Hlavní navigace

YouTube remasteruje staré videoklipy. Legendy se vrátí v „HD“

25. 6. 2019

Sdílet


Hudební fanoušci dostali od Googlu pěkný dárek. Americká společnost se dohodla s vydavatelstvím Universal Music Group a společně do konce roku 2020 remasterují 1000 starých videoklipů, „aby si současná i budoucí generace mohly užít nadčasové klasiky v dosud nevídané kvalitě.

V tuto chvíli je na YouTubu již přes 100 vylepšených klipů od interpretů jako: Billy Idol, Beastie Boys, Boyz II Men, George Strait, Janet Jackson, Kiss, Lady Antebellum, Lady Gaga, Lionel Richie, Maroon 5, Meat Loaf, Nirvana, No Doubt/Gwen Stefani, Smokey Robinson, The Killers nebo Tom Petty. Všechna videa si zachovala původní adresy i počty zhlédnutí, avšak plynule přešla na vyšší (technickou) kvalitu. Na YouTubu jsou k vidění pod hashtagem #remastered a hned na začátku popisku jsou označeny jako Remastered in HD.

TIP: Ruská pohádka má rekord a vystřelila mezi nejsledovanější videa na YouTubu

Remasterovaná videa jsou 1080p, skutečné rozlišení je ale nižší. Jestli Google využil nějaký progresivní upscaling s využitím neuronových sítí, nevíme. Vyžehlení a občasné zdvojené hrany by tomu ale odpovídaly. Obraz je ale působí vyčištěně, zbytečně nepřeostřeně a viditelně lépe dřív (srovnáno s klipy nahranými jinde). Jen je zkratka HD zavádějící a slova Michaela Nashe z Universalu, že videa budou vypadat na každé obrazovce úžasně, je nutné brát s rezervou.

Dvacet či třicet let staré záznamy pořízené televizní technikou se zkrátka nemohou rovnat novým klipům natáčeným rovnou v U(HD). Je mimochodem zajímavé, že ani relativně nové videoklipy nebyly v HD. Týká se to například hitů Bad Romance či Poker Face od Lady Gaga, které pocházejí z let 2009. Zřejmě nejstarším upgradovaným videem je Kiss – Lick It Up z roku 1983. (Paradoxně mu zůstal původní náhled v mizerné kvalitě.)

PS: Remasterované videoklipy mohou být zajímavou konkurenční výhodou YouTubu Musicu oproti Spotify nebo Apple Musicu. Tyto služby rovněž hostují videoklipy, ale v horší kvalitě. Zmínění Kissáci na Apple Musicu vypadají jako pátá kopie VHS, která prošla mnohonásobou digitální kompresí.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?