Hlavní navigace

WD přiznal konkrétní modely disků se SMR, pozor si dejte hlavně u Redu

24. 4. 2020

Sdílet

Nejvíce problematické je to u disků Red určených do NASů. Právě přes ně se to celé provalilo, když je některé NASy odmítly, informoval server TechPowerUp. Western Digital používá plotny SMR (Shingled Magnetic Recording) u disků WD Red v kapacitách 2, 3, 4 a 6 TB v novějších verzích (WDxxEFAX). Tyto plotny jsou také u disků WD Blue v kapacitách 2 a 6 TB (verze označené WDxxEZAZ).

Technologie záznamu SMR má dosáhnout vyšší hustoty tím, že se jednotlivé „stopy“ vzájemně překrývají. To má ale i nevýhodu v podobě možného nižšího výkonu, hlavně u náhodného zápisu. Nasazení této technologie by se dalo pochopit o levnějších modelů Green či Blue u vyšších kapacit.

WD disky se SMR WD disky se SMR

Ale v případě Redu, jehož místo je v síťových úložištích, jde o kontroverzní krok. Zvlášť když WD v reakci zprvu doporučuje, ať si uživatelé toužící po vyšší výkonu pořídí dražší Red Pro. Stejně se ale zachovali i ostatní výrobci Seagate a Toshiba.

Tip: HDD potají používající záznam SMR má už i Seagate a Toshiba. Které konkrétní modely?

WD sice prý použilo DM-SMR (Device-Managed), kdy má k použití zápisu typu SMR dojít až při zaplněném disku (je zde trošku podobnost s SSD a SLC cache), jenže DM-SMR informaci o typu zápisu zase nepředá řadiči. Možná proto to odpojování z polí RAID.

WD zveřejněním přesných modelů učinilo vstřícný krok a napravilo chybu, protože disky nebyly nikde jako SMR označené. Pravděpodobně by nyní měla být možná výměna nebo vrácení. Pokud chcete mít jistotu, kupte si 8TB model, nebo se pečlivě dívejte po označení, není to tak těžké. Namátkou v obchodě CZC.cz je 3TB model EFRX o stovku levnější, než potenciálně problematický EFAX.

Na Heurece jsou v případě 4 a 6TB modelů bez SMR tyto verze:

KL24

Co je SMR a proč je to problém?

Jak SMR neboli Shingled Magnetic Recording funguje, popisujeme podrobněji v tomto článku.

zdroj: TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.