Hlavní navigace

Oficiálně: Windows 10 s režimem S bude na jaře a vypnutí nebude nikoho nic stát

8. 3. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Microsoft potvrdil, že Windows 10 S nahradí režimem S, jenž bude jako volitelná funkce dostupný v rámci běžných edic.

Je to více než měsíc, co díky uniklým interním materiálům vyšlo najevo, že Microsoft zruší edici Windows 10 S. Nikoli však bez náhrady, protože místo toho zpřístupní režim S v běžných edicích Desítek. Změnu v produktové řadě potvrdil Joe Belfiore, jenž zodpovídá za uživatelský zážitek ve Windows a v Edgi. O tom, proč tato volba dává lepší smysl, jsem se rozepsal v odkazovaném článku. Co jsme se dozvěděli konkrétního? Podle Belfiora bylo na trh uvedeno přes 20 zařízení s Windows 10 S. V redakci jsme však nejspíš zaznamenali jen vlaštovku v podobě Surface Laptopu. Podle toho, co víme, byl zájem o tuto edici prakticky nulový. Za necelý rok existence produktu Microsoft získal zpětnou vazbu – název byl matoucí. To jsem také tvrdil, neboť písmeno S vůbec nenaznačuje, že v této edici nespustíte klasické desktopové programy.

Windows 10 s režimem S

Místo toho bude od Spring Creators Updatu možné zakoupit zařízení, kde bude aktivní režim S, přičemž tento režim bude dostupný jak v edici Pro, tak v edici Home. (Naproti tomu Windows 10 S byl spojen pouze s Windows 10 Pro.) Podobně bude firmám umožněno, aby na svých počítačích nasazovaly Windows 10 Enterprise s aktivním režimem S.

Vypnutí režimu S, pokud bude na vašem novém počítači aktivní, vás nebude nic stát Vypnutí režimu S, pokud bude na vašem novém počítači aktivní, vás nebude nic stát

Explicitně to řečeno nebylo, ale mělo by být teoreticky možné režim S zapnout i na spotřebitelských počítačích, kde režim výrobcem aktivován nebyl. Bezpečně to ovšem zatím nevíme. Co je ale ve výsledku stejně nejdůležitější? Režim S bude možné bezplatně vypnout bez ohledu na edici, jak uvedl Belfiore. Dříve jsme se domnívali, že bude vypnutí zpoplatněno zhruba 50 dolary v případě edice Pro.

Tato informace však byla dementována. Zvolený přístup je podle mě nejlepší variantou. Takhle si nikdo nebude připadat podvedený, že si koupil počítač s Windows, kde aby fungovaly jeho oblíbené programy, musí si za to ještě dodatečně připlatit.

Byl pro vás článek přínosný?