Hlavní navigace

Přichází sestavení 15014. Funkce pro snazší komunikaci nakonec v Creators Updatu nebude

20. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Microsoft

Třetí čtvrtek v řadě se Microsoftu podařilo vydat nový Windows 10 Insider Preview. O minulém jsem neměl příležitost se zmínit, tak aspoň krátce uvedu, že pouhý týden od novinkami nabitého sestavení 15002 přineslo sestavení 15007 další významné novinky. Edge se naučil importovat data nebo sdílet uložené skupiny stránek. Dokonce došlo i na mobily. Nahlédněte případně na Windows Experience Blog.

Abych to shrnul, tak v době, kdy můžeme oprávněně očekávat spíše stabilizaci kódu, nám Microsoft nečekaně naložil spoustu novinek. Včera večer pak uvolnil Windows 10 Insider Preview sestavení 15014, tentokrát pro počítače i mobily zapojené do Fast ringu. Microsoft zdůrazňuje, že opravil celou řadu problémů z minula.

Namíchejte si vlastní barvu pro záhlaví oken a další prvky Namíchejte si vlastní barvu pro záhlaví oken a další prvky

První odpadlík. Kontakty vedle hodin budou, ale až příště

Creators Update by ostatně měl být dokončen v březnu, nejpozději v dubnu. Že se dostáváme do fáze, kdy bude kód stabilizován, naznačuje důležité oznámení. Ve svém příspěvku jej Microsoft pohřbil, že navíc jde o oznámení velmi krátké. Je však potřeba dodávat něco dalšího? Funkce nazvaná My People, která měla nabídnout kontakty v oznamovací oblastisnadnou komunikaci s bližními, byla odložena.

My People, jenž měl v první řadě usnadnit komunikaci s těmi, s nimiž komunikujete nejčasněji, byl představena na říjnové akci. Microsoft to neříká naplno, ale očividně vývoj nešel tak rychle a hladce, aby byla funkce zcela připravená na jarní premiéru. Nebyla však zrušena, jen se jí dočkáme o pár měsíců později. Je to škoda, ale stát se to může.

My People nám usnadní komunikaci. Ale až příště My People nám usnadní komunikaci. Ale až příště

Přesouvání funkcí mezi vydáními není vynález Microsoftu a je lepší, když bude vše řádně odladěno a funkční. Navíc pokud se funkce nachází v Insider Preview, nemáme záruku, že ji vždycky uvidíme ve stabilní větvi Windows určené pro širokou veřejnost. Od toho testovací program existuje, aby se Microsoft mohl také rozhodnout, jestli se ubírá správným směrem.

Minule např. přehodnotil integraci Skypu v komunikačních nástrojích. Svého času nás tak zklamal, ale rozhodl se propojení komunikačních kanálů pojmout jinak. Nakonec právě v rámci Creators Update budeme moct přijímat a posílat SMS či MMS z počítače, přičemž nám textové zprávy zprostředkuje Skype. Což bude ve výsledku univerzálnější a snad lepší řešení. Po Creators Update by měla další verze Windows 10 vyjít na podzim. Její kódové označení je Redstone 3.

Novinky v sestavení 15014

Takže už víme, co nakonec nedostaneme. Pojďme se ale podívat na hmatatelné novinky v sestavení 15014. Před pár dny neoficiálně odhalený prodej e-knih byl Microsoftem oficiálně potvrzen. Od českého Microsoftu jsem získal vyjádření, které potvrzuje naše obavy, a sice že český Windows Store nebude o další obsah rozšíření ani tentokrát. Další věty o prodeji e-knih proto nemá smysl psát.

Automatické čištění dočasných souborů a koše Automatické čištění dočasných souborů a koše

Přeskočit můžeme také pár drobností týkajících se Cortany. Dříve slíbená možnost namíchat si vlastní barvu je dostupná v Nastavení. Dosud bylo pro obarvení záhlavní oken nebo např. hlavního panelu možné volit jen z několika vybraných barev. Stejný nástroj na míchání barev je dostupný pro výběr barvy na pozadí. Málokdo si ovšem plochu neozdobí raději tapetou, že?

Automatické čištění a bájný „herní režim“

Windows se učí automaticky odstraňovat nepoužívané soubory. Sám po čase maže mj. soubory spojené s instalací aktualizací, v Nastavení ale nově určíte, aby mazal dočasné soubory a obsah koše. Vždy odstraní jen soubory, jejichž stáří dosáhne 30 dní.  Ve výchozím stavu je funkce vypnutá. Možná bude časem rozšířena o další položky.

Ve správě napájení v oznamovací oblasti se objevil posuvník, kterým ovlivníte spotřebu, tedy i výdrž zařízení. Zatím se posuvník zobrazuje jen na některých počítačích, přepokládám, že jde o rodinu Surface. Navíc zatím posuvník není spojený s příslušnými funkcemi. To znamená, že Microsoft vytvořil grafické prostředí, jež k ničemu neslouží a nemůže nic ovlivnit. Zatím.

Zařízení bude možné optimalizovat pro určitý typ činnosti Zařízení bude možné optimalizovat pro určitý typ činnosti (Foto: Microsoft)

Později ovšem bude možné ovlivňovat úrovně podle potřeby. Budete chtít maximální výkon při hraní her? Nebo raději prodloužíte výdrž zařízení s tím, že akceptujete určitá nespecifická omezení? Lze přepokládat, že budou např. omezeny určité úlohy na pozadí, dost možná oznámení. Buď jak buď, bude možné zařízení optimalizovat pro určitý typ činnosti, na což dosud sloužily nástroje třetích stran.

CS24

Drobnosti

I toto sestavení provází řada drobných změn a novinek. Letecky projdeme ty nejdůležitější:

  • Některé možnosti nastavení Wi-Fi byly sloučeny.
  • Pošta bude ve výchozím stavu připnuta na hlavní panel. Neplatí to, pokud máte v počítači Outlook, Yahoo! Mail nebo TouchMail.
  • Nástroj Výstřižky vás po klepnutí na tlačítko Nový rovnou pustí k vystřihování.
  • Animace spojená s redukcí modrého světla je jemnější. Upraveno bylo i nastavení funkce.
  • Tlačítka v oznámeních, která používají styly, jsou zarovnána doprava, stejně jako tlačítka v systémových dialozích.
  • Na mobilech se loučíme s funkcí Apps Corner, která byla podle Microsoftu využívaná jen okrajově.

Microsoft má opět problém s aktualizačním mechanismem, i když v tomto případě kosmetický. Indikátor stažení totiž může ukazovat 0 %, ve skutečnosti ale stahování proběhne. Mějte trpělivost a indikátor se dříve či později rozjede. Známých chyb obecně není málo. Kompletní výčet novinek, opravených chyb a známých problémů najdete na blogu Windows Experience.

Byl pro vás článek přínosný?