Hlavní navigace

Windows 7 zřejmě končí s procesory bez SSE2. Microsoft dělá vše, aby neřekl pravdu

21. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Tohle je přešlap. Microsoft není schopný říct, jak je to s Windows 7 na procesorech bez instrukcí SSE2. Poslední měsíce na nich aktualizace způsobovaly problémy. Firma nejdříve slibovala řešení, pak vyzývala k upgradu a nakonec přešla do mlčení.

Pokud se každý měsíc prohrabujete reporty o tom, co přináší nové aktualizace pro Windows, možná jste si všimli, že v případě Windows 7 byla mezi známými chybami čekajícími na vyřešení určitá nekompatibilita s procesory bez instrukcí SSE2. Systém na nich může být nestabilní, tvrdil Microsoft. Příčinu tohoto chování jsme neznali, pouze jsme věděli, že dříve tyto potíže hlášeny nebyly. Nekompatibilita tak pravděpodobně vznikla někdy v posledních měsících úpravou kódu navzdory tomu, že pro Sedmičky vychází již pár let pouze servisní aktualizace. Fáze všeobecné podpory totiž skončila v lednu 2015, fáze rozšířené podpory trvá až do ledna 2020. Potíže s procesory SSE2 byly na seznamu uvedeny v červnu, poprvé pak v březnu tohoto roku.

Nerozhodný Microsoft a měnící se seznamy změn

Jak byl upozorněn Woody Leonhard z Computerworldu, Microsoft změnil postoj. Přestože bylo u známé chyby nejdříve uvedeno, že bude vyřešena v jedné z budoucích aktualizací, postupně Microsoft popisek upravoval. Místo toho teď u květnové kumulativní aktualizace stojí, že počítače bez podpory instrukcí SSE2 musí být upgradovány, neboť podpora instrukcí je vyžadována.

Podle Leonharda byla tato zpráva později opět změněna na původní sdělení o tom, že problém bude vyřešen v budoucnu. Dnes popisek v souhrnné květnové aktualizaci pro Windows 7 opět vyzývá k upgradu.

Areál společnosti (foto: Microsoft)

Když jsem psal červnový report, bylo na seznamu uvedeno, že ke známým chybám patří nekompatibilita systému s procesory bez instrukcí SSE2. Dnes už na seznamu položka chybí úplně. Což je přesně ona věc, která mne na Microsoftu velmi mrzí. Důležitá oznámení rád pohřbívá do relativně nesouvisejících příspěvků nebo je přidává do starých článků tak, že si toho nevšimnete.

Na rozdíl od jeho blogů, kde je aspoň jasně uvedeno, že do nich byla přidána nová informace (odebrání informace už ale firma běžně nekomentuje), se však v seznamu změn v aktualizaci zjevně mohou dít změny. Jenže pokud si tyhle seznamy neprohlížíte denně a ideálně si nepořizujete fotodokumentaci, aby mohli porovnávat verze, tak si zkrátka nemusíte ničeho všimnout.

Jak to bude s procesory bez instrukcí SSE2?

Vraťme se k červnu. Pro pohlednost to vezměme po bodech, jak se situace vyvíjela:

  1. Seznam známých potíží u červnové kumulativní aktualizace pro Windows 7 nejdříve hlásal, že problém s procesory bez instrukcí SSE2 bude vyřešen.
  2. Někdy po 15. červnu byl podle Leonharda popisek změněn a Microsoft vyzýval k upgradu hardwaru.
  3. Dnes je 21. června a známá chyba byla ze seznamu změn úplně odebrána.

Jeden uživatel Leonhardovi řekl, že si Sedmičky otestoval s dubnovou aktualizací, přičemž po instalaci aktualizace se systém dokonce rovnou odmítl spustit, nikoli padal, jak bývalo uvedeno v seznamu známých potíží. Totéž se dělo po instalaci červnové kumulativní aktualizace, situace se pak opakovala i po instalaci červeného balíčku, jenž obsahuje pouze záplaty, nikoli další opravy.

Když tedy Microsoft potíže s procesory bez instrukcí SSE2 neuvádí, zatajuje důležitý fakt. Jediné štěstí je, že tak starý procesor (např. Pentium 3) má dnes doma málokdo. Chování firmy je na každý pád nešťastné a netransparentnost vyloženě neférová. Takhle se důvěra nebuduje. Leonhard se domnívá, že nám Microsoft tímto nenápadně sdělil, že už zkrátka Sedmičky na procesorech bez SSE2 nepodporuje.

Závěr

Možné to je, oficiálního oznámení jsme se ale nedočkali. Jistým vodítkem může být dřívější záznam na seznamu známých chyb, jenž vyzýval k upgradu. Jenže Sedmičky jsou stále podporovaným systémem až do zmíněného ledna 2020, přičemž dosud na starých procesorech fungovaly. Aktuálně ovšem tedy platí, že nejnovější aktualizace na procesorech bez SSE2 nelze instalovat kvůli uvedeným důvodům.

Instalace většiny aktualizací se bez restartu neobejde, což platilo dávno před Windows 10

V oficiálních minimálních hardwarových požadavcích Windows 7 pouze stojí, že je vyžadován minimálně 1GHz procesor x86/x64. V těchto požadavcích Microsoft dále pouze upozorňuje, že Sedmičky nemusí fungovat na novějším hardwaru. Jak se zdá, i určitý starší hardware teď může být problematický, což je zvlášť bez udání důvodu neomluvitelné. To je špatná podpora.

Objevují se spekulace o tom, že na vině mohou být obsažené opravy pro Spectre a Meltdown, což zní jako rozumné vysvětlení, s jistotou to ale nevíme. Kdyby to Microsoft řekl na rovinu, řekli bychom, že je to nepříjemné, ale snad i pochopitelné, a ušetřil by si tak zbytečně negativní publicitu za hloupé chování. Teď zvedněte roku, kdo ještě používáte procesor bez instrukcí SSE2.

Byl pro vás článek přínosný?