Hlavní navigace

Správná věc udělaná napůl. Windows 10 umožní odinstalovat více integrovaných aplikací

22. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft / Cnews
Jestliže považuji za pozitivní, že Microsoft umožní odinstalaci více integracích aplikací ve Windows 10, které tak nebudou překážet těm, kdo je nepoužívají, stále kroutím hlavou nad tím, že v případě dalších aplikací to stále možné nebude.

V minulém týdnu Microsoft vydal jedno testovací vydání příští hlavní verze Desítek, která stojí za zmínku díky jedné úpravě. Windows 10 Insider Preview build 18262 z rodiny „19H1“ vyšel v kanálech Fast ring a Skip ahead. Pamatujete, jak jsme si stěžovali na to, že objem bloatwaru v „čisté“ instalaci systému bobtná, ale v mnoha případech nemáme oficiální vstřícnou možnost, jak se ho zbavit? Integrovaných aplikací od Microsoftu se v základní výbavě nacházelo aspoň v červnu tohoto roku dokonce třiatřicet, přičemž pouze třináct z nich bylo možné odinstalovat prostřednictvím příslušného nástroje (Nastavení | Aplikace). Přehled a detaily najdete ve článku Jak čistá je čistá instalace Windows 10? Bloatwarem Microsoft nešetří.

Aplikace, které budeme moct odinstalovat

Od chystaného jarního vydání nám Windows 10 umožní odebrat také tyto aplikace, které jste na úložišti museli trpět, i když jste je nevyužívali:

  • 3D Viewer (dříve Prohlížeč hybridní reality),
  • Kalkulačka,
  • Kalendář,
  • Hudba Groove,
  • Pošta,
  • Filmy a TV pořady,
  • Malování 3D,
  • Výstřižek a skica,
  • Sticky Notes,
  • Hlasový záznam.

I to je příklad nového kurzu, kterým se Microsoft v posledních měsících vydává. Jako by po mnoha letech vyslyšel zpětnou vazbu a rozhodl se udělat správnou věc. Přesto platí, že na seznamu i tak zůstanou aplikace, které nebude možné odinstalovat. Řadí se k nim např. Fotky.

Není mi přitom jasné, jak Microsoft zdůvodní, že Fotky odebrat nelze, zatímco hudební přehrávač Groove ano. Nevidím v tom logiku. K odebrání pro úplnost dodávám, že všechny aplikace lze odinstalovat přes Powershell, což je ovšem poněkud hardcore záležitost. Běžní uživatelé a uživatelky hledí na neaktivní tlačítko Odinstalovat v seznamu aplikací v Nastavení.

Další novinky

V sestavení 18262 najdete ještě pár dalších novinek. Správce úloh získal nový volitelný sloupec, která u jednotlivých procesů indikuje, zda jsou tyto aplikace připravené na obrazovky s jinou než standardní hodnotou DPI. Microsoft dále uvádí nový mechanismus pro automatizovanou detekci problémů, který by oproti tomu dřívějšímu měl být jednodušší, resp. pracuje samostatněji.

Nástroj předčítání můžete ovládat tak, aby přeskakoval dopředu nebo dozadu po jednotlivých větách. Detailní přehled novinek, opravených chyb a známých problémů najdete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?