Hlavní navigace

AMD za dva měsíce odhalí GPU architekturu Navi. Na Computexu možná vyjde Ryzen 3000

2. 4. 2019

Sdílet

Letos se z AMD dostanou na svět první 7nm procesory a zároveň architektura jádra Zen 2 v Ryzenech 3000 a také serverová varianta, Epyc 2. Kromě toho ale vyhlížíme i GPU architekturu Navi také se 7nm výrobním procesem. Vypadá to, že za nějaké dva měsíce se zřejmě o všech těchto věcech dozvíme více a některé možná budou i formálně odhalené či vypuštěné na trh.

 

AMD ukáže karty na Computexu

Dnes přišla od pořadatelů veletrhu Computex (který je spolu s CES v lednu jednou ze dvou hlavních počítačových událostí roku) zpráva, že AMD bude mít na Computexu 2019 poprvé v historii tzv. keynote ještě před jeho zahájením. Jméno prezentace je „Next Generation of High-Performance Computing“ a tisková zpráva naznačuje, že jejím obsahem budou právě výše vypočítané očekávané novinky.

Ve zprávě je ocitováno, že šéfka AMD Lisa Su sdělí nové detaily k oněm „výkonným produktům a platformám nové generace od AMD“. To by mohlo být leccos, ale dále je specifikováno, že ta nová generace znamená „7nm procesory Epyc pro datacentra a Ryzen třetí generace pro desktop“. Nějaká prezentace jejich novinek a možná už i parametrů se dá čekat, protože AMD o nich už něco pustilo na CES 2019 (Ryzen 3000) a loni (Epyc 2).

amd procesory roadmapa investor presentation brezen2019 Roadmapa procesorů AMD pro PC, která mají být uvedeny v roce 2019

Navi

Jenže tentokrát je mezi tím už zmíněna třetí položka: grafické karty založené na nové architektuře Navi. I k těm se máme něco dozvědět, což bude vůbec poprvé. Zatím o charakteru těchto grafik jsou jen velmi nekonkrétní dohady a spekulace. Jistě zatím vypadá jen to, že budou 7nm, i pozor, když zrovna toto tisková zpráva nezmiňuje.

Upcoming products include 7nm AMD EPYC™ datacenter processors, 3rd Gen AMD Ryzen™ desktop processors and graphics cards based on the next-generation “Navi” architecture

Computex 2019 se bude konat od 28. května do 1. června. Ovšem tato prezentace proběhne ještě před zahájením, už 27. května v 10 hodin ráno taipejského času. U nás to bohužel bude ve tři ráno stejného dne. Ovšem pokud chce někdo nasadit spaní a zdraví, měla by akce asi být přenášená živě po internetu.

amd ryzen 3000 ces pcworld Fotografie vzorku Ryzenu 3000 bez rozvaděče tepla z CES 2019 (Zdroj: PCWorld)

U Navi se dozvíme o architektuře, Ryzen může být odhalen kompletně

V případě grafik Navi není asi ještě na místě čekat úplně konkrétní odhalení přímo s parametry karet, datem uvedení a třeba i cenami. Karty si budou ukázány jen metaforicky řečeno, protože na trh mají prý GPU Navi přijít až v Q4 2019. Zde asi AMD představí jenom architekturu a nějaké nové funkce, podobně jako předběžně před jejich vypuštěním poodhalilo GPU PolarisVega. I to by ovšem mělo být dost zajímavé a snad nám konečně dá odpověď na to, zda Navi bude nějaký výrazný převrat v architektuře, nebo spíš mírnější evoluce linie GCN.

Tip: Jaký bude Ryzen 3000? Asi neporazí Intel v single-threadu ani ve hrách. Jen v MT a spotřebě

Ovšem pokud jde o Ryzen 3000 s jádry Zen 2, tam už to asi bude mít mnohem konkrétnější ráz. Zatím bych stále počítal s tím, že procesory se budou dát koupit až v červenci (jinak by AMD mluvilo o uvedení v Q2 2019, ne „uprostřed roku“). Ale už na Computexu mohou být odhaleny jejich parametry a možná i ceny. Asi se asi dozvíme, zda bude nejvyšší konfigurace mít jader šestnáct, nebo jenom dvanáct. AMD asi také ukáže další benchmarky a dema. Patrně už by mohlo být docela dobře vidět, jaký potenciál zhruba tato CPU mají. A spolu s Ryzenem pro socket AM4 (7nm Matisse, ale možná i 12nm APU Picasso) by dost možná mohly být poodhalené i 7nm Ryzeny Threadripper 3000.

Galerie: Ryzen 3000 "Matisse"

Byl pro vás článek přínosný?