Hlavní navigace

Vykliďte knihovnu, těchto 10 obchodů už nabízí tisíce e-knih

18. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Spletitý svět formátů a ochran

Kde si v Česku legálně koupit filmy a hudbu, už víte z minulých dílů našeho seriálů. Ale co trochu starší forma zábavy – čtení? Text člověka neomrzí, jen se s postupně vyvíjejícími technologiemi mění způsoby čtení a média. Papír sice krásně voní, ale zabere moc místa. E-kniha je pouze souborem jedniček a nul, ale zase si jí můžete do jisté míry přizpůsobit. Nelíbí se vám písmo nebo barva pozadí? Můžete to změnit. A navíc můžete mít v jednom drobném zařízení více titulů než ve velké domácí knihovně. Proto jsou e-knihy tak populární.

První e-knihy vznikaly už. v 60. letech minulého století, ale na tehdejších monstrózních počítačích logicky neměly moc čtenářů. Velkou revolucí byl v roce 1971 vznik Projektu Gutenberg, což byla ucelená knihovna bezplatných elektronických knih, kterým časem propadla majetková autorská práva a staly se tzv. public domain (volnými díly). Projekt funguje dodnes a čítá více než 42 000 knih.

E-knihy se pomalu dostávaly k lidem spolu s miniaturizací elektroniky. Z desktopových počítačů se čtenáři přesunuli na notebooky, z nich pak na první PDA a komunikátory, předchůdce dnešních tabletů a smartphonů. V té době už vznikaly i první české portály, které zpřístupňovaly díla starých autorů.

První katalog e-knih vznikl už v roce 1971, obsahoval díla slavných klasiků. Zdarma

Největší boom ale odstartoval v roce 2007, kdy Amazon (v té době už největší knihkupectví světa) uvedl hardwarovou čtečku Kindle a s ní i e-knihy. Až takto velká společnost dokázala dostat novou technologii mezi lidi. Později se přidal i Apple, když vydal svůj první iPad. Od té doby počet e-knih i obchodů, které je nabízejí, jen roste. Přibyly alternativní čtečky, nové tablety a číst se začalo i na mobilech.

Jako u všech elektronických formátů i zde bohužel platí, že ne každou e-knihu si můžete přečíst všude. Na to jsou firmy až moc citlivé, a proto si chtějí čtenáře uvázat, aby nemohli jinam. Typicky to platí pro Apple. Knihy nakoupené u něj si přečtete jen a pouze na zařízeních s jablkem na zádech. Amazon má svůj Kindle Store podobně uzavřený, jenže nabízí i aplikace pro čtení na všechny nejrozšířenější mobilní platformy. Podobně to má i česká platforma Wooky.

Jiné tuzemské obchody zpravidla nabízejí ke stažení soubor s e-knihou, kterou pak můžete otevřít kdekoliv. Ale i zde narazíte na vyšší síly, a to strach vydavatelů z pirátství. Celý tento problém nese označení DRM – Digital Rights Management. Jde o soubor ochran, které mají znemožnit kopírování a sdílení e-knih. Co na tom, že piráty to stejně nezastaví a pouze to obtěžuje platící čtenáře. Pokud nejsou knihy bez ochrany, narazíte na jeden ze dvou druhů DRM.

  • Sociální DRM: Jde o mírnější způsob ochrany. Soubor je podepsaný vašim jménem a obsahuje skryté vodoznaky, které také ukazují na vaši osobu. Samotné čtení to nijak neruší a soubor je bez problémů čitelný všude. Váš podpis vás ale má zastrašit od toho, abyste soubor sdíleli na internetu. Pokud se k němu totiž obchod dostane, může vás ihned identifikovat a zaděláte si na problémy.
  • Tvrdé DRM: Náročnější forma ochrany pro obzvlášť citlivé autory a nakladatele. Za vším stojí systém Adobe DRM. Nejdříve se musíte na stránkách registrovat a získat tzv. Adobe ID. Pak do počítače nainstalujete software Adobe Digital Editions (ADE), kde se pomocí Adobe ID přihlásíte a autorizujete počítač i připojenou čtečku. V obchodě následně stáhnete licenci (.acsm) k e-knize, kterou vložíte do ADE, přičemž až tehdy dojde ke stažení souboru s knihou, která bude čitelná jen na oněch certifikovaných zařízeních. Velkou nevýhodou je, že nejpopulárnější hardwarová čtečka – Amazon Kindle – Adobe DRM nepodporuje.

Když už se přenesete přes všechny omezení a ochrany, čeká vás ještě výběr toho správného formátu. U nás se už téměř výhradně setkáte jen se třemi: ePub, Mobi a PDF. Mobi je vhodný pro Amazon Kindle, ePub pro všechny jiné čtečky a aplikace. Jde o nejuniverzálnější formát, jakýsi nepsaně uznávaný standard. PDF je pak často k dostání ve dvou verzích, pro čtečky a počítače. První je připraven pro menší displeje a obsahuje optimalizovaný text větším písmem. Druhá obvykle obsahuje soubor tiskového formátu A4. Výhodou takového PDF je, že zachovává původní sazbu, což je důležité hlavně pro různé tabulky a košatější typografii. To ostatní formáty vůbec neumí, nebo jen omezeně.

 

Všechny uvedené formáty jsou čitelné na počítačích. Na mobilech a tabletech si aplikace nejčastěji poradí s ePubem a PDF. U těchto dvou se také volitelně používá již vzpomínaná ochrana Adobe DRM. A pokud už jste přeskočili všechny klacky hozené pod nohy, můžete konečně číst. Každý z námi doporučovaných obchodů obsahuje i návody a potřebné odkazy, kterém vám vysvětlí jak na to.

10 služeb, kde můžete legálně získat e-knihy v češtině

Amazon Kindle

  • web: amazon.com/ebooks
  • platformy: web, Android, iOS, Windows Phone, BlackBerry, OS X, Windows, Kindle

Amazon začal jako velké papírové knihkupectví a svou slávu dokázal úspěšně přetavit do i elektronické formy knih. Dokonce vydal i hardwarové čtečky Kindle, které ukázaly, jak má takové zařízení ideálně vypadat, co musí umět a kolik má stát. Knihy pro Kindle (ale i jiné platformy) můžete vybírat v multimilionovém katalogu. Najdete tam tituly zdarma, placené, v angličtině i češtině. Těch českých je ale zatím jen přes dvacet. Mezi nimi například provařený životopis Steva Jobse.

Amazon Kindle Store
Amazon Kindle Store 

Apple iBooks

  • web: itunes.apple.com
  • platformy: iOS, OS X

Apple je ve světě největším konkurentem Amazonu. Z našeho pohledu je zajímavé, že má mnohem bohatší český katalog. Nakupovat ale můžete i cizojazyčné tituly. A co víc, spousty jich najdete i zdarma. Nevýhodou je, že nakupovat a číst musíte jen s nějakým zařízením od Applu. Doteď to byly jen iPhony, iPody Touch a hlavně iPady, s novým OS X Mavericks bude možné e-knihy číst i na počítačích.

Apple iTunes Store
Apple iTunes Store 

Google Play

  • web: play.google.com/store/books
  • platformy: web, Android, iOS, ePub, PDF

Google u nás svůj obchod spustil teprve nedávno, české knihy začaly díky několika vydavatelům přibývat až v posledních týdnech. Těch anglických je ale spousta. Služba Play Books však obsahuje bezvadnou vychytávku. Můžete do ní nahrát až 1000 vlastních knih ve formátu ePub nebo PDF, a ty se budou chovat skoro jako nakoupené. Budou se u nich synchronizovat poznámky a záložky napříč různými zařízeními, takže knihu můžete rozjet na mobilu v tramvaji a dočíst třeba doma na počítači.

Google Play Store
Google Play Store 

eReading

  • web: ereading.cz
  • platformy: ePub, Mobi, PDF, Android, eReading Start

eReading navenek vypadá jako takový český Amazon. Má vlastní hardwarovou čtečku, odkud lze přímo nakupovat a rovnou číst. Ale díky podpoře stahovacích formátů si můžete knihy přečíst i jinde. Tento obchod na jaře koupil největší český vydavatel – Albatros Media –, což v budoucnu vyústí v exkluzivní obsah. Už teď například eReading jako jediný nabízí bestseller Padesát odstínů šedi. V katalogu ale najdete i komerční či bezplatné tituly dostupné jinde.

eReading
eReading 

ExtraReader

  • web: extrareader.cz
  • platformy: Android, iOS, Symbian, Windows, Wooky

E-knihy prodává i naše vydavatelství. ExtraReader je založen na platformě Wooky stejně jako ještě několik dalších českých a slovenských obchodů. V našem katalogu najdete stovky knihy zdarma, ale i hromadu komerčních hitů. Například populární severské detektivky. Na ExtraReaderu jsou také elektronické verze časopisů včetně našeho Extra PC, 100+1, Živé historie nebo Přírody. Číst můžete ve speciálních aplikacích pro různé platformy a také čtečce eWooky podobné Kindlu od Amazonu.

ExtraReader
ExtraReader 

Palmknihy

  • web: palmknihy.cz
  • platformy: ePub, Mobi, PDF

Palmknihy u nás byly průkopníkem e-čtení. Slávu si získaly už na prvních smartphonech, to se jim ještě říkalo PDA a většinou běžely na Windows Mobilu. Postupem času se služba adaptovala i na specializované čtečky nebo tablety a nakonec z bezplatného katalogu vyrostl i obchod s komerčními tituly. V e-shopu si dokonce můžete objednat i dotovanou čtečku s kreditem až 3000 Kč na nákup e-knih, samotné zařízení už pak vyjde jen na pár korun.

Palmknihy
Palmknihy 

 

Kosmas

  • web: kosmas.cz/eknihy
  • platformy: ePub, Mobi, PDF

Jeden z největších knižních e-shopů se pustil i do elektronických formátů. Předloni to byly e-knihy, loni pak audioknihy. Na rozdíl od jiných portálů nemá vlastní čtečky nebo aplikace, ale jím nabízené soubory lze přečíst kdekoliv. Výhodou obchodu je opravdu přehledný katalog a především spojení s tradičními papírovými knihami. Jen je škoda, že pro majitele papírových titulů nejsou připraveny nějaké slevy na jejich elektronické verze.

Kosmas
Kosmas 

Alza

  • web: alza.cz/elektronicke-knihy
  • platformy: ePub, Mobi, PDF

Pro Alzu platí totéž co pro Kosmas nebo Palmknihy (ty i dodávají obsah). Žádné vlastní čtečky ani aplikace. V Alze nicméně koupíte spoustu čteček, tabletů nebo smartphonů jiných výrobců. Díky podpoře nejrozšířenějších formátů si pak e-knihy můžete přečíst prakticky na všem, co má displej. Obchod hodně těží ze zkušeností s prodejem ostatního zboží, proto čekejte stejné uživatelské hodnocení produktů, společný nákup e-knihy a například masážního míče (rozsah Alzy je fakt velký).

Alza
Alza 

eBookEater

  • web: ebookeater.cz
  • platformy: ePub, Mobi, PDF

Jedna z nejnovějších služeb se nemůže chlubit obrovským katalogem, titulů není ani tisíc, ale zajímavá je především svým obchodním modelem. eBookEater totiž nabízí veškeré knihy zdarma a poskytuje prostor pro začínající spisovatele. Ty ale můžete finančně podpořit, a motivovat je tak k další tvorbě. Autoři služby chtějí do budoucna přijít i s revolučním předplatným pro komerční knihy. Zaplatíte měsíční poplatek a za něj budete číst, co a kolik toho chcete.

10 nejznámějších obchodů s e-knihami
10 nejznámějších obchodů s e-knihami 

Databook

  • web: databook.cz
  • platformy: ePub, Mobi, PDF

Méně známý portál zaujme hlavně tím, že všechny knihy nabízí bez tvrdé ochrany, tedy systému Adobe DRM. Takový soubor neotevřete ve čtečce Kindle a vůbec je čtení s tímto DRM více komplikované. Co do obsahu ale Databook nepřekvapí. Čekejte přehledné členění do kategorií, velkou nabídku komerčních titulů i těch bezplatných. Databook prodává i hardwarové čtečky, ty nicméně nejsou s obchodem nijak propojené.

Databook
Databook 

Audiotéka

  • web: audioteka.cz
  • platformy: Android, iOS, Windows Phone, MP3

Bonusový tip. Mezi e-knihy můžeme řadit i audioknihy – nejsou totiž na papíru a jsou v elektronické podobě. O co jde? Představte si knihu, kterou vypravěč čte a nahrává to jako hudební soubor. Ten si pak můžete pustit před spaním v naprosté tmě či v autě. Zkrátka v místech a dobách, kdy si knížku do rukou nevezmete. Audiotéka je u nás největší, má přes 1500 titulů různých žánrů. Audioknihy ale prodává i Kosmas nebo Alza.

Audiotéka
Audiotéka

Byl pro vás článek přínosný?