Hlavní navigace

USB 3.2 se představuje. Zrychlí na 20 Gb/s i se starými kabely, mohlo by přijít už brzy

27. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před časem přišla překvapivá zpráva o tom, že chce Intel otevřít svou technologii Thunderbolt, čímž by vznikla výkonnější a všestrannější alternativa – nebo možná dokonce náhrada – za rozšířený standard portů USB. Nicméně ani konsorcium vyvíjející rozhraní USB není nečinné. Má totiž vlastní evoluci: včera byl oznámen příchod nové generace USB 3.2, která zvedne výkon na dvojnásobek oproti dnešnímu USB 3.1. Tím se zase zmenší výkonnostní výhodu, kterou Thunderbolt 3 výměnou za dražší cenu nabízí a pravděpodobně si tím opět pojistí pozici doslova univerzálního portu.

USB 3.2 bude evolucí USB 3.1 dokončeného v roce 2013 (jak ten čas letí, co?), která zvedne jeho přenosovou rychlost ze současných 10 Gb/s na 20 Gb/s. Specifikace tohoto dvakrát rychlejšího upgradu jsou nyní ve fázi schvalování návrhů, prý by ale měla být hotová již v září. Paradoxně totiž údajně nejde o velkou úpravu technologie, kódování signálu a elektrické fungování je beze změn – jak je to možné, o tom za chvíli. Jako obvykle ale budou nutná nová zařízení a řadiče. Jde tedy paradoxně o „minor“ verzi s malými změnami, ale příchod 20Gb/s USB by kvůli potřebě nového hardwaru i tak mohl být spíš až záležitostí roku 2019. Pokud tedy třeba ASMedia opět nepřekvapí s rychlostí implementace – tato firma již USB 3.2 zmiňovala před pár měsíci.

USB 3.2 by mělo stavět na stejné technologii jako USB 3.1 a potažmo USB 3.0 před ním, takže nepůjde o nějakou revoluci. Rozhraní bude zpětně kompatibilní se staršími zařízeními a starší řadiče (a tedy počítače) by měly se sníženou rychlostí pracovat s perifériemi založenými na USB 3.2. Bude to mít jen jeden háček. USB 3.2 už bude možné používat jen s porty a kabely s koncovkou typu C. Standardní velké (a příjemně robustní) porty typu A výkonem zůstanou jen na rychlosti USB 3,1 (10 Gb/s). Pro rychlejší periférie se tedy budou muset použít nové kabely, které tak zřejmě v budoucnosti budou získávat na oblibě a dnes méně využívané porty typu C nabudou na důležitosti.

Zdvojnásobení rychlosti využívá schopnosti existujících kabelů

Důvodem tohoto omezení je, že USB 3.2 bude pro zdvojnásobení rychlosti potřebovat vodiče navíc, které mají jen kabely USB typu C a porty určené pro ně. USB 3.1-C totiž v konektoru zavedlo podstatně větší počet kontaktů a vodičů, kdežto port A a jeho kabel má jen vodiče původního USB a nové vodiče přidané pro USB 3.0. A právě vodiče navíc v kabelech USB 3.1 s konektory typu C se budou s rozhraním USB 3.2 používat pro zvýšení přenosové kapacity.

Kabel podporující plně USB 3.1 typu C má dvě čtveřice vysokorychlostních datových vodičů: TX1+/TX1– a RX1+/RX1– a TX2+/TX2– a RX2+/RX2–. Pro přenos dat v 10Gb/s a 5,0Gb/s USB 3.1 se používala jen jedma čtveřice, druhá sloužila pro „alternativní režimy“ (alternate modes), například pro připojení monitoru. USB 3.2 učiní to, že oba tyto kanály zrekvíruje pro přenos dat, čímž se snadno dostane na oněch 20 Gb/s. Nevýhodou bude, že v takovémto režimu nebude možné tímto kabelem zároveň připojit monitor nebo jiné zařízení pomocí alternate mode, nicméně to není vysoká cena, jelikož to je stále jen minoritní využití. A díky tomuto jednoduchému principu je také změna USB 3.1 na USB 3.2 po stránce vývoje specifikací tak jednoduchá a rychlá.

Vodiče v konektoru USB typu C (Zdroj: AnandTech) Vodiče v konektoru USB typu C (Zdroj: AnandTech)

USB 3.2 bude moci fungovat na současných kabelech, tedy alespoň teoreticky. Rychlost 20 Gb/s by údajně měla zaručeně fungovat na současných kabelech, které mají přímo certifikaci pro 10Gb/s rychlost. Pokud byl kabel typu USB 3.1 se všemi potřebnými vodiči a kontakty dříve certifikován jen na rychlost 5 Gb/s, pak by na něm měla fungovat aspoň rychlost 10 Gb/s, nový stupeň 20 Gb/s už s ním ale zařadit jít nemusí.

USB 3.1 typu C (vlevo) USB 3.1 typu C (vlevo)

S kabely tak asi budou menší zmatky. Situaci hodně zhorší to, že existuje velké množství takových, které sice používají fyzicky port USB typu C, ale nemají všechny vodiče, nebo nevyhovují parametry ani standardu 3.1 (v řadě případů se prodávají dokonce i nebezpečné zmetky). Mnoho céčkových kabelů jsou uvnitř postavené dokonce čistě jen na režim USB 2.0 se čtyřmi vodiči, takže je sice vložíte do oboustranných nových konektorů, ale přenos půjde jen pomalou „legacy“ rychlostí 480 Mb/s. S těmi samozřejmě na USB 3.2 nebude ani pomyšlení.

Až na tyto nekonzistence by ale měl příchod USB 3.2 být celkem příjemný a bezproblémový. Nedojde k znefunkčnění starších zařízení (což postihlo Thunderbolt při změně konektoru mezi verzemi 2 a 3) a přechod na novou verzi bude podobně pozvolný jako mezi USB 3.0 a USB 3.1. Tam novinku můžete použít, pokud chcete, ale když ji nepotřebujete, nekomplikuje vám život.

Byl pro vás článek přínosný?