Hlavní navigace

Zen 4: obrázky a uniklé slajdy, iGPU, 16jádra Raphael pro notebooky, zrušená verze do AM4

7. 6. 2021

Sdílet

Zdroj: ExecutableFix
Unikly šťavnaté detaily Ryzenů 7000, procesorů AMD s jádry Zen 4 do socketu AM5. Možná bude 35-65W verze s 16 jádry pro notebooky, v plánu byla verze AM4.

Před pár týdny se protrhly hráze zadržující dosud tajné detaily procesorů AMD s architekturou Zen 4 a používajících již nový desktopový socket AM5. K tomu, co jsme se o nich dozvěděli, teď přibyly další detaily.

Od leakera s přezdívkou ExecutableFix jsme už tu měli jeho vlastní 3D rendery podoby procesorů Ryzen 7000 „Raphael“ pro socket AM5. Jejich rozměry a a podoba má být věrná skutečnosti (vychází prý z interních schémat). I když určité detaily se ještě mohou změnit.

ExecutableFix teď zveřejnil další rendery, které mají navíc ukázané SMD součástky (odpory, kondenzátory), které na prvních obrázcích vypustil. Ukazuje se, že budou posazené na horní straně substrátu, a to téměř na jeho okrajích. Budou vykukovat ven z rozvaděče tepla, což teď vysvětluje ty vykouslé části po okrajích.

Render procesoru Ryzen 7000 Raphael pro socket AM5 ExecutableFix 2 3D render podoby procesoru AMD pro Socket AM5 (Zdroj: ExecutableFix)

Vypadá to, že rozvaděč tepla bude na substrátu sedět jen v části obvodu „nohami“ a ve zbylých částech bude štěrbina mezi substrátem a kovem, v které budou moci být umístěné SMD součástky. Vypadá to jako značná komplikace pro delidování (doufejme, že procesor bude mít uvnitř pájku a delid nebude třeba).

Staré slajdy ukazují plány na Zen 4 ze začátku roku 2020

Další zdroj informací ukázal web GamersNexus, který údajně loni v březnu dostal slajdy týkající se procesorů Raphael, ale nevěděl, zda jde o pravdivé informace. Nyní je zveřejnil, a osvědčený leaker ExecutableFix je zdá se také pokládá za pravé– ovšem jsou přes rok staré. Zřejmě vznikly v době, kdy rysy procesorů Ryzen Raphael nebyly ještě dané, protože je v nich mnoho rozporů s novějšími daty, která nyní máme. Vypadá to tedy, že parametry se dost měnily, takže na jednu stranu musíme upozornit na to, co už platí, ale také jde o docela zajímavý dokument o tom, jak se podoba Ryzenu 7000 vyvíjela.

Na prvním slajdu se uvádí, že Ryzen Raphael bude mít konfiguraci s dvěma CPU čiplety po osmi jádrech Zen 4 a 16 vláknech (SMT2, pořád žádné SMT4). Maximální konfigurace pro socket AM5 by tedy byla stejná (16jádro/32jádro) a také se prý neměla změnit kapacita L3 cache na jeden čiplet (32 MB pro 8 jader). Tříčipletové 24jádro tedy zdá se nebylo v plánu, nebo aspoň ne oficiálně. Není jasné, zda toto vše ještě dnes platí, ale podle ExecutableFixe je například pravda, že interní kódové označení CPU čipletu je Durango, toto je tedy potvrzené.

Na druhou stranu je také ve slajdu uvedeno, že TDP mělo být 45 W až 105 W, tedy beze změny proti generacím Ryzen 2000 až 5000. Ale zrovna toto se již změnilo. Teď ExecutableFix uvádí, že 105W třída CPU lehce zežroutní a bude mít 120W TDP – výjimečné modely, snad nějaké speciální, edice dokonce mohou být 170 W (je otázka, zda třeba vyšší TPD není i kvůli plánu používat v některých modelech teď odhalenou 3D V-Cache?).

Tip: AMD odhalilo technologii 3D čipletů: Procesory s 64MB 3D V-Cache osazenou nad jádra Zen 3

Warhol?

Také je řečeno, že výkon procesorů měl být při stejném TDP vyšší než u předchozí generace Warhol, což je logické (vyšší IPC a výrazně lepší proces). Warhol měl být 7nm refresh procesorů Zen 3. Je zajímavé, že momentálně prý v dokumentech AMD takto označená generace procesorů Ryzen nefiguruje, od leaknutí tohoto kódového jména loni je prý o něm úplné ticho (toto uvádí ExecutableFix).

https://twitter.com/ExecuFix/status/1401073308469170177

Buď je Warhol tak banální refresh (něco ve stylu Ryzenů 3000 XT), že už AMD ani nezmiňuje jeho kódové jméno, nebo byl zrušen. Teoreticky je tu i možnost, že to bylo označení pro Ryzen 5000 s 3D V-Cache a proto ho AMD teď nikde neuvádělo, protože tyto plány chtělo utajit?

Integrovaná grafika je potvrzená, budou 16jádra pro notebooky?

Slajd také říká pozoruhodnou věc: že Ryzen Raphael by snad měl mít notebookovou verzi pro výkonné herní přístroje. Ta by měla 35W až 65W TDP, tedy nic hrozného (65W TDP už teď volitelně má Intel, s krátkodobým boostem až 115 W). Ač je Raphael čipletové CPU, toto by mohlo asi být umožněno jednou věci: zřejmě v IO čipletu bude integrovaná grafika na bázi „Navi2“ (asi RDNA 2). Ta bude nejspíš mít jen pár CU (tipnu si 128 až 256 shaderů?) pro základní grafický výstup, ale mohla by umožnit použití těchto CPU v noteboocích. Až 16 jader by byl docela extraordinérní výkon, takže doufáme, že toto nakonec opravdu bude existovat, i kdyby mělo jít jen o bizarní okrajovou věc.

Jak už bylo řečeno, většina věcí v těchto slajdech už klidně nemusí platit a mohla se změnit. Přítomnost integrovaného GPU je však výjimka, která prý naštěstí vydržela. ExecutableFIx uvádí, že v Raphaelu grafika opravdu bude. Verzi pro notebooky ale zatím nepotvrdil.

GamersNexus dále ukázal další dva slajdy ukazující schéma procesoru a platformy. Zde je opět vidět jen dvoučipletová konfigurace (takže 16jádro s 2×32 MB L3 cache). Ale opět tu máme doklad toho, že AMD měnilo plány. Schéma například ukazuje, že IO čiplet měl původně mít řadič pamětí nejen pro DDR5, ale i pro DDR4. Toto už neplatí, Raphael bude nakonec umět jen DDR5, jak uvádí ExecutableFix. Ten také uvádí, že čip bude mít 28 linek PCI Express 4.0, z čehož zřejmě něco zrekvíruje připojení k čipsetu. Na zde uniklém starém schématu ještě je 32 linek (z nichž něco by bral čipset), ale toto už tedy neplatí.

7nm IO čiplet?

Staré slajdy také říkají, že zatímco CPU čiplety jsou, jak už delší dobu víme/předpokládáme, vyráběné na 5nm procesu TSMC, IO čiplet s grafikou, řadičem pamětí a PCI Expressu 4.0 (plus USB, SATA) prý měl být vyráběný na 7nm procesu TSMC (N7). To by znamenalo zlepšenou energetickou efektivitu, která by hlavně při případném notebookovém nasazení byla velmi žádoucí. Snad se sníží spotřeba mimo zátěž. Zase ale nevíme, zda toto pořád platí. Objevily se i úniky (nebo spekulace?), že by IO čiplet mohl být dokonce 6nm (TSMC N6), protože by byl odvozený od APU Rembrandt, které přijde na trh asi o něco dříve. Nevíme, zda je toto pravda.

Měla dřív existovat i (zrušená) verze Zenu 4 pro AM4?

To, že ExecutableFix nerozporoval pravost slajdů, je dost zajímavé hlavně z jednoho důvodu: bylo mezi nimi totiž také schéma, které ukazuje procesor Raphael pro socket AM4. AMD zřejmě možná zvažovalo vyrobit jeho verzi pro starou platformu s pamětí DDR4, což už teď je asi mimo hru (teoreticky by ještě mohlo jít o záměrně vyrobený fake, kterým se AMD snažilo loni odhalit zdroje úniků). Je také pravda, že to, že ExecutableFix neprohlásil slajdy za falzum, může být toliko proto, že si není jistý; a před rokem v době jejich aktuálnosti tyto slajdy neviděl.

Procesory „Raphael“ se Zenem 4 by měly vyjít jako Ryzeny 7000 pro desktop. Momentálně se to očekává až v koncové části roku 2022 (na podzim, takže třeba v listopadu), i když úplně jasně to potvrzené není. Bavili jsme se tu tedy o procesorech, které jsou ještě rok a půl vzdálené.

Galerie: Úniky a informace k procesorů Ryzen 7000 "Raphael" s architekturou Zen 4 a socketu AM5

Zdroje: ExecutableFix (1, 2, 3, 4), VideoCardz, GamersNexus

Byl pro vás článek přínosný?