Hlavní navigace

Andrej Babiš se sešel s operátory. Do týdne mu řeknou, co a jak

12. 3. 2019

Sdílet


Český premiér dnes na Twitteru napsal, že se najednou sešel s generálními řediteli všech tří operátorů, aby mu řekli, proč máme tak drahá mobilní data. Podle Babiše se šéfové O2, T-Mobilu a Vodafonu brání, že ceny jsou nižší, než ukazují mezinárodní srovnání. Velká část populace totiž platí méně než, kolik je uvedeno ve veřejném ceníku. Do týdne mu dodají reálná čísla.

My už je známe díky analýze ČTÚ. Podle informací, které operátoři předali úřadu, totiž třetina rezidentních zákazníků využívá neveřejné nabídky a průměrná výše slev těchto podpultových tarifů činí 31 % (medián je 37 %).

https://twitter.com/AndrejBabis/status/1105415671456956418

Podpultovky skutečně deformují trh, ale operátoři v zahraničí je nabízejí také, tohle není další české specifikum. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek chtěl neveřejné ceníky zakázat, dobrý úmysl ale nedomyslel a to jej stálo křeslo.

CS24

Premiér Babiš dal před volbami drahá data na seznam priorit poměrně vysoko. Nezůstal jen u slibů, ale začal také jednat. Nedávno představil novelu zákona o elektronických komunikacích, které výrazně oslabují pozici operátorů ve vztahu k zákazníkům. Čerstvá analýza ČTÚ zase ukázala pokřivenost trhu, resp. jeho způsobilost k regulaci. Tolik tlaků možná nakonec opravdu způsobí, že operátoři své nabídky upraví. V minulosti po hrozbou regulace přestavili neomezené hlasové tarify a vpustili do svých sítí virtuály.

Byl pro vás článek přínosný?