Hlavní navigace

Na internetu se objevil šestnáctijádrový AMD Ryzen 3000. Jaké má frekvence?

10. 5. 2019

Sdílet

Skoro už v řádu týdnů (údajně uprostřed roku) by se měla objevit nová generace procesorů AMD Ryzen s novou architekturou Zen 2 a 7nm výrobním procesem, navíc ještě zkomplikovaná použitím čipletové konstrukce se 7nm jádry a 14nm uncore v separátním čipu. Tyto Ryzeny 3000 s kódovým jménem „Matisse“ by tedy měly být jednou z nejzajímavějších CPU událostí poslední doby, ovšem doposud o nich uniklo velmi málo. Z věrohodných zdrojů zatím jen velmi málo tušíme o specifikacích. Teď ale na hladinu internetu vyplavaly parametry ES verze tohoto procesoru, které nám trošku zlepší představu – je to totiž úplně první uniklý vzorek se 16 jádry, tedy plným počtem.

Tento únik přinesl thajský twitterista Tum Apisak, který leaky tohoto typu přinesl už v minulosti a je poměrně osvědčený. Má se jednak o parametry ES vzorku, tedy zatím ne finálního prodejního procesoru. Není pro něj ale známý příslušný kód. Každopádně tento procesor má mít 16 jader (patrně s SMT, tedy 32 vlákny, ale explicitně to řečeno není). A to nejdůležitější: toto CPU má jako základní frekvenci nastaveno 3,3 GHz, maximální turbo je pak 4,2 GHz. Z jakého zdroje parametry pocházejí, není řečeno, ale poznámka v thajštině znamená „screenshot možná později“. Procesor údajně byl spuštěn v desce s čipsetem X570.

amd ryzen 3000 es 16jadro tum apisak Parametry 16jádrových ES procesorů Ryzen 3000 (Zdroj: Tum Apisak)

Nakonec i 16jádra, a nejen 12jádra?

Co nám tento únik říká? Je-li reálný, pak v prvé řadě otevírá možnost, že 16jádrové modely AMD vydá hned v generaci 3000. Spekulovalo se přitom, že by mohlo ze začátku vydat jen 12jádro a 16jádrový model si na Intel schovávat v záloze. Tento ES (Engineering Sample) by ale mohl předznamenával příchod šestnáctijádrového Ryzenu 3000 třeba ještě letos.

Také tímto snad dostáváme spodní hranici toho, kde by mohly být frekvence takového 16jádrového modelu (například Ryzenu 7 (9?) 3800X, pokud se tak bude jmenovat). 3,3 GHz je o 100 MHz vyšší frekvence, než jakou teď disponuje 65W osmijádro 12nm Ryzen 7 2700, což spolu s vyšším IPC jádra Zen 2 implikuje nezanedbatelné zlepšení poměru výkonu ke spotřebě, pokud budeme předpokládat, že zde je TDP 95 W nebo 105 W (podle AMD se totiž TDP neměla zvyšovat, ale kdo ví, možná mohou nastat výjimky). Při šestnácti jádrech by asi toto CPU bylo limitováno hlavně svým TDP, takže byste ho patrně za cenu spotřeby mohli ze základu značně přetaktovat, snad na 4,0–4,1 GHz na všech jádrech.

Maximální turbo 4,2 GHz je naopak pod úrovní 4,35–4,4 GHz, kam se zuby nehty vyškrábaly 12nm RyzenyThreadrippery. Ovšem platí, že ES vzorky nemívají parametry finálních procesorů, což znamená, že reálný nejvyšší model v nabídce může mít jednojádrové turbo (případně i základní frekvenci) vyšší. Jen nevíme o kolik. Z Číny se objevily zvěsti, že dle výrobců desek se ES vzorky prý dostávají asi na 4,5 GHz, takže 4,4–4,6 GHz by asi mohly procesory nakonec jako jednovláknové turbo mít. Jenomže nevíme jistě, zda tato informace byla pravdivá. A zase na druhou stranu AMD může teoreticky tajit vyšší potenciál – to nelze vyloučit, ale ani se na to moc spoléhat.

AMD Ryzen 3000 Matisse Twitter AMD Ryzen 3000 Matisse ukázaný na CES 2019. Volné místo na substrátu patrně umožňuje osadit druhý CPU čiplet, což dovoluje vytvořit šestnáctijádro, stále v socketu AM4 (Zdroj: Twitter)

Galerie: Vzorky AMD Ryzen 3000 "Matisse" na fotograficích

Od ledna se takty zvedly slušně

Pro srovnání: 12jádrový ES vzorek, který unikl v lednu, měl o dost nižší frekvenci maximálního turba, jen 3,7 GHz. Proti tomu tedy došlo ke značnému pokroku. Zda 7nm proces TSMC – který je pro výkonné procesory AMD použitý poprvé a moc se neví, co od něho čekat – povolí ještě víc, to uvidíme. Na druhou stranu je zajímavé, že náš současný výše taktovaný (pokud jde o turbo) vzorek má o 100 MHz nižší základní frekvenci. To může být znak toho, že základ je patrně limitován TDP, jak už bylo řečeno. Opět ale není vyloučeno, že ve finálních CPU budou jak 12jádra, tak 16jádra nakonec o kousek výš než v případě ES vzorků.

Tento únik od poměrně osvědčeného zdroje nám tak snad trošku zmenšil prostor pro spekulace. Každopádně teď ale nezbývá než čekat na nějaký únik finálních specifikací, který by se snad už také mohl blížit – teoreticky by se mohl dostavit přes Computexem, kde by pak AMD mohlo frekvence a parametry potvrdit, nebo aspoň naznačit. Do té doby snad můžeme opatrně kalkulovat s parametry tohoto ES jako se spodní mezí.

Byl pro vás článek přínosný?