Hlavní navigace

Proč instalujete Chrome, když je tady Edge? Microsoft testoval otravnou přesvědčovací metodu

13. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Experiment byl ukončen, Microsoft nám ale dal najevo, co si myslí. Reklamy v Desítkách jsou v pořádku a nízká používanost Edge bude vyřešena širší propagací.

Balancování na hranici eticky přijatelného chování a někdy i za ní v rámci Windows není pro Microsoft ničím novým. Reklamy ve Windows propagující prohlížeč Edge jsme tu už měli kolem poloviny roku 2016. Šlo o malá okénka nad hlavním panelem snažící se prodat prohlížeč z Redmondu. Ten navzdory široké uživatelské základně Desítek neuspěl, v srpnu ho podle NetApplications.com používalo jen 4,3 % lidí s tradičními počítači. O tom, proč podobné chování představuje problém, jsem se dříve rozepsal v komentáři Microsoft překročil čáru. Reklama ve Windows 10 aktivně propaguje Edge. Není to jediný případ, vzpomenout můžeme na propagaci doplňku pro Chrome v Desít

Instalujete Chrome? Ale jděte, máte tady Edge…

Jenže Microsoft si nedá říct a zkusil to znovu. Jednalo se pouze o omezený test v rámci programu Windows Insider, který už skončil, jak vyplývá vyjádření firmy pro ZDNet – zřejmě částečně i díky vlně negativních ohlasů.

Jiným typem reklam jsou aplikace, jež se objevují v čisté instalaci Windows 10. Zaplňují výraznou část nabídky Start. Redmondští také občas propagují své cloudové úložiště v Průzkumníku.

O co tedy šlo? Tentokrát se zobrazovalo výrazné informační okno při pokusu nainstalovat Chrome nebo Firefox. To vám řeklo, že už na počítači máte Edge, rychlý a bezpečnější prohlížeč. V dialogu bylo zvýrazněno tlačítko pro otevření Edge, méně výrazné tlačítko vám ovšem umožnilo pokračovat v instalaci ignorováním doporučení. Nešlo o to, že byste si prohlížeč dle vlastního výběru nainstalovat nemohli, jednalo se o další snahu Microsoftu někoho „konvertovat“.

Jedná se o typ doporučení, které lze vypnout v Nastavení. Je spojené s omezením instalace aplikací mimo Store. Standardně se až doteď žádné upozornění na aplikace stažené z internetu nezobrazovalo, byť bylo možné manuálně zapnout stálé upozorňování na stažené aplikace. (Třetím stupněm bylo restriktivní povolení instalace aplikací pouze ze Storu.)

Ve Windows 10 v1809 je ale nově navíc k dispozici „měkčí“ předvolba, která má za úkol zobrazovat doporučení, jak upozornil Paul Thurrott. Měla by vás upozorňovat pouze na aplikace, které můžete sehnat v Microsoft Storu v případě, že aplikaci instalujete pomocí tradičního instalačního programu. A v případě popsaného experimentu na Edge, který je součástí základní výbavy Desítek. Minimálně rušivé upozornění na Edge tedy už naštěstí neuvidíme.

Takhle vypadá nabídka s možností omezit instalaci programů z internetu ve Windows 10 v1803. Žádné omezení není standardně aktivní
Takhle vypadá nabídka s možností omezit instalaci programů z internetu ve Windows 10 v1803. Žádné omezení není standardně aktivní
Windows 10 v1809 zatím preferuje novou předvolbu, která se vás aspoň občas snaží nasměrovat do Storu
Windows 10 v1809 zatím preferuje novou předvolbu, která se vás aspoň občas snaží nasměrovat do Storu

Komentář

Ačkoli jsem dříve psal, že reklamy v placeném produktu považuji za nevhodné, výrazné informační okno, kde musíte instalaci jiného prohlížeče teprve zdánlivě povolit, už ale představuje jinou úroveň. V dialogu je dokonce použit výraz „varování“, což na mě působí vyloženě komicky – potřebuje být někdo varován před jiným prohlížečem, který si vybral?

Letos na jaře firma rovněž experimentovala. Odkazy z Pošty se otevíraly v Edgi bez ohledu na nastavení výchozího prohlížeče. Takové chování by nebylo logické, spíše se jednalo o důkaz jisté zoufalosti. Výrobce nás před rokem přesvědčoval, že je Edge aktivně využíván na 330 milionech zařízení. Ověřoval jsem čísla, ale propočty ani zhruba neodpovídaly tvrzení Microsoftu.

Osobně mi přijde škoda, že se o Edgi musí mluvit na podobné negativní rovině. Jedná se o sympatický jednodušší prohlížeč pro méně náročné (uznávám, že v posledních měsících je ale někdy podivně pomalý), který ale nenabízí prakticky nic, co by mělo někoho přesvědčit, aby na něj přešel z Chromu, Firefoxu a dalších. Microsoft se zjevně domnívá, že více či méně agresivní propagace používanost prohlížeče zlepší.

Já se spíše bojím o vytvoření negativní vazby k Edgi. Co dodat? Podobná doporučení, jako někteří viděli v posledních dnech, patří k těm, které lze vypnout, ale nic to nemění na tom, že se jedná o otravnou praktiku v rámci placeného produktu.

Byl pro vás článek přínosný?