Hlavní navigace

Intel odhalil Thunderbolt 3, je založený na portech USB 3.1 typu C [Computex]

3. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco uvedení čtyřjádrových Broadwellů se čekalo, odhalil na Computexu Intel i jedno „překvápko“: třetí generaci rychlého rozhraní Thunderbolt, nazvanou logicky Thunderbolt 3. Již od loňska o ní víme, že přinese zrychlení na 40 Gb/s (dvojnásobek proti Thunderboltu 2) a bude používat řadiče Alpine Ridge. Ukazuje se ale, že zde je ještě podstatnější detail: Intel změní konektor a u Thunderboltu začne používat oboustranné USB 3.1 typu C. Porty Thunderbolt 3 tak budou zároveň kompatibilní i se zařízeními pro USB 3.1; díky tomuto spojení by Thunderbolt třetí generace měl být o poznání praktičtější, než jeho předchůdci.

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

 

Hlavním přínosem Thunderboltu 3 má být univerzálnost – v podstatě by měl zastat práci všech portů třeba na notebooku (s výjimkou audia), což ale doufejme nepovede k tomu, aby se na počítačích potrhlejších výrobců stal portem jediným. Thunderbolt 3 kromě svého vlastního protokolu s rychlostí 40 Gb/s přímo poskytuje také konektivitu USB 3.1 (10 Gb/s), pro nějž má integrovaný řadič, umět má také obyčejné PCI Express 3.0 ×4, protokol DisplayPort a v neposlední řadě také napájení.

 

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

 

Vše v jednom: monitor, nabíjení, USB

Konektor může sloužit jak k napájení periférií, tak jako přípojka pro napájení počítače. Dimenzován je na příkon až 100 W směrem do počítače, což je dost na drtivou většinu dnešních notebooků, ale i kompaktních PC používajících externí zdroje. Připojená periférie pak může z počítače přes Thunderbolt 3 dostat 15 W. V tomto případě je ovšem nutné říci, že nejde o specifikum Thunderboltu, napájecí funkce jsou implementovány pomocí standardu USB Power Delivery – ostatně i Thunderbolt sám je zde na fyzickou vrstvu USB 3.1 zřejmě naroubován pomocí technologie alternate mode, patřící do USB Power Delivery.

 

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

 

Pro připojení obrazovek poskytuje Thunderbolt 3 přenosovou kapacitu odpovídající dvěma DisplayPortům 1.2. Lze přes něj tedy připojit pár 4K monitorů při 60 snímcích za vteřinu a s 30bitovými barvami. Dále bude možné Thunderbolt 3 použít jako drátovou síť Ethernet (s rychlostí 10 Gb/s) mezi počítači. Také by se ale měl dát použít k připojení externích grafických karet, kterým poskytuje kapacitu PCI Express 3.0 ×4.

 

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)

 

Tyto různé funkce by měly být kombinovatelné, takže při ideálním scénáři byste například jediným kabelem zadokovali notebook k monitoru či replikátoru portů a už by nebylo třeba nic dalšího. Klávesnice, myš či externí disky zasunuté do jeho portů USB by se automaticky připojily, zároveň by byl zajištěn i přenos obrazu a zvuku skrz protokol DisplayPort a monitor či dok by vám přes kabel i nabíjel notebook. Dok ani nemusí mít vlastní rozbočovač USB 3.1, ten je totiž přímo v řadiči Alpine Ridge.

 

S omezenou rychlostí by měly fungovat i pasivní kabely USB 3.1

Periférie používající USB 3.1 budou v konektoru Thunderbolt 3 pracovat i se standardními kabely USB. Pro periférie používající Thunderbolt a jeho rozšířené schopnosti ale Intel zavádí nové kabely (na starší zařízení budete kvůli změně konektoru muset potřebovat adaptér), které od kabeláže USB 3.1 poznáte podle loga Thunderbolt. Ty budou mít aktivní prvky a tedy budou poměrně drahé.

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)
Pro připojení periférií pro starší verze Thunderboltu bude třeba adaptér

S určitými omezeními by ale snad měly být použitelné i levné pasivní měděné kabely (zřejmě standardní kabeláž USB 3.1 s konektory typu C), u kterých ale bude maximální přenosová rychlost jen 20 Gb/s, přenos USB 3.1 a DisplayPortu by ale měl stále fungovat. Jak aktivní, tak pasivní kabely mohou být dlouhé maximálně dva metry. Pro delší vzdálenosti chce ale Intel nabídnout optické kabely s délkou až šedesát metrů, což ale bude vyžadovat další aktivní převaděče v kabelu.

Intel Thunderbolt 3 (Computex 2015)
Intel chystá až 60m optické kabely. S nižší rychlostí budou možná fungovat i pasivní měděné kabely USB 3.1

 

Na trhu bude nový Thunderbolt koncem roku

Kdy se tato technologie dostane do notebooků a jiných zařízení? Za předpokladu, že se setká s přízní výrobců (což není zaručeno), by se Thunderbolt 3 měl na trhu začít objevovat ke konci roku. Více zařízení by se ale zřejmě mělo objevit asi až v roce 2016.

 

KL24

Použití standardního konektoru USB 3.1 typu C je dobrý krok, zejména pokud v něm budou fungovat i periférie pro čisté USB. Intel tím ale neeliminoval proprietární slabiny tohoto rozhraní. Zůstává potřeba používat originální a relativně dražší řadiče, k nimž není alternativa od jiného výrobce, zůstává také drahá kabeláž obsahující aktivní prvky. Nic se také asi nezmění na tom, že se toto rozhraní bude objevovat jen přímo integrované v počítačích s procesorem Intel. Na jiných platformách nebo jako rozšiřující kartu pro váš existující počítač řadič neseženete.

Zdroje: Intel, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?