Hlavní navigace

Česká pošta zahájila spolupráci s internetovým obchodem Wish

23. 8. 2021

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Česká pošta loni překvapila zahájením spolupráce s čínským Aliexpressem. Nyní k tomu přidala další tržiště Wish. U Aliexpressu mělo být výhodou výrazně rychlejší doručení zásilek díky využití speciálního celního překladiště v Belgii.

V případě Wishe pak Česká pošta slibuje, že klienti nebudou muset balíčky danit ani platit clo. Administrativu má za ně díky spolupráci vyřídit už Wish. Zásilky budou předem propuštěny do volného oběhu v rámci EU. Zadávání objednávek přes portál Wish zůstává stejný a pro zákazníky se při nákupu nic nemění.

Rychlejších zásilek se u Aliexpressu nedočkali všichni a stránku na svém webu ohledně rychlejšího doručení Česká pošta raději stáhla. Psalo o tom například euro.cz. Snad to tedy nedopadne jako na lidové tvořivosti níže. Kromě vyřízení daní Česká pošta jiné výhody (například rychlost) nezmiňuje a ani nespecifikuje podrobnosti.

MMF24

Co je Wish

Wish se prezentuje jako americká firma. Wish založili nejprve pod jménem ContextLogic dva spolužáci: Polák Piotr Szulczewski (předtím odešel z Googlu) a Číňan Sheng Zhang v roce 2010. Vedení sídlí v San Franciscu a zaměstnává zhruba 900 pracovníků. Peter Szulczewski vlastní asi 18 % společnosti a Sheng Zhang již z firmy odešel. Naprostá většina obchodníků ale stejně jako u Aliexpressu operuje z Číny.

České poště příští rok končí licence, ale není pravděpodobné, že by ji ČTÚ udělil někomu jinému. Státní podnik se v mezičase hodlá rozdělit na dvě firmy.

eská pošta a Wish Takto to někdy v praxi vypadá… (zdroj: Depositphotos a Česká pošta)

zdroj: Česká pošta

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.