Hlavní navigace

Od května nebudou vycházet volitelné aktualizace pro Windows

25. 3. 2020

Sdílet

V tuto chvíli se Microsoft chce soustředit na bezpečnost. Proto se rozhodl pozastavit vydávání volitelných aktualizací s nebezpečnostními opravami.

Aktuálně se svět snaží přečkat nákazu koronavirem a dopady se nevyhýbají ani světu softwaru. Některé prohlížeče v Chromem v čele pozastavují přívod nových funkcí, aby neohrozily stabilitu a nekladly tlak na tvůrce a tvůrkyně webů. Svým dílem přispěje také Microsoft, a to nejen skrze Edge. Redmondští se v případě Windows rozhodli prioritizovat opravy děr. S tím přichází pozastavení vydávání volitelných aktualizací, které se objevovaly vždy v době mezi tzv. záplatovacími úterky. Tyto aktualizace opravovaly chyby nesouvisející se zabezpečením. Místo toho tak od května 2020 očekávejte přísun pouze bezpečnostních oprav v rámci záplatovacích úterků. Rozhodnutí se týká všech podporovaných vydání Windows. Microsoft neuvedl, jak dlouho bude opatření platné. Lze si domyslet, že se rozhodne na základě situace, přičemž nikdo neví, jak dlouho bude koronakrize trvat. Průběh a trvání se samozřejmě liší region od regionu. Mimochodem, stále nevíme, kdy chce Microsoft vydat Windows 10 verze 2004. Nerozhodne se vydání odložit na příhodnější dobu i s ohledem na to, že chce teď řešit jen bezpečnostní záležitosti? Čerstvé vydání Windows zpravidla vyžaduje větší péči. Oživeno 25. 3. ve 21.55 hodin: Microsoft na Twitteru do 13. října 2020. To se ovšem týká jen organizací, na spotřebitelské úrovni toto vydání není podporováno už skoro celý rok. Organizace podle původního plánu mohly přijímat servisní aktualizace do 14. dubna 2020, místo toho mají dalšího půl roku navíc. Microsoft pro verzi 1709 bude vydávat už jen čistě bezpečnostní aktualizace.

Nejstarším podporovaným vydáním Desítek na spotřebitelské úrovni je verze 1809, jejíž životnost končí 12. května. Uvidíme, jestli se Microsoft nerozhodne prodloužit životnost také jí.

Zdroje: Microsoft Docs via Windows Update na Twitteru

Byl pro vás článek přínosný?