Hlavní navigace

Asus má 120Hz 4K herní monitor s FreeSync. S úhlopříčkou 43 palců a DisplayHDR 600

13. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

V pátek jsme psali o obřím herním LCD, které chystá Alienware s OLED panelem o úhlopříčce celých 55 palců. Pro příznivce velkých ploch bylo ale představené také zobrazovadlo, které by mělo být sice o něco menší, ale levnější. A také se asi dostane na trh dřív. Asus totiž předvedl zřejmě první hráčský monitor založený na 43palcovém 4K panelu.  

Jeden z prvních 120Hz 4K monitorů pro FreeSync

Tato novinka se jmenuje ROG Strix XG438Q. Založená je na VA panelu s rozlišením 3840 × 2160 bodů a úhlopříčkou 43 palců. Toto LCD je přitom rovné nezakřivené; se standardním poměrem stran 16:9 tak bude jakousi pomyslnou protiváhou enormně nudlovitého a prohnutého Samsungu C49RG90. Stejně jako ten ale bude mít podporu HDR obrazu, byť na nižší úrovni, a také adaptivního obnovování s FreeSync 2 HDR.

Monitor by měl být kromě nezvykle velké úhlopříčky také být jedním z prvních, které v ekosystému karet AMD Radeon přinesou rozlišení 4K s obnovovací frekvencí 120 Hz. Rozsah jeho frekvencí použitelných pro FreeSync je 48–120 Hz, ale mělo by to ve výsledku být jedno, jelikož součástí specifikace FreeSync 2 je podpora Low Framerate Compensation (LFC), s níž adaptivní obnovování efektivně funguje od nuly až po maximum panelu.

Použitý panel má papírovou odezvu 4 ms pro přechod šedá/šedá a má pokrývat 90 % barevného prostoru DCI-P3. Podle oficiálních informací ponese certifikaci DisplayHDR 600 – podsvícení tedy bude mít špičkový jas až 600 cd/m² pro HDR zobrazení. Standardní dlouhodobě udržitelný jas by měl být 450 cd/m². Podsvícení by patrně mohlo být zónové, ale není známo, jaký by případně byl jejich počet (patrně bude spíš nízký, pokud je local dimming použit). Barvy také budou 10bitové s nativním 8bitovým rozlišením a dalšími dvěma bity dodanými ditheringem.

KL24

Asus ROG Strix XG438Q

Monitor bude mít vstupy DisplayPort 1.4 a HDMI 2.0 (HDMI 2.1 zatím ještě ne) a také dvouportový rozbočovač USB 3.0. Integrovány mají být také 2×10W reproduktory. Podporována bude funkce Picture-by-Picture a Picture-in-Picture. Monitor také bude mít ve stojanu zabudované LED, které vrhají na desku stolu obraz loga Asus ROG, což je ozdůbka, kterou firma používá i u dalších herních monitorů, ale pochopitelně nemá žádný přímý užitek. Přítomná by měla být také funkce GameFast pro snížení input lagu a asi také další obvyklé propriety specializovaných herních monitorů. Při zobrazení HDR her bude také input lag zkracovat mapování barev na barevný prostor monitoru přímo na GPU, což je výhoda technologie FreeSync 2 HDR, kterou toto LCD bude dle Asusu podporovat.

Monitor ROG Strix XG438Q se začne prodávat „na jaře“, což by mělo znamenat březen až červen. Cenu ale zatím neznáme. Nijak nízká nebude, protože za herní funkce, HDR a 120Hz panel si Asus nechá nadělit nějaký příplatek nad rámec běžných čtyřicetipalcových LCD.

Byl pro vás článek přínosný?