Hlavní navigace

VR brýle Rift budou dražší, než se čeká, avizuje Oculus. Víc než prototypy

28. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Příští rok, zřejmě již v prvním čtvrtletí, by se měla po letech dostat do rukou široké veřejnosti virtuální realita v podání stereoskopických brýlí Oculus Rift. Pro počítačové hry by to mohl být revoluční okamžik (skoro by se dalo hovořit o změně paradigmatu), ovšem tento převrat bude mít asi zprvu omezenou působnost kvůli ceně. VR brýle zřejmě nebudou vůbec levnou záležitostí. Z posledních vyjádření firmy Oculus na webu se zdá, že svůj okruh zákazníků pomalu připravuje na to, že první komerční verze, která se dostane na trh, bude ještě dražší, než se čekalo.

Takovéto indicie se objevovaly již před časem. Na podzim zakladatel Oculusu Palmer Luckey vyhlásil, že raději vytvoří drahý headset, který si velké množství lidí nebude moci dovolit, bude z něj ale jasné, jaký přínos VR má (tedy alespoň podle výrobce), než aby bylo zařízení levnější, avšak méně ohromující. Jeho aktuální příspěvky na Twitteru se opět k tomuto tématu vrátily. Zdá se, že Oculus asi chystá cenovku, která bude nepříjemným překvapením, a snaží se nás předem poněkud připravit.

Zakladatel Oculusu o ceně VR brýlí Rift
Zakladatel Oculusu o ceně VR brýlí Rift

Podle Luckeyho bude virtuální realita nejdřív něco, co „každý chce,“ ale nemůže si dovolit. Až časem se stane dostupnější záležitostí. To ale teprve poté, co zařízení projdou určitým vývojem a zlepšeními a náklady zmírní také masovější výroba, a v první generaci to nebude. Podle Luckeyho první Rift bude téměř výhradně záležitostí skupiny tzv. „early adopters“, čímž se označují lidé ochotní si pořídit novinky i v době, kdy jsou ještě nepraktické, nezralé, nebo velmi drahé.

Oculus Rift
Oculus Rift

Původně se mluvilo o plánu, aby zařízení mělo podobnou cenu jako prototypy určené pro vývojáře, 300–350 USD (s daní 9000–10 500 CZK). Oculus ale v poslední době naznačuje, že prodejní cena brýlí pro lid bude vyšší než u vývojářské verze, byť to u prototypů obvykle bývá naopak. Tento paradox je údajně způsoben různých speciálním hardwarem, který bude finální verze („CV1“) mít oproti vývojářským, byť by se stále dalo namítnout, že masová výroba by měla umožnit cenu zmírnit.

Luckey dokonce prohlásil, že cenu by se na nějakou nižší úroveň, se kterou by zákazníci byli spokojení, nepodařilo dostat dokonce ani tehdy, pokud by zařízení prodávali bez marže jen za cenu nákladů. To je pozoruhodné, byť není úplně jasné, jakou částku zde měl na mysli. Pokud nejde o prázdné řeči a šlo by o nějakých 200–300 dolarů, byly by to náklady velmi vysoké. Rozborky zařízení s odhadem cen použitých součástek budou tedy asi hodně zajímavé. Uvidíme, zda se slova o „speciálních výrobních technikách“, „highendové optice“ a na míru vyrobených VR panelech potvrdí.

Zakladatel Oculusu o ceně VR brýlí Rift

Cenovku to každopádně asi neovlivní, se všemi těmito „znameními“ lze asi čekat, že bude blíž patnácti tisícům než deseti. Pokud rovnou nebude ještě výš. Ke zmírnění by asi Oculus mohl dotlačit jen prodejní neúspěch, který se ale při míře očekávání spíš nedostaví. A pokud ano, zase by mohl zajít na úbytě celý ekosystém, takže bychom si moc nepomohli.

 

 

Drahá bude zřejmě i konkurence

Zatím nezveřejněná cenovka Riftu by mohla být důležitá i pro konkurenční brýle Vive, které chystá HTC ve spolupráci s Valve. U těch se údajně (podle svědectví prý interního zdroje, které však není potvrzené) také nepodařilo zkrotit výrobní náklady a výrobek je dražší, než se čekalo. HTC tak prý možná čeká, jakou cenovku si dovolí nasadit Rift, než se rozhodne, za kolik bude prodávat vlastní výrobek. Relativně nízká cena Riftu by pro tuto firmu byla problém, ovšem asi by ji přinutila také nasadit nižší cenovku (možná za cenu nějakého osekání hardwaru). Pokud ovšem Rift bude stát vyšší sumu, získá tím HTC prostor pro to, aby také za svůj headset požadovalo větší peníze.

Zdroj: KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?