Hlavní navigace

Samsung prý brzo vydá NVMe moduly SSD 980 Pro s PCIe 4.0. Absolutní král SSD pro PC?

16. 6. 2020

Sdílet

Zdroj: SweClockers
Samsung už prý brzo ukáže ostatním, jak vypadat NVMe SSD využívající možnosti rozhraní PCI Express 4.0. SSD 980 Pro by mohlo být ideální disk k Ryzenům.

Před několika dny jsme tu měli zprávu o tom, že Samsung chystá 8TB disk SSD 870 QVO, kterým se flashová úložiště dostanou do trhu opravdu vysokokapacitních úložišť (jenom cena za gigabajt bude hodně špatná v porovnání s HDD). Ale vypadá to, že současně by měl Samsung už brzo vydat také něco, co udeří pro změnu na opačné frontě, té výkonnostní: Samsung SSD 980 Pro, které by mohlo být nejvýkonnějším úložištěm pro PC.

Pokud nás čtete pravidelně, tak jste o Samsung SSD 980 Pro asi už slyšeli. Korejci ho ukázali už na CES 2020 a od té doby víme, že by mělo jít o první SSD pro PC od Samsungu, které naskočí na novou generaci rozhraní NVMe s konektivitou PCI Express 4.0 ×4.

Toto by mohlo být docela důležité. PCI Express 4.0 přinesl v první generaci SSD s řadičem Phison E16 poměrně vysoké sekvenční přenosové rychlosti, až 5,0 GB/s. Ale tento řadič je jakýmsi hybridem. Vnitřnosti jsou ze staršího PCIe 3.0 řadiče E12, což omezuje potenciál, který lze z dvakrát větší propustnosti linek PCIe vytřískat. V reálných testech nijak výrazně nevyčnívá v náhodném přístupu a IOPS.

Často se proto objevuje názor, že skutečně užitečné bude PCIe 4.0 tehdy, až ho začnou používat moduly právě od Samsungu, protože zrovna v tom reálném výkonu je považován za špičku. A SSD 980 Pro má být přesně touto novinkou. Už si nebude třeba vybírat mezi špičkovým řadičem a rychlým rozhraním, protože 980 Pro by to měl mít obojí.

Vydání údajně do dvou měsíců

Na internet teď začaly prosakovat informace, že SSD 980 Pro by již mělo brzy oficiálně vyjít a začít se prodávat. Má to údajně podle leakera vystupujícího pod přezdívkou Ice universe nastat do dvou měsíců od nynějška, takže dejme tomu do poloviny měsíce srpna (augusta). To bývá každoročně termín konání Flash Memory Summitu (za několik let psaní o těchto událostí už se mi to úplně spojilo s časem pozorování Perseid). Tato konference by byla pro Samsung přirozená příležitost k vydání nového SSD.

Samsung SSD 980 Pro SweClockers 1 Samsung SSD 980 Pro vystavený na CES 2020 s údaji o sekvenčních rychlostech (Zdroj: SweClockers)

Samsung tedy naštěstí nebude čekat až na dobu, kdy procesory a desky poskytující PCI Espress 4.0 budou i na platformě Intel (to má totiž nastat až v první polovině roku 2021). SSD 980 Pro tak budou moci majitelé Ryzenů 3000/4000 (ačli ovšem mají desky podporující PCIe 4.0) použít k pošťuchování kolegů s procesory Intel.

Moduly SSD 980 Pro budou patrně mít opět řadič, který si Samsung navrhl sám. Dle prezentace na CES 2020 má rychlost sekvenčního čtení dosahovat až 6500 MB/s a zápisu až 5000 MB/s. Pokud ovšem od té doby nebyly parametry vylepšeny. Mělo by to být při na NVMe SSD celkem mírné spotřebě mezi 6,5 a 7 W (při aktivitě, v nečinnosti bude disk díky úsporným stavům mít příkon v miliwattech).

Zatím není jisté, zda budou použité paměti 3D NAND (respektive v korejštině V-NAND), nebo zda Samsung použije výkonnější MLC, což by učinilo tyto moduly obzvlášť atraktivní. Je na druhou stranu také třeba počítat s tím, že SSD Samsung řady Pro mívají poměrně vysoké ceny, takže tyto moduly budou výrazně dražší než populární levná SSD 970 Evo/SSD 970 Evo Plus.

Samsung SSD 980 Pro s podporou PCI Express 4.0 na CES 2020 (fotogalerie)

Zdroj: Ice Universe (Twitter)

Byl pro vás článek přínosný?