Hlavní navigace

Které funkce budou odebrány z Windows 10 Fall Creators Update?

24. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Něco přibude, něco ubude. To je nekonečný životní cyklus nejen softwaru.

Už je tady zase ten čas roku, kdy se dozvídáme, které funkce budou odebrány z chystaného vydání Windows. Přidanými novinkami nás Microsoft naproti tomu zásobuje prakticky celoročně, dočtete se o nich v článcích dostupných pod štítkem Windows Insider. Jako vždy Microsoft rozlišuje funkce, které budou přímo odebrány a které teprve plánuje odebrat. Funkce ze druhé skupiny tak v systému zatím najdete, nejsou však již aktivně vyvíjeny a budou časem odebrány. Nebo je to aspoň v plánu. Microsoft tímto dává uživatelstvu čas, aby se na odebrání připravil a např. našel alternativní řešení. Tip: Které funkce byly odebrány v Creators Updatu? Seznamy odebraných funkcí z Windows 10 Fall Creators Update v původní podobě naleznete na webu podpory Microsoftu. Následující seznamy jsou seřazeny dle mé subjektivní míry důležitosti od těch nejdůležitějších položek na prvních místech. Předesílám, že Čtečka. Samostatná čtečka dokumentů v PDF je nahrazena čtečkou integrovanou v Edgi.

Aplikace Windows K přečtení. I to je aplikace, jejíž funkcionalita byla integrována do Edge.

Aplikace 3D Builder. Je totiž nahrazena aplikacemi Print 3D a Paint 3D. Kdybyste po ní přesto toužili, zatím ji můžete stáhnout z Windows Storu.

Aplikace Outlook Express. Osobně jsem v šoku, že se něco z této aplikace ještě ve Windows dodnes nachází. Podle Redmondských se jedná o nefunkční kód.

Enhanced Mitigation Experience Toolkit. Jak již bylo uvedeno, Microsoft funkce tohoto firemního bezpečnostního řešení postupně integruje přímo do Windows. V letošním podzimním vydání Desítek tak místo EMET budete muset použít Windows Defender Exploit Guard.

Microsoft šetřiče obrazovky uklidí na pozadí Microsoft šetřiče obrazovky uklidí na pozadí

Apndatabase.xml. Jak předesílal minulý seznam, již v Creators Updatu byl uveden nový formát databáze pro APN, jenž se nazývá COSA. Přechodová fáze na podzim skončí.

Syskey.exe. Toto bezpečnostní řešení je podle Microsoftu dnes již nebezpečné, takže doporučuje raději Bitlocker.

TCP Offload Engine. Jedná se o již nepoužívaný kód, více informací najdete v článku KB4014193.

Tile Data Layer. Bude nahrazeno řešením s názvem Tile Store.

Správa hesla vlastníka pro TPM. Jedná se o starý kód, takže bude odstraněn.

Funkce, které budou v budoucnu odebrány

Vytvoření bitové kopie systému. Je doporučeno, abyste zálohovali celé úložiště pomocí řešení od jiných výrobců.

Synchronizace nastavení. Tím není řečeno, že nebude možné synchronizovat nastavení Windows. Bude však používáno jiné řešení než doposud, takže se staré řešení ocitá na seznamu funkcí, které budou odstraněny. Místo něj bude používán stejné cloudové řešení jak pro domácnosti, tak pro firmy.

Aplikace Malování. Minule bylo uvedeno, že se to týká jen některých jazyků, tentokrát taková poznámka v seznamu uvedena není. Microsoft má sám náhradu za Malování v podobě Malování 3D. Vzhledem k používanosti původního nástroje lze překládat, že k úplnému odebrání hned tak nedojde. Zatím se jen jedná o nepodporované řešení.

Šifrování RSA/AES pro IIS. Je doporučeno použít řešení libovolného poskytovatele šifrování CNG.

V dnešním světě je již tento způsob zálohování považován za zastaralý V dnešním světě je již tento způsob zálohování považován za zastaralý

IIS 6 Management Compatibility. Je doporučeno použít novější konzoli pro správu a alternativní skriptovací nástroje.

IIS Digest Authentication. Je doporučeno používat alternativní metody autentizace.

Šifry TLS RC4. Ve výchozím stavu budou vypnuté.

TPM.msc a TPM Remote Management. Tyto funkce se dočkají nových uživatelských prostředí.

Vzdálená správa TPM. Jedná se o starý kód, který bude časem odstraněn.

Nasazení Windows Hello for Business pomocí System Center Configuration Manageru. Jako alternativu Redmondští doporučují ADFS RA ve Windows Server 2016.

Windows PowerShell 2.0. Microsoft doporučuje migraci na PowerShell 5.0 či novější.

Byl pro vás článek přínosný?