Hlavní navigace

USA zatrhly vývoz nejvýkonnějších GPU do Ruska a Číny, Nvidia může ztratit dost tržeb

1. 9. 2022

Sdílet

Zdroj: Nvidia
USA chtějí zabránit použití nejmodernějších výpočetních akcelerátorů pro vojenské účely. Nejvíce to může poškodit Nvidii, která má jen tento kvartál ohrožené

zakázky do Číny za 400 milionů dolarů.

Výrobci procesorů a grafik po začátku vojenské invaze na Ukrajinu zablokovali prodej svého hardwaru v Rusku. Vedle toho teď ale, zdá se, přichází další zákaz vývozu, pro změnu pro Čínu. V tomto případě jde o dlouhodobější napětí. USA zakázaly vývoz nejvýkonnějších výpočetních GPU do Číny a Ruska s ohledem na to, že tento hardware slouží pro budování superpočítačů, které mohou být používány mimo jiné k simulacím jaderných zbraní.

Tyto nové americké sankce se týkají výkonných výpočetních GPU, uvalené byly 26. srpna. Zprávy o nich začaly přicházet tento týden v prohlášení samotných firem. Předmětem sankcí nejsou všechna GPU, ale taková, která překračují určitou úroveň celkového výkonu v TFLOPS a propustnosti rozhraní, kterými jsou propojené (čímž se patrně míní s CPU a s dalšími akcelerátory v multi-GPU konfiguracích).

Prodej, ale i třeba jen dodání vzorků těchto GPU do Číny (včetně Hongkongu) a Ruska nyní podléhá potřebě získat speciální licenci. To znamená, že každá individuální dodávka musí mít explicitní povolení, nicméně asi je předpokládáno, že až na nějaké mimořádné případy obvykle taková licence bude zamítnutá. Licenci je nutné stejně tak mít i na servery nebo větší celky, v kterých by dotyčná GPU byla obsažená, ale i na další technologie a „podporu“ a vývoj pro tato GPU. Důvodem sankcí je podle americké vlády obava, že tyto produkty mohou být v Číně a Rusku použité pro vojenské účely.

Tato restrikce zřejmě zasahuje nejnovější výpočetní akcelerátory všech výrobců GPU – podle prohlášení Nvidie je těmito sankcemi zakázán prodej akcelerátorů A100 se 7nm architekturou Ampere, jejich vylepšené verze A100X a logicky také tento rok ohlášené nové generace H100 s architekturou Hopper. Nvidia ale také podle svého vyjádření může být nucená přemístit některé aktivity (asi půjde o vývojová centra) v Číně do zahraničí a za určitých podmínek by asi mohla zpozdit dokončení vývoje H100 (zde už jde zřejmě hlavně o vývoj softwarové stránky, ne samotného hardwaru).

GPU Nvidia H100 architektury Hopper v provedení SXM5 GPU Nvidia H100 architektury Hopper v provedení SXM5 (zdroj: Nvidia)

Podobně by mělo zřejmě mít zaracha také výpočetní GPU Intelu Ponte Vecchio a AMD přímo potvrdilo, že je také zakázáno vyvážet do Ruska a Číny jeho akcelerátory Instinct M250X (a asi i další z této generace). Podle AMD je starší verze MI100 podle aktuálních informací ještě pod limity a do Číny by snad směla. Logicky by měly být zakázané také připravované nové generace GPU s vyšším výkonem, až vyjdou.

Prodeje Nvidie mohou být významně postižené

Hospodářsky (a pro čínské firmy a instituce prakticky) bude zřejmě mít zastavení vývozu GPU největší dopady v případě produktů firmy Nvidia, jejichž objem směřující na tyto trhy byl parně zdaleka největší. Nvidia totiž oznámila, že ji tyto sankce mohou připravit ještě teď v třetím kvartálu o asi 400 milionů dolarů tržeb v datacentrové divizi – konkrétně uvádí, že to je zhruba objem prodejů do Číny, které má již zahrnuté ve svých očekávaných tržbách za třetí čtvrtletí, které předpokládá ve výši 5,9 miliardy (přitom její prognóza již obsahuje značný pokles kvůli propadu poptávky po herních grafikách; nyní tedy může být pokles tržeb ještě hlubší, pokud zmizí tyto čínské prodeje).

Tip: Finanční výsledky Nvidie: nejhorší teprv přijde, v Q3 se prodeje grafik propadnou o tři čtvrtě miliardy

Toto by byly škody jen za jeden kvartál, dlouhodobě by tedy Nvidia mohla přijít o ještě větší peníze. Nicméně dopad může být ve skutečnosti o něco menší, pokud by se dotyční zákazníci dali přesvědčit k tomu, že své objednávky nahradí za jiná, o něco slabší či starší GPU, na které se sankce nevztahují – nebo se jim podařilo získat licenci. Zda tedy bude skutečně škoda pro Nvidii takto významná, není jisté.

Naproti tomu AMD uvádí, že neočekává nějaký významný pokles tržeb v důsledku toho, že se nebudou moci realizovat zakázky na nejnovější výpočetní GPU směřující do Číny. Zřejmě tudíž nemělo minimálně na nejbližší dobu takové významné kontrakty, byť v dlouhodobějším horizontu mu to také může uškodit.

Zdroje: US SEC, Tom's Hardware, Reuters

Byl pro vás článek přínosný?