Hlavní navigace

Uvnitř iPhonů se skrývá bestie. Čip Apple A11 má zvláštní obvod i pro umělou inteligenci

13. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera představené iPhony 8, 8 Plus a X budou v nitru obsahovat nové SoC nazvané Apple A11 Bionic. Do prvních rozborek a rentgenových analýz je ještě daleko a Apple informacemi tradičně šetří. Pár detailů o novém čipu ale prozradil. Uvnitř se vůbec poprvé nachází šest procesorových jader. Dvě výkonná mají kódové označení Monsoon a čtyři úsporná pak Mistral. Hlavní klastr je o 25 % výkonnější a sekundární o 70 % výkonnější než v případě čipu Apple A10. Grafický obvod je poprvé kompletně navržený Applem. Dosud využíval návrhy PowerVR, které si čím dál více přizpůsoboval, ale sama Imagination Technologies přiznala, že Apple už bude vyvíjet nezávislá GPU. To britskou firmu dostalo do finanční tísně a je na prodej. GPU v A11 je o 30 % výkonnější než v A10. A při stejném výkonu jako A10 by fungovalo jen s poloviční spotřebou.

Kompletní SoC (10nm FinFET) vzejde pravděpodobně pouze z továren TSMC. Na jednom kusu křemíku bychom napočítali 4,3 miliardy tranzistorů. Kromě GPU si Apple navrhl vlastní řadič, který rozděluje úlohy mezi procesorové klastry. Vlastní je též obrazový procesor (ISP), jenž má zrychlit automatické zaostřování při horším světle a lépe redukovat šum.

Inženýři Applu si též navrhli video enkodér s rychlejším zpracováním obrazu. Díky tomu umí iPhony snímat v rozlišení 2160p60 a 1080p240. Čip evidentně kóduje do H.264 a H.265 (HEVC) a podle tvrzení Phila Schillera je komprese citlivější tak, aby zachovávala jemné detaily na textilu nebo u zdánlivě jednolitých ploch, jako jsou stěny, obloha či písečné duny.

Součástí Applu A11 je též „neural engine“. Speciální dvoujádrový koprocesor, který se bude starat o úlohy využívající neuronové sítě. Apple s ním bude analyzovat obrazová data pro přihlašování přes Face ID, trackování obličeje u animoji nebo sledování okolního prostoru u aplikací pro rozšířenou realitu. Zvláštní čip může tyto úlohy vykonat rychleji než obecný procesor, konkrétní srovnání ale Apple nezveřejnil. Bez udání kontextu pouze řekl, že neural engine provede 600 miliard operací za sekundu (0,6 TFLOPs).

Shodou okolností pár dní před ním představil vlastní SoC s neuronovým procesorem i Huawei. Jeho Kirin 970 se rozprostírá na 5,5 miliardy tranzistorů. Dedikované NPU zpracuje 1,92 TFLOPS u half-precision výpočtů (FP16), CPU je v tomto 25× pomalejší při vyšší spotřebě (NPU je 50× efektivnější).

Mimochodem: GeekBench již hlásí první výsledky. Nový iPhone s A11 a 3 GB RAM dosáhl jednovláknového skóre 4000 bodů, při využití více jader pak 10 000. Oproti A10 v iPhonech 7 je to opravdu skoro 25-, resp. 50% nárůst. Nejvýkonnější telefon s Androidem – Samsung Galaxy S8, má skóre 2000 a 6500 bodů.

Byl pro vás článek přínosný?