Hlavní navigace

Malování nejen neodešlo, dokonce bude přístupnější ovládání pomocí klávesnice

16. 5. 2019

Sdílet

Snaha o zlepšení přístupnosti je patrná v každé verzi Windows 10. Malování teď bude ovladatelné čistě pomocí klávesnice, čímž se otevře dalším lidem.

Málokterý program si s Windows spojíte tak jako Malování. To nedávno předvedlo, že je nesmrtelné. Microsoft ho měsíce plánoval uklidit do Storu, takže by zmizelo ze základní instalace operačního systému. Před několika týdny jsme se ale dozvěděli, že z plánu sešlo. Malování je natolik populární, že ho Microsoft nakonec nechal na původním místě a odstranil z něj pruh upozorňující na migraci nástroje.

A nejen to, na starý program vývojový tým dokonce sáhl, aby ho malinko vylepšil. Soubor vylepšení je zaměřený na podporu pro handicapované. Vývojový tým umožňuje ovládání programu primárně pomocí klávesnice. I tímto způsobem v něm budete moct kreslit – po obrazovce se posouváte šipkami, mezerník aktivuje nástroje a pohyb po plátně zajišťuje kombinace Ctrl+šipka.

Pro výběr části plátna pak musíte podržet mezerník a zmáčknout požadovanou šipku. Nechybí ani další kombinace kláves, jimiž obstaráte jiné úkony. Usnadnění přístupu je oblastí, které se Microsoft zejména ve Windows 10 věnuje a každou verzi nabídne nové možnosti.

Představená novinka bude obsažená v Malování ve Windows 10 veze 1903. Podle Microsoftu program aktivně každý měsíc použije 100 milionů lidí. Malování připomíná své stáří a současně nekonzistentnost uživatelského prostředí ve Windows 10 tím, že ve svém prostředí ukazuje grafický styl (ikon) z dob Windows Vista a 7, kdy všechny prvky byly plastické a nablýskané.

Zdroj: Windows Insider via Thurrott.com

Byl pro vás článek přínosný?