Hlavní navigace

Geeksphone Revolution: geekovský telefon obsahuje Android i Firefox OS

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zapomeňte zatím na modulární telefon podobný konceptu Ara od Motoroly. V chystaném smarthonu Geeksphone Revolution vyměníte maximálně microSD kartu. Ale co se týká systému, výrobce vám dá volnou ruku. Španělský výrobce vám na začátku doporučí Android a Firefox OS, mezi kterými se budete moci plynule přepínat. Geeksphone ale věří, že komunita pro Revolution připraví i další systémy, které tam nahrajete jedním kliknutím.

Nabízí se tak Ubuntu Touch, Tizen nebo Sailfish OS, případně další komunitní variace Androidu jako například populární CyanogenMod. Volnost při výběru systému je hlavní konkurenční výhodou. Ostatní výrobci vás pevně svážou k jednomu řešení (případně více „Androidům“ jako u Oppo N1).

Geeksphone Revolution Geeksphone Revolution
Geeksphone Revolution

O chystaném Revolutionu už víme, že svými parametry zapadne do nižší střední třídy. Má 4,7" dotykový displej typu IPS, avšak jen s nižším rozlišením 540 × 960 px. Základem není ARMový čipset jako u dřívějších telefonů výrobce, ale dvoujádrový Intel Atom Z2560 (1,6 GHz). Díky němu se nemusíme bát o problematický výkon při spouštění aplikací nebo surfování na webu.

Jednogigová RAM je už v této třídě standardem, ale je škoda, že výrobce šetřil na úložné paměti. Pouhé 4 GB jsou už dnes málo, takže větší aplikace a externí soubory budeme muset odkládat na microSD kartu (až 32 GB). Síťová výbava rovněž odpovídá střednímu proudu. LTE nehledejte, ale připojíte se ke všem 2G a 3G sítím i s nadstavbou HSPA+ 21. Wi-Fi je jednopásmová 802.11b/g/n, Bluetooth splňuje specifikaci 3.0.

 

O telefonu dále víme, že obsahuje A-GPS, kompas, akcelerometr i senzory přiblížení a pro autoregulaci jasu. Vzadu najdeme 8Mpx foťák schopný záznamu videa v rozlišení 1080p30. Nad ním je i LED blesk. Vepředu je 2Mpx foťák. Do těla o rozměrech 135 × 68,4 × 9,8 mm výrobce vměstnal ještě nadstandardní 2000mAh akumulátor.

Geeksphone chce Revolution začít prodávat v prvním čtvrtletí 2014. V tuto chvíli už připravuje předobjednávky, ale to hlavní – cenu – ještě neznáme. Vzhledem k dřívějším modelům výrobce a jejich cenám ale očekáváme něco mezi 150 a 200 eury. Geeksphone své telefony zasílá po celé Evropě včetně Česka. Často však má problém s dostupností, telefony Keon a Peak+ (s Firefoxem OS) nestíhá vyrábět.

Zdroj: Geeksphone

Byl pro vás článek přínosný?