Hlavní navigace

Tržní podíly výrobců x86 procesorů: AMD má 20 % notebooků, ale servery pod 6 %

8. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: Intel
Jak si aktuálně stojí Intel a AMD na trhu procesorů x86? Křemíkový obr dál ztrácí na úkor menší konkurence, ale AMD nemá tolik ze serverů, kolik by rádo.

Pravidelně sledujeme tržní podíly výrobců GPU a nyní také data o tržním podílu výrobců procesorů x86, tedy víceméně stav souboje mezi Intelem a AMD. Právě k tomu máme teď nová čísla za uplynulé druhé čtvrtletí roku 2020. Ty teď vydala analytická firma Mercury Research, od které pocházely statistiky i za předchozí kvartály/roky. Tato data se soustředí na růst AMD (jelikož jeho marketing je pouští do světa, analýza je jinak neveřejná), ale protože další konkurence téměř neexistuje, lze z nich vyčíst i podíl Intelu.

Desktop: mírné nárůsty od vydání Zenu 2

Začněme v desktopu. V tom jsou nárůsty relativně nejmenší, i když existují. AMD v Q2 2020 vylezlo na tržní podíl 19,2 %. Z toho lze vyvodit, že circa 80,8 % desktopového trhu by mělo být Intelu. Přitom v předchozím kvartálu mělo AMD 18,6 %. Větší nárůst je to proti období před rokem. V Q2 2019, tedy před vydáním 7nm Ryzenů 3000 „Matisse“ bylo AMD na 17,1 %. Nynějších 19,2 % je nejvyšší podíl pro AMD od prvního kvartálu roku 2014.

Mimochodem, v předchozím kvartálu uváděla čísla Mercury Research, že v desktopu mají 0,1% podíl procesory čínského Zhaoxinu, takže možná má Intel spíše 80,7 %, pokud uvažujeme, že tehdy nešlo o jednorázový úspěch šanghajského podniku.

Na tomto trhu je růst omezený tím, že v retailovém trhu už AMD dosáhlo značně vysokého podílu, takže pro další procenta by muselo nabírat hlavně v mnohem zakonzervovanějším OEM sektoru, kde má Intel s výrobci silné dlouholeté vazby. Celkově ale tržní podíl AMD v desktopu roste stabilně, toto by měl být desátý kvartál v řadě, kdy se zvyšoval nebo neklesal (mezi Q1 a Q2 2019 zůstalo číslo ve statistice jednou stejné, zhruba 17,1 %, i když nějaké malé zlepšení tam před zaokrouhlením možná bylo).

Procesor Zhaoxin 16nm generace KX-6000 v BGA pouzdru (Zdroj: Zhaoxin)

Deska C1888 s procesorem Zhaoxin Kaixian KX-U6780A (fotogalerie)

Podíl v noteboocích vyšší než v desktopech?

Nejlépe to ale v druhém čtvrtletí pro AMD dopadlo v noteboocích. Tam se totiž AMD ze 17,1 % v prvním čtvrtletí po tom druhém dostalo na 19,9% podíl. Tedy bezmála pětinu trhu a zároveň kupodivu vyšší podíl, než jaký momentálně urvává v desktopu. Před rokem v Q2 2019 měla firma ještě jen 14,7% podíl. Intel by tedy měl mít víceméně zbytek, 80,1 %.

Vypadá to tedy, že 7nm Ryzeny 4000 Renoir poněkud prolomily odpor výrobců proti změně a daří se jim se už prosazovat. Podle AMD jde o vůbec historicky nejvyšší tržní podíl v noteboocích, jaký kdy firma držela. Nicméně Intel by podle své prognózy mohl ve zbytku roku získat něco zpátky, protože se do výroby vrací dříve nedostatkové lowendové notebookové procesory Celeron a Pentium, na které mu nějaký čas nezbývala kapacita 14nm výroby. Po obnovení jejich dostupnosti by AMD mohlo přijít o nějakou poptávku v lowendu a chromeboocích.

AMD Ryzen 4000 APU Renoir pro notebooky zdroj AMD 1600 AMD Ryzen 4000, APU Renoir pro notebooky v pouzdru BGA (Zdroj: AMD)

Odhalení procesorů AMD Ryzen 4000 pro notebooky (Fotogalerie)

Servery: méně než 10 %, které udává AMD

Také v serverech došlo k nárůstu tržního podílu, ale podle Mercury Research nebyl zas tak dramatický. Pro připomenutí: minulý měsíc při oznámení finančních výsledků za Q2 2020 sdělilo AMD, že má konečně dlouho cílený 10% tržní podíl na tomto trhu. S tím ovšem analýza Mercury Research nesouhlasí a přiděluje AMD jenom 5,8 % trhu. Intel by tedy měl mít zbylých 94,2 %. Proti tomu v Q1 2020 byl podíl AMD 5,1 %. Stoupá tedy, ale méně rychle. Před rokem v Q2 2019 byl podíl 3,4 %.

Tip: AMD mělo v Q2 2020 tržby 1,93 miliardy $. Letos možná 9 miliard, 10 % serverů dosaženo

Důvod velkého rozdílu v číslech od Mercury a od AMD je zřejmě v odlišné definici, tedy v tom, že AMD počítá jen část trhu (jak jsme ho podezírali již minule). Firma se údajně odvolává na čísla analytiků z IDC, tedy jiného zdroje. Zejména údajně nepočítá sektor storage zařízení, síťové infrastruktury a 4S/8S servery – číslo od IDC/AMD by se mělo týkat jen tradičních serverů s jedním nebo dvěma CPU.

Mercury Research započítá všechno, takže mu celkově vychází výrazně větší podíl pro Intel a nižší pro AMD. Zpráva IDC by údajně měla být také dána k dispozici, respektive AMD z ní údajně zpřístupní dotyčná čísla, pak se také možná dozvíme víc k oné zúžené definici trhu.

Procesor Intel Xeon Cooper Lake 01 Procesor Intel Xeon Cooper Lake je určený pro 4S a 8S servery, v kterým AMD Intelu nekonkuruje (Zdroj: Intel)

Celkový podíl

Celkově má AMD údajně podíl 18,3 % x86 procesorů se započítáním všech segmentů (ovšem pozor, není brán v potaz trh IoT zařízení, takže zcela kompletní to není a asi také ne herní konzole). Pokud by se odečetly serverové procesory a brala se jen „klientská“ CPU, pak podíl AMD vychází na 19,7 %. Je možné, že v Q3 nebo Q4 se dostane přes 20 %, ale raději bych to nezakřikoval, zvlášť vzhledem k brzkému vydání 10nm+ procesorů Intel Tiger Lake pro notebooky.

Zdroj: Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?