Hlavní navigace

Kromě PC ochladí i uživatele – Noctua začíná vyrábět běžné kancelářské větráky

22. 5. 2024

Sdílet

Rakouská Noctua je výrobce kvalitních ventilátorů do počítače, které jsou známé mimo jiné pro netradiční hnědou barvu. Včera oznámila, že začíná vyrábět ventilátory, které kromě počítače ochladí i uživatele – tedy běžné stolní větráky.

Noctua snad poprvé nebude chladit jen vnitřek počítače. Oznámila uvedení řady Home, která je určená pro domácí a kancelářské větrání. Prozatím čítá dva ventilátory a sadu příslušenství. Zase tak běžné větráky to nebudou – jejich cena se pohybuje na 99 eurech, respektive 80 eur za levnější model.

Noctua nevymýšlela nic moc nového a do stolního větráku použila standardní 120mm ventilátor NF-A12×25. Od takových ventilátorů se čeká, že bude kromě pořádného proudu vzduchu také relativně tichý, což by mohlo ospravedlnit vysokou cenu.

Přeceňované opravdu nejsou. Noctua NF-A12x25 PWM má ze 120 mm ventilátorů nejblíž k dokonalosti Přečtěte si také:

Přeceňované opravdu nejsou. Noctua NF-A12x25 PWM má ze 120 mm ventilátorů nejblíž k dokonalosti

Nová generace hnědé klasiky chlazení. Noctua uvádí speciální ventilátory ze Sterroxu Přečtěte si také:

Nová generace hnědé klasiky chlazení. Noctua uvádí speciální ventilátory ze Sterroxu

Noctua NV-FS1 za cenu v přepočtu 2490 Kč je stolní víceúčelový větrák a NV-FS2 za 1990 Kč potom víceúčelový přístrojový ventilátor. Přístrojový znamená, že jej lze upevnit třeba na mřížku výdechu teplého vzduchu domácí elektroniky jako přídavné chlazení. Pro tento účel dodává Noctua také sadu těsnění.

MMF24

Kromě dvou ventilátorů je v nabídce také sada příslušenství, například otočný držák pro upevnění na stůl, nábytek či zeď. Případně zesilovač proudění vzduchu. Dálkové ovládání NA-FC1 je pak přímo v balení. Případně lze dokoupit usměrňovač a zesilovač toku vzduchu.

Roland Mossig (CEO) řekl, že jejich ventilátory podobně mimo PC využívají již delší dobu různí kutilové. Noctua jim tak vychází vstříc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.