

Zajímavé je připojení úložišť, protože deska má jen jeden port SATA, ale na oplátku je přítomný slot M.2, který podporuje NVMe SSD v provedení M.2 2280, z nichž je dnes prakticky standard. Konektivita je sice jen PCIe 3.0 ×2 (takže maximální rychlost bude pod 2 GB/s), ale hlavní je vůbec samotná podpora NVMe SSD, což „atomové“ desky normálně moc nemívaly.

Gigabyte má na PCB i viditelnou přípravu pro konektor M.2 pro bezdrátový modul. Je proto možné, že ještě vydá i verzi, která bude mít Wi-Fi. Na této verzi desky N5105I H ale konektor není osazen, bohužel. Na druhou stranu jsou přítomné periférie, které otevírají určité možnosti embedded použití – na zadním panelu je sériový port, další lze vytáhnout z vývodu na PCB, a dokonce je přítomný i vývod pro připojení paralelního portu. Ovšem primárně je tato deska určená asi spíš na klientské/spotřebitelské použití, tedy jako PC, multimediální centrum a podobně.

Zatím nevíme, kdy se tato deska začne prodávat, evropské katalogy e-shopů ji ještě neregistrují.

Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)
Gigabyte N5105I H (zdroj: Gigabyte)

Zdroje: FanlessTech, Gigabyte

Byl pro vás článek přínosný?