Hlavní navigace

Malování zůstane součástí Windows. Nestěhuje se do Storu ani nekončí kariéru

23. 4. 2019

Sdílet

Pokud jste si za Malování dodnes nenašli alternativu, tak s tím hledáním nespěchejte. Grafický editor se v dohledné době nikam nechystá navzdory dříve naznačenému směru.

Některé nástroje jsou tak oblíbené, že jsou téměř nesmrtelné. Malování bylo aspoň papírově v roce 2017 nahrazeno Malováním 3D, které by mělo poskytovat stejné funkce (a nějaké navíc) s tím, že jde o nástroj silně optimalizovaný i pro použití na tabletech a třetí rozměr mu není cizí. Microsoft už dříve naznačil, že do budoucna s původním Malováním nepočítá.

V rámci vydání Windows 10 verze 1709 bylo zařazeno na seznam funkcí, na nichž se aktivně nepracuje a které jsou kandidáty na vyřazení ze systému v jednom z dalších vydání Desítek. Posléze firma znepokojenou fanouškovskou základnu uklidnila tím, že Malování se jen přesune do Storu, kde bude k dispozici zdarma ke stažení po všechny, kdo o něj mají zájem. O podobném plánu se mluvilo už v roce 2016 a měl se týkat více tradičních nástrojů.

Jenže teď už máme na dosah verzi 1903 a zatím se nic nezměnilo. Malování ve Storu dostupné není, naopak je stále základní součástí Windows 10. A nejen to, neobsahuje ani informační pruh s uvedením skutečnosti, že dojde ke změnám. (Podobnou informaci dnes sdělují např. Výstřižky, které budou nahrazeny nástrojem Výstřižek a skica.)

V diskuzi na Twitteru pak dnes Brandon LeBlanc, starší programový manager v týmu Windows Insider, potvrdil, že Malování bude zahrnuté i ve Windows 10 verze 1903 a že to tak bude i do budoucna. Z jeho vyjádření nevyplývá, že tady s námi Malování bude i za dalších 20 let, jen že Microsoft v tuto chvíli nemá žádné plány na vykázání Malování kamkoli. Takové sdělení jistě vidíte rádi, pokud je vám nástroj dodnes k užitku.

Byl pro vás článek přínosný?