Hlavní navigace

Budou potřeba o fous větší úložiště. Kolik místa vyžaduje Windows 10 v1903?

29. 4. 2019

Sdílet

Ne, že bych vám doporučil, abyste si koupili zařízení s tak malým úložištěm. Oficiálně sice nároky splní, ale práce s ním může být stále obtížná.

Po delší době se mírně zvedají požadavky na hardware zařízení, na které chcete nainstalovat Windows 10. Nejedná se o dramatickou změnu, jen bude vyžadováno o kousek větší úložiště. Až do verze 1809 platilo, že zařízení musí být vybavené aspoň 16GB úložištěm pro 32bitovou nebo 20GB úložištěm pro 64bitovou edici.

Od Windows 10 verze 1903 dochází ke zvýšení požadavku na prostor, ale současně ke sjednocení hodnoty. Jak 32bitová, tak 64bitová edice vyžaduje aspoň 32GB úložiště. Zvýšení je chvályhodné, protože laciná zařízení s malými úložišti v praxi naráží na limity. Systém nebo programy se odmítají aktualizovat kvůli docházejícímu místu, přestože v zařízení nemáte téměř žádné programy nebo osobní data.

Proto Windows 10 ve verzi 1903 rezervuje prostor navíc, aby systém a programy mohly správně fungovat. To bude s největší pravděpodobností onen důvod, proč se současně zvedá požadavek na minimální velikost úložiště. Stále se obávám, že 32 GB není mnoho místa, v takovém případě budete silně limitování v otázce instalace programů nebo ukládání osobních dat. Snad na takovém zařízení aspoň systém poběží bez potíží.

Byl pro vás článek přínosný?