Hlavní navigace

AMD má nové vedení divize Radeon: Starý veterán z ATi a otec čipů Tegra z Nvidie

24. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: AMD

Na podzim AMD za velkého zájmu médií i čtenářstva přišlo o šéfa divize Radeon, Raju Koduriho, kterého pravděpodobně přetáhl Intel pro své vlastní spády s čipy GPU. Jak už to chodí u personálních změn, které jsou náhlého charakteru, náhradní šéf nebyl přichystán okamžitě. Ovšem hledání nového vedení nakonec nebylo až tak dlouhé, nastupující šéf byl oficiálně oznámen včera. Lépe řečeno, nastupující vedení. Na různé pozice totiž nyní usedají dvě osoby, mezi které asi budou různé úlohy a kompetence rozdělené.  

Dva šéfové

Obě „nové krve“ přicházejí do firmy zvenčí. První je David Wang, přicházející ze společnosti Synaptics, kterou asi nejčastěji budete znát jako výrobce touchpadů, ale tovří třeba i čtečky otisků prstů a další mobilní komponenty (jejím nejnovějším počinem je průhledný senzor otisku, který může být vložen před displej, aniž by z něj ukrajoval) a další produkty. Druhý, Mike Rayfield, zase přestupuje z Micronu, tedy známého výrobce pamětí. Nicméně u obou možná není až tak zajímavé jejich poslední působiště, jako ta, kterými prošli předtím – o tom za chvíli.

Mike Rayfield dostane hodnost senior viceprezidenta a generálního ředitele Radeon Technology Group. David Wang je jmenován senior viceprezidentem inženýrství pro Radeon Technology Group. Vypadá to, že Rayfield bude představovat celkového manažera a řídit záležitosti bližší obchodu, starat se o strategii a grafické produkty (spotřebitelské, profesionální i zakázkové semi-custom čipy). Naproti tomu Wang bude spíše technickým ředitelem spravujícím technologickou strategii, vývoj architektur, hardwaru a softwaru (ovladačů). Oba tito mužové budou podřízeni přímo šéfovi či šéfce AMD, tedy nyní Lise Su.

Mike Rayfield: senior viceprezident a generální ředitel Radeon Technology Group Mike Rayfield: senior viceprezident a generální ředitel Radeon Technology Group

Mike Rayfield: tvůrce mobilních čipů Nvidie

Pokud jde ono před chvílí nadhozené historické působení, Mike Rayfield byl v Micronu také senior viceprezidentem a šéfem divize mobilních produktů. Ovšem jeho kariéra je delší (přes třicet let) a z pohledu AMD je asi zajímavější předcházející štace. Rayfield byl totiž do září 2012 v Nvidii, kde dělal sedm let generálního ředitele mobilní divize. Měl by být jedním z otců mobilních čipů Nvidia Tegra. To může být samo o sobě zajímavá zkušenost, zároveň ale také může být výhodné, že poznal prostředí hlavního konkurenta. Před Nvidií prošel Rayfield také Texas Instruments, Ciscem a dalšími firmami. Studoval elektrické inženýrství na Vermontské univerzitě.

nvidia-tegra-3-soc-arm-cip

David Wang: GPU, konzole a APU v ATi a AMD

Zatímco Rayfield přináší zkušenosti od konkurence, David Wang je případ, kdy se do firmy zvenku dostává podruhé někdo, kdo v ní už předtím docela dlouho působil. Také on byl v Synaptics senior viceprezidentem, a to pro vývoj čipů. Na na toto místo přišel také na podzim 2012, ovšem z AMD. Šlo o jednoho z veteránů, který už od roku 2000 působil v ATi, kam se dostal skrze akvizici firmy ArtX. V té době měl pracovat na klíčových pozicích a být zodpovědný za implementace čipů CPU, GPU i APU.

David Wang: senior viceprezident inženýrství pro Radeon Technology Group David Wang: senior viceprezident inženýrství pro Radeon Technology Group

Kromě toho se podílel se na čipech pro Nintendo N64 (pod ArtX), Gamecube a Wii a pravděpodobně i pro další konzole, byl corporate viceprezidentem. V jeho starších CV se dá najít informace, že v ATi a AMD pracoval na celkem osmi přechodech na nový výrobní proces, naposledy na tom 28nm. Kromě ATi/AMD a ArtX pracoval také třeba v SGI nebo LSI Logic. Elektrické inženýrství vystudoval na Tchaj-wanu a Washingtonské univerzitě v Seattlu.

Xenos, GPU konzole Xbox 360 z roku 2005, které AMD vyvinulo v době, kdy v něm působil David Wang Xenos, GPU konzole Xbox 360 z roku 2005, které AMD vyvinulo v době, kdy v něm působil David Wang

Pozadí těchto nových vedoucích grafického programu AMD je tedy docela pozoruhodné. Nyní ale samozřejmě bude záviset na tom, jak na něj naváží za kormidlem Radeonů. Nebudou to mít lehké, protože pozice Nvidie v posledních letech vytrvale sílila a její nebezpečnost podporují obří zisky jak z GPU, tak z dalších produktů. Navíc se budou muset připravit i na silnější konkurenci ze strany Intelu, který chce zřejmě více vytěžit ze svých vlastních grafických architektur a pro AMD by tak mohla v samostatných GPU vyvstat nová konkurence nad rámec staré známé Nvidie.

Byl pro vás článek přínosný?