Hlavní navigace

Windows 10 S skončí, režim S bude v každé edici. Vznikne i edice Home Advanced

5. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: logo: Microsoft | koláž: Petr Urban / Cnews
Počet edic Windows naroste. Už zase.

Jak jsem nadnesl v posledním podcastu, ve světle Core OS, který se chce oprostit od minulosti Windows tím, že pravděpodobně úplně zapomene na běhové prostředí Win32 a bude se plně soustředit na UWP, mi nebylo jasné, jaký smysl mělo uvedení Windows 10 S na trh. Dvě verze operačního systému, které se soustředí primárně na moderní aplikace a omezují ty staré? To je zbytečně moc. V tomto ohledu mohu zprostředkovaně přinést dobré zprávy.

Windows 10 S bude nahrazen Windows 10 s režimem S

Exkluzívní související informace zveřejnil v sobotu Brad Sams. Interní materiály Microsoftu odhalují zásadní změny v edicích Windows 10 dostupných na trhu. První stěžejní informací je, že přestane existovat edice Windows 10 S. Naopak místo ní bude možné v každé běžné edici Windows zapnout režim „S“, který systém proměnní dle očekávání tak, že se bude chovat jako dnes Windows 10 S.

Tip: Přichází Windows 10 S. Je to nejrychlejší a nejbezpečnější systém Microsoftu

To tedy znamená, že pak bude umožňovat pouze instalaci aplikací ze Storu a bude blokovat aplikace pro běhové prostředí Win32 stažené z internetu. Bude to režim volitelný, což dává nejlepší smysl. Dodávám, že dnes lze ve Windows 10 Pro a Enterprise takový režim aktivovat. Během letoška však bude možné takový režim zapnout také v edici Home.

Microsoft Surface Laptop Surface Laptop byl prvním zařízením s Windows 10 S

Třikrát edice Home

Další změnou bude, že edice Home dostane bratříčka (sestřičku, chcete-li). Novinka se bude nazývat Home Advanced. Tuto edici bude možné provozovat na výkonnějších počítačích. Microsoft totiž bude výrazněji cenově rozdělovat edice Windows podle toho, jak výkonný hardware budete chtít používat. Tomu bude odpovídat cena, viz další podkapitola.

Zařízení s touto edicí poprvé dorazí 1. května. O podstatě edice Home Advanced a jejím rozdílu oproti klasické edici Home však stále můžeme spíše jen spekulovat. Musíme si tedy počkat na přesnější informace, ze kterých bude zřejmější, v čem přesně se budou tyto edice lišit. Může mít funkce navíc, rozdíl ale nakonec může spočívat jen v tom, na jakém hardwaru poběží.

Tip: Jak zjistíte, kterou verzi a edici Windows 10 používáte?

Dále se na trhu budou moci vyskytovat zařízení s Windows 10 Home v režimu S. Tam tedy nepůjde o nic jiného, než že bude z výroby aktivován režim S, který ovšem bude možné vypnout. Tato varianta bude sloužit jako náhrada za Windows 10 S, o kterém ale víme, že úspěšný není. Je proto otázka, kolik zařízení se s Windows 10 Home v režimu S na trhu vlastně objeví. Proto spíše uvádím, že se mohou objevit.

Chcete si koupit výkonný počítač? Podle toho se adekvátně zvedna cena Windows Chcete si koupit výkonný počítač? Podle toho se adekvátně zvedna cena Windows

Jak to bude s vypnutím režimu S?

Dle dokumentace Sams usuzuje, že přechod z Windows 10 (s režimem) S, pokud bude takto systém nastaven z výroby, nebude vždycky zdarma. Pokud získáte zařízení s aktivním režimem S, bude vyžadován poplatek ve výši 49 dolarů za upgrade na plnohodnotný Windows 10 Pro. V rámci edice Home by ale odemknutí klíčové funkcionality Windows mělo proběhnout zdarma. Což je důležité v domácnostech, kde se spíše hledí na každou investovanou korunu.

Ceny variant Windows

Minimálně zrušení edice Windows 10 S s tím, že je možné režim S aktivovat v libovolné z dostupných edic, lze považovat za krok správným směrem. (Jak jsem ostatně už dříve psal, Windows 10 S stejně byla jen specifická konfigurace Windows 10 Pro.) Méně potěšující je pro nás, kdo Microsoft dlouhodobě kritizují za nepřehlednost způsobenou rozdrobením produktu do mnoha edic, že se vlastně počet edic Windows opět zvýší.

Je to jen spekulace, ale edice Home Advanced může být analogicky přirovnána loňskému uvedení Windows 10 Pro for Workstations. Tato edice může nabídnout prakticky shodné funkce jako základní edice uvedená v názvu produktu, důvodem její existence ale bude podpora výkonnější hardware. Je dost možné, že to bude také případ edice Home Advanced.

Windows 10

Cloud24

Napovídá tomu změna cen a možností licencování Windows pro výrobce počítačů. Opět se jedná o informace, jež z interní dokumentace vytáhl Brad Sams. Od 2. dubna budou výrobci moci používat tyto varianty Windows, které jsou cenově odstupňovány podle možností hardwaru. Microsoft tím umožní nasadit levnější software na laciných a málo výkonných zařízeních:

Varianta Windows Cena Podporovaná konfigurace hardwaru
Entry 25 dolarů Intel Atom/Celeron/Pentium
≤ 4GB RAM
≤ 32GB SSD
≤ 14.1" obrazovka u laptopů, ≤ 11.6" obrazovka u zařízení 2-v-1 a tabletů, ≥ 17” v případě all-in-one
Value 45 dolarů Intel Atom/Celeron/Pentium
≤ 4GB RAM
≤ 64GB SSD či ≤500GB HDD
≤ 14.1” obrazovka
Core 65,45 dolaru všechen hardware nacházející se mezi požadavky variant Value a Core +
Core + 86,66 dolaru high-endové procesory
> 4 GB RAM (všechny typy zařízení)
≥ 8 GB RAM při použití obrazovky s rozlišením ≥ 1080p (laptopy, 2-v-1, all-in-one)
> 8 GB RAM a ≥ 2TB HDD/SSD (desktop)
Advanced 101 dolarů Intel Core i9 (libovolná velikost RAM)
Core i7 ≥ 6 jader (libovolná velikost RAM)
AMD Threadripper či Intel Core i7 a > 16 GB RAM
AMD FX/Ryzen 7 a > 16GB  (libovolný počet jader)
rozlišení ≥ 4K (libovolný procesor)

Jen podle mě není zřejmé, jak tyto ceny variant určených různým typům hardwaru dále ovlivní samotné edice Windows jako Home nebo Pro, které dále nabízí rozdílné funkce. (Pro např. obsahuje nástroj Bitlocker.) Domnívám se, že edice pro by měla dále být odstupňována vyšší cenou, protože jinak by rozdělení na edice Home (Advanced) a Pro přestalo dávat smysl.

Byl pro vás článek přínosný?