Hlavní navigace

Videa bez reklam i offline. Google v ČR spouští YouTube Premium a YouTube Music

15. 5. 2019

Sdílet

Čeští uživatelé si mohou předplatit dvě nové služby Googlu. V čem se YouTube Music a YouTube Premium liší, kolik stojí a na co dát pozor?

Největší hudební službou je s 217 miliony aktivními uživateli Spotify. Pokud ale přivřeme oči, mohl by jí být i dvoumiliardový YouTube. Ten je nekonečnou studnicí hudebních videí, kterou lidé po celém světě poslouchají místo rádia. Až doposud byla primárně zaměřena na videa všeho druhu a hudba tam byla jednou z mnoha.

Přesně před rokem ale odhalil novou službu YouTube Music. Na webu a ve zvláštních mobilních aplikacích bylo možné poslouchat hudbu se všemi funkcemi, které byste čekali. Kompletní alba, třídění do žánrů, playlisty, informace o interpretech a také možnost hudbu poslouchat s vypnutým displejem. To vše i offline se staženými soubory.

YouTube Music po roce v Česku

Jenže celých 12 měsíců jsme museli čekat, než Google službu spustil i v Česku. Od včerejšího večera už můžete YouTube Music naladit, stahujte aplikaci pro Android (Play Store), iOS (App Store) nebo běžte na music.youtube.com.

Aplikace funguje i bez placení, ale obsahuje reklamy, nemá režim offline ani možnost poslechu na pozadí. To vyléčí až předplatné, které stojí 149 Kč (pro jednotlivce) nebo 229 Kč (pro až šestičlenné rodiny). V zájmu úspor byste měli platit na webu nebo Androidu, protože na iOS má Google velkou vysokohorskou přirážku, aby vydělal, i když si Apple stáhne 30% provizi. Spotify se už kvůli tomu chce s Applem soudit.

Ceny YouTube Music a YouTube Premium
YouTube Music YouTube Premium
cena pro jednotlivce (při zakoupení na webu nebo Androidu) 149 Kč 179 Kč
cena pro jednotlivce (při zakoupení na iOS) 199 Kč 239 Kč
cena pro rodiny (při zakoupení na webu nebo Androidu) 229 Kč 269 Kč
cena pro rodiny (při zakoupení na iOS) 299 Kč 359 Kč

Asi vám neušlo, že Google už provozuje jinou hudební službu nazvanou Play Music. Jaký je mezi nimi rozdíl? Play Music je starší a dnes už prakticky nevyvíjená aplikace. Naposledy přinesla dynamické playlisty vytvářené podle počasí, nálady nebo místa, stejnou funkci už ale má i YouTube Music. Ten navíc obsahuje i hudební videa, různé fanouškovské remixy, covery atd. Slibuje též lepší vyhledávání skladeb, kdy nemusíte znát přesné názvy, ale stačí napsat kousek textu písně či hrubý popis. Takže na „ze zdi na mě tupě zírá“ Google najde Gottův Trezor a „vysavač queen“ bude I Want To Break Free s Freddiem převlečeným za ženskou.

A co si budeme povídat, YouTube má ve světě zvučnější jméno, takže je jen otázkou času, než Play Music skončí. Zatím ale uživatelé za jednu cenu získají obojí, takže si vyberou konzervativní uživatelé i ti, kteří chtějí moderní prostředí a funkce.

Mimochodem: Play Music má výhodu v cloudovém úložišti, do kterého si můžete zdarma nahrát až 50 000 vlastních skladeb. YouTube Music takovou funkci nemá.

Hudební kvalita bude stejná, z obou služeb dostanete formát AAC s datovým tokem 256 kb/s. Spotify využívá totožnou kompresi s bitratem až 320 kb/s. Komu i toto bude znít jako „bláto“, pro něj je vhodný Tidal nebo Deezer, které mají i tarify s bezztrátovou kompresí.

YouTube Premium nabízí vše v jednom

Ještě vyšší forma předplatného se jmenuje YouTube Premium. V ceně je YouTube Music (i Play Music), ale zároveň se výhody v podobě odstranění reklam, možnosti stahovat videa pro zhlédnutí offline či poslech na pozadí rozšiřují na všechna videa na YouTubu (včetně YouTube Kids), nejen ta hudební.

Součástí předplatného je též exkluzivní přístup k YouTube Originals, což jsou původní filmy nebo seriály produkované Googlem. Celkově mluvíme o nižších desítkách pořadů, které většina populace vůbec nezná. Spoustu chvály ale sbírá například Cobra Kai, pokračování Karated Kida odehrávající se 30+ let po původním filmu. S YouTube Originals to nicméně vypadá všelijak, už se spekuluje, že Google tvorbu výrazně utlumí.

YouTube Premium stojí 179 Kč měsíčně (pro jednotlivce) nebo 269 Kč (pro 6 členů rodiny). Na iOS jsou opět vysoké příplatky, rodinný tarif stojí dokonce 359 Kč. Předplácet můžete v aplikacích na mobilech nebo na youtube.com/premium.

Zdroj: Google

Byl pro vás článek přínosný?