Hlavní navigace

V noteboocích budou brzo šestijádrová CPU. Intel je podle Gigabyte vydá za 6–8 týdnů

13. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V oblasti procesorů pro notebooky se teď chvíli činilo AMD, které na podzim a poté na CES 2018 vypustilo mobilní Ryzeny 7, 5 a 3. I Intel ale v lednu vypustil speciální procesory Kaby Lake-G, které přímo do pouzdra CPU integrují samostatný Radeon Vega s pamětí HBM2. A na jaro zřejmě chystá obzvlášť výživnou novinku. Totiž mobilní verzi čipů Coffee Lake, které na podzim přišly do desktopu. V noteboocích se tak poprvé objeví regulérní šestijádra. Doposud jakýkoliv takový pokus musel stát na desktopových čipech v socketu, což se hodí jen pro obskurní herní stroje typu „desktop replacement“.

To, že se do notebooků šestijádra dostanou, se logicky dalo čekat. Takzvaná „řada H“ (tedy BGA procesory s příponou „H“ v názvu) je totiž založená na desktopovém křemíku. V momentě, kdy tedy platforma LGA 1151 povýšila na šest jader, bylo jasné, že jednou vyjde také šestijádrové Coffee Lake-H. Úniky na webu BenchLife mluvily o šesti jádrech u notebookových procesorů řady H už v listopadu 2016. Nyní konečně máme zprávy o tom, kdy se tyto procesory (a notebooky na nich založené) objeví na trhu. Stručně řečeno to už bude hodně brzo.

Čtyřjádrový procesor Intel Kaby Lake-H Procesor Kaby Lake-H, 45W čtyřjádro, které Intel nyní nabízí pro výkonné notebooky

Tato informace uklouzla v oficiální komunikaci firmě Gigabyte, respektive jednomu z jejích zaměstnanců. Kdosi z firmy se totiž údajně (máme k dispozici screenshot z Redditu, je tedy třeba jako vždy brát věci s rezervou) nechal slyšet, že firma ukončila výrobu svého herního notebooku Aero 15X, jelikož už se brzy začne prodávat nový model. Aero 15X je založen na čipech Kaby Lake-H se čtyřmi jádry (Core i7-7700HQ), kdežto onen nástupce bude mít dle onoho vyjádření „procesor osmé generace“ čili řady 8000. To by pravda mohlo znamenat i ULV procesory Kaby Lake Refresh, ovšem tato CPU s 15W TDP patří do úplně jiného segmentu. Je tedy dost pravděpodobné, že onen následník notebooku Aero 15X bude obsahovat Coffee Lake-H, tedy ona šestijádra.

Podle tohoto snímku z Redditu by zřejmě šestijádra Coffee Lake měla být vydána okolo přelomu března a dubna Podle tohoto snímku, zveřejněném na Redditu, by zřejmě šestijádra Coffee Lake měla být vydána okolo přelomu března a dubna

Důležité je to proto, že zástupce Gigabyte vypustil informaci, že tento nový notebook má vyjít na začátku dubna nebo na konci března 2018, tedy na přelomu prvního a druhého kvartálu. Tento hrubý termín by tudíž pravděpodobně měl být i dobou, kdy sám Intel uvede ony šestijádrové čipy Coffee Lake-H na trh. Teoreticky by to mohlo být ještě dříve, pokud bychom počítali s tím, že Gigabyte notebook neuvede na trh hned v den, kdy Intel CPU oficiálně uvede, ale bude mít určité zpoždění. Mobilní šestijádra by se ty mohla objevit už za nějakých šest až osm týdnů.

Šestijádra po dlouhých letech čekání

TDP těchto šestijader by zřejmě mělo stále zůstat na 45 W, podobně jako v desktopu se tedy nebude zvyšovat. Část nižších modelů by zřejmě mohla být čtyřjádrová, čímž by Coffee Lake-H pokrývalo širší škálu výkonů. Půjde každopádně o jednu z nejvýraznějších výkonnostních změn v (dražších) noteboocích za poslední léta. Mobilní čtyřjádra existovala už v době Core 2, takže přidání jader na sebe nechalo hodně dlouho čekat. V sestavě by asi opět mohl být nějaký odemčený model, který by po přetaktování mohl mít obzvláště vysoký vícevláknový výkon. Pochopitelně pak ale bude třeba se vypořádat s problémy ohledně napájení a chlazení.

Byl pro vás článek přínosný?