Hlavní navigace

Nordic Telecom opouští operátorskou asociaci. S konkurenty si nerozumí

11. 3. 2019

Sdílet


Začíná být dusno. ČTÚ se připravuje na důležitou aukci frekvencí, která nám přinese místo pro 5G sítě a možná i plnohodnotného čtvrtého operátora. Ze všech stran politického spektra sílí tlaky na to oslabit pozici operátorů ve vztahu k zákazníkům. A do toho ještě ČTÚ konečně zveřejnilo analýzu trhu, která pro operátory nevypadá vůbec dobře a možná bude důvodem, proč úřad začne regulovat trh velkobchodních mobilních služeb, aby posílil virtuály.

A aby toho nebylo málo, přichází i jeden tlak zevnitř. Nordic Telecom dnes oznámil, že opouští Asociaci provozovatelů mobilních operátorů, jejímž členem je od roku 2013 (tehdy ještě jako Air Telecom). APMS je hlavní platforma skrz kterou se dorozumívají tuzemští operátoři a zároveň lobbistickou skupinou, která „předává“ úřadům a politikům své názory.

Nordic odstupuje, protože jeho vize je odlišná od O2, T-Mobilu a Vodafonu. „Jako operátor, který chce český trh změnit, jsme už nemohli s ostatními členy najít shodu v klíčových tématech poslední doby, jako je připravovaná aukce, pohled na vstup nového mobilního operátora na český trh či navrhované změny v legislativě,“ řekl David Voska, který zastupuje Nordic Telecom v APMS.

Chceme být plnohodnotným konkurentem tří velkých operátorů na poli mobilního volání i rychlého a dostupného mobilního internetu. Nyní probíhající debata o současném stavu českého trhu a o nabídce mobilních dat se jistě promítne do podmínek aukce frekvencí 700 MHz, kterou nyní připravuje Český telekomunikační úřad. Věříme, že stát nastaví podmínky, které umožní vstup čtvrtého operátora na český trh,“ dodal Voska.

CS24

Nordic v současnosti provozuje sítě v pásmech 410 a 3700 MHz, ale ani jedna z nich není určena pro běžné mobily. Pro ně bude určena až případná „sedmistovka“, pokud ji společnost vydraží. Zájemci i tak budou potřebovat nové mobily, protože 5G ani LTE v daném pásmu zatím žádné u nás dostupné zařízení nepodporuje.

Byl pro vás článek přínosný?