Hlavní navigace

10nm+ proces Intelu se asi hodně zlepšil. Procesory Tiger Lake už mají takty 2,7–4,3 GHz

23. 3. 2020

Sdílet

Na internet opět prosákl „otisk“ zanechaný nevydaným procesorem. A to procesoru Intel Tiger Lake, která letos přinese novou architekturu GPU i jader CPU, plus vylepšený výrobní proces (10nm+). U Tiger Lake se napjatě čeká, zda se Intelu podaří zlepšit nízké frekvence (a možná trochu i energetickou efektivitu), na které trpí Ice Lake, což by znamenalo, že 10nm proces na tom po letech zpoždění nakonec nebude tak zle. Inženýrský vzorek procesoru Tiger Lake, který teď unikl, naznačuje v tomto směru jistou naději.  

Nový uniklý ES vypadá docela nadějně

Toto Tiger Lake-U se objevilo v databázi benchmarku SiSoft Sandra, upozornil na něj Tum Apisak na Twitteru. Nejde zatím pořád ještě o sériový procesor Tiger Lake, ale o vzorek typu ES, jelikož se hlásí jen jako „Intel(R) CPU 0000“. To je podstatné, protože to znamená, že ve finále frekvence mohou (i když nemusí) být ještě vyšší, než co za chvíli budete číst.

Procesor je čtyřjádrový s aktivním HT (osm vláken) a mělo by jít o BGA model pro notebooky, protože testovaná platforma se jmenuje „TigerLake U LPDDR4/4x T4 RVP“, což bude asi vývojová deska pro notebooky. Je potvrzeno, že každé jádro má 1,25 MB L2 cache, což je zvýšení proti 512KB cache v Ice Lake. Vypadá to, že Tiger Lake tedy bude mít stejnou L2 cache jako serverová verze Ice Lake-SP, která taktéž byla zvětšena na 1,25 MB (jak se k tomuto divnému číslu asi došlo, jsme probírali tady). K tomu bude i velká L3 cache, obnášející 3 MB na každé jádro, celkem tedy 12 MB.

A pozitivní je, že CPU má výrazně vyšší takty. Základní frekvence je 2,7 GHz, což je dobré zvláště tehdy, pokud by se ještě u finálního modelu zvyšovala. Nejrychlejší Ice Lake Core i7-1068G7 má základní takt jenom 2,3 GHz a 15W verze i7-1065G7 dokonce jen pouhých 1,3 GHz. Také frekvence maximálního boostu narostla na 4,3 GHz, kdežto zmíněná Ice Lake končí na 3,9–4,1 GHz. Navíc by Tiger Lake mělo mít i o něco vyšší IPC (nárůst by snad mohl být do 10 %), což výkonu pomůže nad rámec samotného taktu. Zejména v jednovláknových aplikacích by měl být hodně dobrý a zřejmě by měl překonávat i jádra Skylake běžící na taktech nad 5,0 GHz.

Unik Intel Tiger Lake U SiSoft Sandra CPU ES vzorek Tiger Lake-U: údaje o integrovaném CPU (Zdroj: SiSoft Sandra)

Buď 10nm+ proces, nebo architektonická zlepšení jader Willow Cove tedy možná opravdu zlepšila efektivitu a dovolila z daného TDP vymáčknout vyšší takt. Nevíme ovšem, jaké TDP tento vzorek vlastně má, což je zcela zásadní. Ice Lake má stanoveno TDP 15 W, volitelně navýšitelné na 25 W, ale zmíněný model i7-1068G7 je 28W. Čím nižší bylo TDP tohoto ES čipu Tiger Lake, tím lepší zpráva jeho takty jsou.

Unik Intel Tiger Lake U SiSoft Sandra GPU ES vzorek Tiger Lake-U: údaje o integrovaném GPU (Zdroj: SiSoft Sandra)

GPU má o 50 % víc jednotek i vyšší takt

Vzorek byl v Sandra otestován ve čtvrtek 19. března a výsledků je v databázi docela dost, zde je seznam (ovšem srovnávání s jinými procesory raději ještě čiňte s rezervou). Některé z benchmarků testují integrované GPU. To podle detekce obsahuj 96 EU neboli 768 shaderů, což potvrzuje předchozí zprávy. Takt GPU byl u tohoto procesoru 1200 MHz, což v absolutních číslech není mnoho, ale Ice Lake provozovalo svoje GPU jen na 1100 MHz, takže pokud uvážíme, že počet jednotek šel nahoru o 50 % a navíc mají mít vyšší IPC, tak toto opět pro Tiger Lake a pro 10nm+ proces vypadá docela dobře.

Unik Intel Tiger Lake U SiSoft Sandra 1 Výsledky pro 2,7-4,3GHz EX procesor Tiger Lake-U (Zdroj: SiSoft Sandra)

Kdy přesně se procesory Tiger Lake dostanou na trh, není zatím přesně známo. Pravděpodobně to bude opět v druhé polovině roku. Ice Lake-U bylo vydáno v Q3 2019, takže i zde je asi nejpravděpodobnější srpen až září. Zatím jsou potvrzené mobilní verze Tiger Lake s TDP do 15–28 W, desktopová verze nebude. Nicméně objevují se známky, že by Intel mohl vydat 45W Tiger Lake-H pro výkonnější notebooky. Ovšem ty by asi mohly vyjít později, třeba až v roce 2021.

Zdroje: Tum Apisak (Twitter), SiSoft

Intel na CES 2020: procesor Tiger Lake-U, grafika Xe DG1, Project Athena (Fotogalerie)

Byl pro vás článek přínosný?