Hlavní navigace

Jaké funkce Microsoft odstraní z Windows 10 v rámci aktualizace October 2018 Update?

20. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft / Pixabay / Cnews
Kdo půjde z kola ven tentokrát? A komu nad hlavou začal blikat vykřičník?

Od dob Creators Updatu nás Microsoft pravidelně informuje o tom, jaké funkce v novém vydání Desítek rovnou odstraní. Některé nám ještě nechá, ale jejich vývoj firma zastaví. Typicky se počítá s tím, že v některém z budoucích vydání budou zmíněné funkce odebrány. I na tuto skutečnost nás firma vždycky upozorní. Ne, že by ze starších vydání Windows 10 funkce nemizely, viz třeba Anniversary Update, později o tom však Microsoft začal přehledně informovat. Co bude odebráno či označeno štítkem dále nepodporované funkce ve Windows 10 v1809? Tip: Které funkce budou odebrány z Windows 10 Fall Creators Update? Pouze podotýkám, že důvodem k odebrání je zpravidla nepotřebnost funkce v kontextu dnešní doby, případně vyvinutí alternativního a modernějšího řešení.

Funkce odebrané z Windows 10 v1809

S těmito funkcemi se už v Desítkách na podzim nesetkáte:

  • Business Scanning (též nazývaný jako Distributed Scan Management, tedy DSM) – Podle Microsoftu už na trhu neexistují zařízení, která by tuto funkci využila.
  • Funkce pro vyhlazování písem v souboru unattend.xml – Microsoft Windows 10 nastavil tak, aby byla ve výchozím stavu využívána vyhlazovací technologie ClearType. Proto podle něj už tato samostatná funkce není potřeba. Pokud v souboru ruční předvolbu jako někdo, kdo tvoří aplikace, zachováte, bude ignorována.
  • Aplikace Hologram – Před časem Microsoft vyrobil aplikaci Windows Mixed Reality, která slouží jako náhrada staršího Hologramu.
  • Nástroj limpet.exe – Redmondští uvádí, že tento nástroj pro přístup k Azure využitím TMP uvolní jako open source. To tedy znamená, že z povrchu zemského nezmizí.
  • Aplikace Phone Companion – Strategie na poli smartphonů se v minulosti párkrát proměnila. Aktuálně už Microsoft s touto aplikací nepočítá, místo ní najdete v Nastavení sekci Telefon, kde svůj počítač propojíte se smartphonem. Chystá se také propojovací aplikace Váš telefon.
  • Konzole pro správu Trusted Platform Module (TPM) – Informace, které byly obsažené v konzole pro správu, najdete v sekci Zabezpečení zařízení v aplikaci Zabezpečení Windows.
  • Budoucí aktualizace pro Windows Embedded Standard 8 a Windows Embedded 8 Standard skrze Windows Embedded Developer Update – Nové aktualizace případně seženete v Microsoft Update Catalogu.
Výstřižky již zobrazují upozornění na to, že se s nimi do budoucna nepočítá Výstřižky již zobrazují upozornění na to, že se s nimi do budoucna nepočítá

Funkce, které již nejsou vyvíjeny

Následující funkce ve Windows 10 v1809 stále najdete, ale jejich vývoj končí a zřejmě budou časem odebrány:

  • API dynamického zámku pro doplňková zařízení – Windows 10 v1703 nabídl funkci Dynamický zámek, díky kterému se počítač dovede zamknout, pokud se od něj vzdálíte se spárovaným zařízením pro Bluetooth. Předchozí řešení už partnerské firmy nevyužívaly, Microsoft tudíž končí s jeho vývojem.
  • Služba OneSync – Tato služba umožňovala synchronizovat data v aplikacích Pošta, Kalendář a Lidé. Microsoft do aplikace Outlook přidal synchronizační jádro, které zprostředkovává stejnou službu. (Jak toto jádro souvisí se třemi zmíněnými nezávislými aplikacemi, to firma neuvádí.)
  • Nástroj Výstřižky – Již jsme upozorňovali na to, že Microsoft chystá úplně novou aplikaci na ukládání snímků obrazovky. Nazývá se Skica na obrazovce. V důsledku toho vývoj konsoliduje a samostatný nástroj Výstřižky časem přestane existovat.

Byl pro vás článek přínosný?