Hlavní navigace

AMD vydá osmi a šestijádra Ryzen řady E s 45W TDP a 12nm čtyřjádra 2500X a 2300X

1. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Fritzchens Fritz, použito se souhlasem autora - public domain

Včera jsme psali o objevu 45W procesorů Ryzen pro notebooky. Kromě nich ale zdá se AMD chystá další modely také pro desktopové počítače a socket AM4. Vzápětí po předchozí zprávě se totiž objevily informace o několika nových CPU pro tuto oblast. Jak už se stává celkem často, nové procesory se objevily v seznamu podporovaných modelů k desce, konkrétně šlo o ASRock AB350M Pro4. Výrobce je sice pak zase odebral, jelikož jsou zřejmě pod NDA, ale co jednou internet schvátí, to nenavrátí. V seznamu se objevily čtyři nové modely – dvě čtyřjádra zřejmě založená na 12nm čipech Pinnacle Ridge a kromě toho úsporné verze existujících šestijader a osmijader.

45W osmijádra a šestijádra

Začněme těmi druhými. Podle ASRocku uvede AMD Ryzen 7 2700E s osmi jádry a Ryzen 5 2600E se šesti. Přípona E v názvu bude znamenat, že TDP je 45 W, AMD tedy nebude čipy se sníženou spotřebou tlačit až na 35 W jako Intel u své řady T. Nicméně 45W TDP by stále mělo být užitečné pro kompaktní počítače a také pro pasivní chlazení. Teoreticky by snad mohlo být možné použít i levný pasiv Arctic Alpine AM4, který byl uveden na trh před pár dny a má teoreticky stačit na až 47 W (záležet to ale bude na průvanu ve skříni).

Jednoduchý pasivní chladič Arctic Alpine AM4 by měl u nás stát okolo 250 Kč Jednoduchý pasivní chladič Arctic Alpine AM4 by měl u nás stát okolo 250 Kč

Tyto procesory by měly být ve většině parametrů odpovídat čipům Ryzen 7 2700 a Ryzen 5 2600, velikosti cache a konektivita by měly být stejné. Zredukované TDP povede k nižším taktům: osmijádro 2700E má podle ASRocku základní frekvenci 2,8 GHz a šestijádro 2600E 3,1 GHz (proti 3,2, respektive 3,4 GHz). Jaká budou maximální turba, bohužel seznam neuvádí. Také nevíme, zda budou procesory mít podporu 2933MHz pamětí DDR4. Takt by teoreticky mohl kvůli spotřebě být také snížen na nižší úroveň, nicméně neoficiálně by asi rychlejší DDR4 stále mohla být použitelná, jsou-li CPU odemčená.

Zatím neznáme ceny těchto CPU. Mohly by být stejné jako u 65W modelů, nebo možná o něco vyšší. Bohužel není úplně jasné, zda se objeví v koncovém prodeji, teoreticky by mohly směřovat jen k OEM výrobcům počítačů.

12nm čtyřjádra (bez pasty?)

Na koncovém trhu se ale naopak asi určitě objeví zbylé dva procesory ze seznamu ASRocku: Ryzen 5 2500X a Ryzen 3 2300X. O těch už dříve probleskly nějaké zmínky, tímto je ale máme definitivně potvrzené. Půjde o nástupce modelů 1500X a 1300X, založené ale už na lepších 12nm čipech Pinnacle Ridge z Ryzenů druhé generace. Tyto procesory budou vznikat částečným deaktivováním osmijádrových čipů. Proti Ryzenu 5 2400G a Ryzenu 3 2200G nebudou obsahovat integrovanou grafiku. Ale na oplátku by měly dosahovat na o něco vyšší takty a zachovají plných 16 linek PCI Express 3.0 ×16 pro připojení grafické karty (APU Raven Ridge podporují jen ×8) a tím také CrossFire/SLI s rozdělením ×8/×8. A také by tato čtyřjádra mohla mít připájený rozvaděč tepla, zatímco APU odvádí teplo jen pastou.

Nové procesory v seznamu podporovaných CPU desky ASRock AB350M Pro4 (Zdroj: AnandTech) Nové procesory v seznamu podporovaných CPU desky ASRock AB350M Pro4 (Zdroj: AnandTech)

Ryzen 5 2500X poběží podle ASRocku na základním taktu 3,6 GHz, což je stejné jako u šestijádra 2600X. Čip by mohl mít stejné maximální turbo (4,25 GHz), případně mírně nižší. TDP ale bude jen 65 W. Procesor by měl mít SMT (tedy osm vláken) a aktivních 16 MB L3 cache, pokud tedy AMD nezmění dosavadní politiku. Ryzen 3 2300X by měl mít neaktivní SMT a tím jen čtyři vlákn, podle ASRocku je jho základní takt 3,5 GHz. Také maximální turbo by tím pádem mohlo být o něco nižší. TDP je stále 65W a pravděpodobně dojde na zmenšení L3 cache na 8 MB celkem. Oba tyto procesory asi budou mít svá čtyři jádra rozložena po dvou do dvou bloků CCX, jako tomu bylo v první generaci Ryzenů. Vzhledem k 65W TDP asi oba procesory budou prodávány s nízkým chladičem Wraith Stealth. Ceny zatím také nevíme.

Snímek čipu Pinnacle Ridge Snímek čipu Pinnacle Ridge

Dvoujádrový lowend

Kromě této čtveřice, jejíž existence nám byla odhalena průsakem z ASRocku, se mimochodem také dále potvrzuje příchod osekaných dvoujádrových APU Raven Ridge. Jak jsme již uváděli před časem, AMD chystá takové CPU pod označením Athlon 200GE. Půjde o 35W dvoujádro s SMT (čtyřmi vlákny) a základním taktem 3,2 GHz. Nyní už víme jistě, že jde o desktopový procesor pro socket AM4, model se objevil pro změnu v seznamu podporovaných CPU deky Asus Crosshair VII Hero.

L3 cache má kapacitu 4MB, frekvenci turba bohužel neznáme. Ač je použito označení Athlon, jde o APU s grafikou Radeon Vega, pravděpodobně se 192 shadery. Tento procesor by měl být prvním procesorem s jádry Zen s oficiální cenou pod 99 dolary a mohl by tedy lépe konkurovat například Pentiu Gold G5400 od Intelu. Opět nevíme jistě, zda se objeví na koncovém trhu, ale snad by mohl. AMD chystá zároveň také verzi „Pro“ určenou právě pro OEM trh a firemní PC – Athlon Pro 200GE. Jeho parametry budou pravděpodobně stejné jako u běžné verze, ovšem bude mít navíc funkce pro vzdálenou správu a zabezpečení řady Pro.

Nové procesory v seznamu podporovaných CPU desky Asus Crosshair VII Hero (Zdroj: AnandTech) Nové procesory v seznamu podporovaných CPU desky Asus Crosshair VII Hero (Zdroj: AnandTech)

AMD by mohlo některé z těchto procesorů – pokud ne všechny – oficiálně odhalit příští týden na Computexu. Ceny a zbývající parametry bychom tedy mohli vědět už brzo a snad se také vyjasní, které z těchto modelů budou dostupné také na volném trhu pro domácí skládače počítačů.

Byl pro vás článek přínosný?