Hlavní navigace

Vyšel Windows 10 Insider Preview build 18845. Už víme, proč teď vzniká vydání „20H1“

4. 3. 2019

Sdílet

Zatímco třetí vydání Windows 10 z vývojové větve „20H1“ zajímavé není (s ohledem na nedávné odstartováním vývoje zatím ani nemůže být), lépe už rozumíme tomu, proč se teď Microsoft věnuje vydání pro příští rok.

Ve čtvrtek a v pátek Microsoft poslal do svých veřejných testovacích okruhů nové testovací verze Windows 10. Podívejme se na nejdříve na to první, k němuž konečně máme určité vysvětlení. Kdo se dokázal dostat do kapacitně omezeného kanálu Skip ahead, mohl od čtvrtka přejít na Windows 10 Insider Preview build 18845. Kromě oprav zatím nabízí jen nové emoji ze dvanácté řady.

Jedná se o třetí sestavení z vývojové větve „20H1“, kterou Microsoft nečekaně představil dříve, než jsme čekali, tedy více než rok před vydáním – a také před letošní podzimní verzí 1909 (s kódovým označením „19H2“). Redmondští uvedli, že potřebují testovat nějakou novinku, která je náročnější na vývoj.

Proč už Microsoft připravuje vydání „20H1“?

Nic konkrétního neřekli. Minulý čtvrtek ale Mary Jo Foley na základě informací od svých zdrojů konstatovala, že ve skutečnosti za dosud neviděným chováním našla jiný a poněkud nezajímavý důvod. V Redmondu zarovnávají vývojové cykly Windows a Azure. Loni došlo k reorganizaci, takže tým stojící za základními (jádrovými, chcete-li) technologiemi Windows se přesunul k týmu kolem Azure.

Dosud potřeby Windows prioritizoval pro i osobní počítače i servery a Xboxu. Čemu to vadilo? Azure používá pro sebe přizpůsobenou verzi Windows 10 Server. Řád se podle Foley mění. Od dalšího hlavního vydání Windows (není zřejmé, jestli tím myslí nadcházející jarní vydání) by už Azure měl využívat nejnovější základní součásti Windows a následně by už vývoj těchto technologií měl upřednostňovat požadavky týmu kolem Azure.

Někteří z nás odhadovali, že Microsoft chtěl uvést nějakou velkou novinku ve Windows, ale to se za změnou podle Foley neschovává. Vydání „20H1“ není spojené s Windows Lite ani s migrací Edge na Chromium. Windows 10 bude nadále vycházet ve dvou hlavních verzích do roka. Tento operační systém bude vždy postaven na souboru jádrových technologií Windows, jenž je v nových verzích interně vydáván rovněž dvakrát do roka, a to v červnu a prosinci.

Na základě jádrových technologií Windows nevzniká jen Windows 10 a Azure, ale také operační systém Xboxu.

Windows 10 verze 1909 vznikne, ale…

Teoreticky by touto dobou tým vyvíjející základní technologie Windows měl pracovat na červnovém vydání (ovšem došlo-li již na zarovnání vývojových cyklů, jak upozorňuje Foley), na němž by měl být postavený Windows 10 verze 1909 („19H2“). Červnové vydání jádrových technologií Windows neslo kódové označení Vanadium. Jenže podle dostupných informací plán z časových důvodů nevyjde.

Červnové vydání jádrových technologií proto vůbec nevznikne, místo toho se vývojový tým soustředí na prosincové vydání s kódovým označením Vibranium. Z něho právě vzejde Windows 10 v2003 („20H1“). Tím pádem ale také aspoň z hlediska věcí pod kapotou bude letošní podzimní vydání Desítek minoritní. Podle Foley tedy verze 1909 bude založena na bázi verze 1903, vznikne pro ni pár nových funkcí a přenesou se do ní některé funkce mezitím vyvinuté pro verzi 2003.

To, že se už teď na úrovni programu Windows Insider setkáváme s vydáním pro příští rok, je výjimečná záležitost. Vývojové cykly by se měly srovnat a vývoj Desítek by se už neměl předbíhat tak, jak to vidíme v případě vydání „20H1“.

Byl pro vás článek přínosný?