Hlavní navigace

Šmoulové a další pohádky. Google v ČR spustil YouTube Kids

21. 2. 2019

Sdílet


Jsou to skoro na den přesně čtyři roky, co byl spuštěn YouTube Kids. Izolovaný kousek nejsledovanějšího internetového videoportálu nabízí pouze obsah pro děti. Ty se tak nebudou muset brodit konspiračními videi o placatosti Země a nedostanou se ani k tvorbě, která je vulgární, agresivní nebo jinak ohrožující mravní výchovu.

YouTube Kids se zaměřuje na pohádky (nechybí Šmoulové nebo Požárník Sam), hudební videa, zábavní nebo naučné pořady. Google filtruje vhodná videa sám, ale přiznává, že žádný algoritmus není dokonalý. Další stupeň kontroly proto mají rodiče, již mohou nastavit, které kanály, playlisty nebo konkrétní videa mohou děti sledovat nebo které rovnou zablokují.

TIP: Ruská pohádka má rekord a vystřelila mezi nejsledovanější videa na YouTubu

Rodiče mohou vytvořit až osm různých profilů pro každé dítě zvlášť. Lze kontrolovat historii zhlédnutí, nastavit časovač, aby děti u videí netrávily tolik času a kontrolu mají i nad vyhledáváním. To mohou dětem vypnout a nechat jim jen předem vybraný obsah.

YouTube Kids je k dispozici jen v mobilních aplikací pro Android (Play Store) a iOS (App Store). I jejich uživatelské rozhraní je úplně jiné než klasický YouTube. Vše je hravější, barevnější a s obřími tlačítky. Aplikace je rozdělena do čtyř hlavních kategori: pořady, hudba, výuka a prozkoumat. Videa lze poslat do televize přes Chromecast nebo Apple Airplay.

Byl pro vás článek přínosný?