Hlavní navigace

Microsoft nasypal opravy do Windows 10 Insider Preview „19H1“ i „20H1“

25. 2. 2019

Sdílet

Aktualizovat od pátku mohou ti, kdo se připojili ke kanálu Fast ring, ale i to v kanále Skip ahead. Windows Insider zřejmě nikdy nespí.

Během pátku Microsoft ještě stihl potěšit ty, kdo se připojili k programu Windows Insider. Vydal rovnou dvě novinky. Jednu najdete ve Fast ringu, druhou v kanále Skip ahead.

Začněme tou, která se dotýká větší uživatelské skupiny.

Windows 10 Insider Preview build 18343

V kanále Fast ring se nečekaně vyloupl Windows 10 Insider Preview build 18343. Pokud vývoj sledujete, víte, že k vydání došlo jen dva dny po uvolnění sestavení 18342. Na to jsme přitom čekali dva týdny.

Redmondští se zřejmě dostávají do tradiční fáze akcelerovaného vydávání nových sestavení. To znamená, že s novými verzemi budeme pročítat přiměřeně dlouhé seznamy opravených chyb, nemůžeme však už očekávat hmatatelné funkční novinky. Pro sestavení 18343 oproti předchůdci neplatí, že jej nezískají zařízení s procesory Intel64 Family 6 Model 142 a Intel64 Family 6 Model 158, problém s režimem Conected Standby byl totiž vyřešen.

Dále už není nutné restartovat počítač jedenkrát navíc po provedení obnovy do továrního nastavení s možností zachování osobních souborů. Výčet oprav jsme tímto vyčerpali, takže na druhém seznamu logicky zbývá většina nevyřešených potíží z minula:

  • Spuštění hry využívající ochranu proti podvádění může vést k pádu systému.
  • Zvukové karty Creative X-Fi nefungují správně. Microsoft problémy řeší v kooperaci s výrobcem.
  • Noční osvětlení může být stále nespolehlivé.
  • Některé čtečky paměťových karet od Realteku nefungují správně.
  • V prostředí Windows Sandbox může spadnout Nastavení, pakliže se pokusíte přejít do nastavení Předčítání.
  • Barva ukazatele myši může být nesprávně přepnuta na bílou, když se odhlásíte a znovu přihlásíte.
  • Zřejmě mají potíže s fungováním mnohé pro Čínu upravené hry.

Windows 10 Insider Preview build 18841

Microsoft má ve zvyku zveřejňovat sestavení od rané fáze vývoje. Vnímám jako obtížné, ponořit se do testování, když první sestavení z podstaty věci nemohou mnoho nabídnout. V předminulém týdnu nás výrobce překvapil tím, že nabídl sestavení rovnou z vývojové větve „20H1“, se kterou se v produkčních kruzích setkáme až zhruba za rok. Kanál Skip ahead každopádně přivítal druhý přírůstek, a sice Windows 10 Insider Preview build 18841.

CS24

Slibuje zásadní novinky ve Windows, ani druhé sestavení ale z našeho pohledu nic zásadního nabídnout nemůže. Od výše uvedeného sestavení se navenek neliší, i pod povrchem budou rozdíly zřejmě minimální. Seznam známých potíží ale naznačuje, že v přejímání změn provedených na úrovni větve „19H1“ je větev „20H1“ mírně pozadu. To je ale v takové fázi vývoje běžný jev.

Byl pro vás článek přínosný?