Hlavní navigace

Xeony generace Ice Lake mají 38 jader a HBM2. Xeony Phi nahradí 44jádrová verze ISX-H

20. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Intel

Před nedlouhým časem jsme tu měli údajné informace o tom, jak má prý vypadat další generace serverových procesorů AMD (Epyců). Ty přinesli Francouzi z Canard PC Hardware, ovšem nyní tu máme zase něco o konkurenci. Pro změnu od Němců z Heise.de totiž přichází údaje o 10nm serverových procesorech Intelu Ice Lake-SP. A také oné nové výpočetní náhrady Xeonů Phi, o nichž minulý týden Intel hovořil ve zprávě, v níž taktéž oznámil, že tuto linii procesorů počínaje generací Knights Hill ruší.  

Ice Lake pro servery

Podle informací webu Heise.de získaných nyní na konferenci SC17 to vypadá, že současná platforma „scalable“ Xeonů se socketem LGA 3647 zde asi nebude příliš dlouho. Má do ní totiž přijít ještě generace procesorů Cascade Lake, která má používat proces 14nm++ jako Coffee Lake pro desktop a moho by jít o určitou formu refreshe Skylake-SP. Zdá se však, že poté s 10nm čipy přijde platforma nová, s novým socketem. Heise.de totiž uvádí, že serverové Ice Lake označené ISX-SP bude už procesorem s osmikanálovým řadičem pamětí, což bude vyžadovat změnu socketu a kontatky navíc. Pro připomenutí: Ice Lake je 10nm procesorová architektura následující v roadmapě Intelu za smíšnou generací Canon Lake/Coffee Lake a má přinést nová vylepšená jádra CPU. Půjde o první takovou architektonickou inovaci od Skylake z roku 2015.

Osmikanálovým paměťovám řadičem dožene Intel procesory Epyc od AMD co do teoretické propustnosti a také co do kapacity RAM (počet slotů/modulů DIMM) osaditelné k jednomu procesoru. Ale to nebude ještě všechno. Intel totiž použije inovaci známou z Xeonů Phi Knights Landing a podle Heise.de prý integruje přímo k procesoru paměti typu HBM. Ty mají údajně mít kapacitu až 32 GB a propustnost 650 GB/s. Podobně jako Knights Landing by tedy tyto Xeony Ice Lake-SP či ISX-SP měly velmi výkonnou paměť sloužící jako jakási velká cache pro pomalejší, ale výrazně větší hlavní RAM.

Integrované paměťové čipy pod rozvadčem tepla u procesoru Xeon PHi Knights Landing Integrované paměťové čipy pod rozvadčem tepla u procesoru Xeon Phi Knights Landing

Až 38 jader

Kromě tohoto Heise.de uvádí ještě jednu klíčovou informaci, totiž údajný počet jader. Maximální konfigurace Xeonů ISX-SP je podle něj 38 jader, což je proti Skylake-SP zvýšení o deset kusů, neboli necelou třetinu. Zatím samozřejmě nemůžeme vědět jistě, že je tato informace reálná, nicméně informace o počtu jader Skylake-SP také probublala už dva roky před jeho uvedením. Počet jader nicméně neříká o výkonu tolik, kolik by se zdálo. Protože je Ice Lake nová architektura, může například být výkon na jedno jádro podstatně vyšší.

Náhrada za Xeony Phi: Xeon-H?

Jak jsme nadhodili na začátku, současně s těmito informacemi vnáší Heise.de světlo i do otázky, čím Intel nahradí onu zrušenou linii Xeonů Phi. Ukazuje se, že se podle všeho vrátí ke konvenčním CPU, místo aby už sáhl po vlastní highendové GPU architektuře, k čemuž by mohly svádět nedávno ohlášené plány Intelu na vývoj vlastních highendových GPU. Pro superpočítače chystá Intel variantu Ice Lake nazvanou ISX-H. Možná by mohla jít na trh jako Xeon H (asi jako „HPC“, což je častá zkratka pro tento segment), když už Intel má Xeony W pro pracovní stanice.

ISX-H bude mít zřejmě také paměti HBM, ale dostane více jader – až 44. Podle Heise.de ale nejde o monolitické čipy, místo toho budou tyto procesory složené zřejmě ze dvou křemíků s 22 jádry v jednom pouzdru. Heise.de zmiňuje ještě možné následníky „Ice Age“ a „Knighs Run“ pro rok 2021, nicméně ti jsou zatím dost v mlze. Ony 44jádrové procesory ISX-H mají údajně mít předpokládaný o 40 % vyšší výkon v HPC floating-point benchmarku Linpack proti ISX-SP, ale z nějakého důvodu je toto srovnání nikoliv s 38jádrovým procesorem, ale jen s 24jádrovým. Pokud má 44jádro být „jen“ o 40 % rychlejší než 24jádro, asi bude mít nižší takt, vycházelo by to zhruba na 30% redukci.

Deska s procesorem Xeon Phi Knights Mill pro strojové učení na SC17 (Zdroj: Heise.de) Deska s procesorem Xeon Phi Knights Mill pro strojové učení na SC17 (Zdroj: Heise.de)

Ice Lake a údajně také Xeonové verze ISX-SP a ISX-H se budou vyrábět již na druhé generaci 10nm procesu, kterou Intel označuje 10nm+. Kdy přesně mají tyto procesory přijít na trh, není asi zatím úplně jasné. Heise.de uvádí roky 2019 nebo 2020, což je značné rozpětí. Výpočetní sílu by jim patrně měly dodávat instrukce AVX-512, přičemž procesory ISX-H by měly umět i rozšíření VNNI pro výpočety neuronových sítí, které Intel uvede v Xeonu Phi Knights Mill. Ten bude zřejmě těmito novými CPU také eventuálně nahrazen, jelikož jeho následníka Knights Way údajně Intel také zařízl. Knights Mill ale na trh přijde, objeví se prý možná ještě teď před koncem roku.

Byl pro vás článek přínosný?