Hlavní navigace

Windows Lite má být další pokus, jak zaútočit na Chrome OS

4. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Microsoft
Neoficiální kanály začaly pouštět překvapivé informace o tom, co Microsoft připravuje ve své kuchyni. Zdá se, že změnil koncepci Windows Core OS a na jeho místo dosadil Windows Lite, který chce zaútočit na zařízení s Chrome OS. Nebyl by to ovšem první pokus.

Microsoft kuchtí systém, který bude konkurovat Chrome OS. Kolikrát jsme to už slyšeli? Začněme rekapitulací. Zhruba před rokem neoficiálními kanály z Redmondu začaly prosakovat informace o Windows Core OS. Zjednodušeně napsáno mělo jít o odnož Windows, z níž by vývojový tým vypreparoval podporu programů typu Win32. Tím pádem by Microsoft vlastnil odlehčenější systém pro různé typy alternativních počítačů, u kterých by neexistovala potřeba provozu tradičních programů. Původně takové charakteristiky aspoň marketingově vykazoval Windows 10 S (kódové označení Cloud), jenž na trh dorazil v květnu 2017. Tento systém podporu pro klasické program nabízel, jen je uměle omezoval. Produktem s písmenem „S“ v názvu byly osazeny některé počítače přímo od Microsoftu, zejména Surface Laptop, kde už dnes najdete předinstalovanou tradiční edici Windows 10 Home či Pro. Letos v únoru s ohledem na všeobecný nezájem došlo k logickému kroku – samostatná edice S byla zrušena, místo toho se režim S objevil jako volitelná funkce v běžných edicích Windows.

Windows 10 S, Windows Core OS, Windows Lean (a ti další)

Spolu s tím se primárně začátkem letošního roku objevily neoficiální informace o Windows Core OS. (První informace už ale unikaly na podzim.) Kromě toho, že Microsoft v případě této odnože Windows vůbec neuvažoval nad tím, že by podporovala programy Win32, se mělo jednat o modulární systém. Dal by se „poskládat“ podle potřeby pro každé zařízení.

V dubnu se pak rozjela další reorganizace Microsoftu, při které odešel Terry Myerson, šéf vývoje Windows. Když už shrnujeme pokusy o jinou a lehčí variantu Windows, musím připomenout ještě Andromedu. Microsoft chtěl vyrobit telefon se dvěma obrazovkami, pro který modulární systém rovněž potřeboval. S ním by už nebylo nutné vyvíjet zvlášť Windows 10 Mobile.

Surface Laptop Surface Laptop při uvedení nabízel Windows 10 S

V souvislosti s modularitou se Redmondští pokoušeli vyvinout škálovatelné prostředí, které by se přizpůsobilo typu zařízení a velikosti obrazovky. Andromeda byla v posledních měsících uložena k ledu, jak tvrdily tehdejší prosáklé informace, a žádnou variaci na smartphone od Microsoftu v současnosti neočekáváme. Od jara jsme neslyšeli nic nového ani o Core OS.

V dubnu se však ještě odněkud vynořila edice Lean, která opět měla představovat Windows bez hlavní charakteristiky tohoto systému, za kterou dnes považujeme právě bohatý ekosystém tradičních programů. Systém nakonec měl být okleštěn o mnohem více funkcí. Pro úplnost dodávám, že Windows bez klasických programů pak představoval rovněž Windows RT, který spatřil světlo světa již v roce 2012 spolu s Windows 8.

Otazníky kolem Windows Lite

V jádru chce Microsoft ve svém arzenálu disponovat flexibilním operačním systémem, který lze nasadit nejen na tradičních počítačích, ale také (a možná především) na mobilech a dalších mobilních či hybridních zařízeních. V tomto kontextu bychom si stále měli klást otázku, jestli Microsoft může ještě někde prorazit, nebo mu zbydou jen tradiční počítače. Tyto úvahy jsme už ovšem vedli tolikrát, že nejspíš nemá smysl se k nim aspoň v tomto článku znovu vracet.

Není ovšem překvapivé, že to firma nevzdává a svou představu moderního systému se stále snaží zrealizovat. Dle čerstvého reportu Brada Samse pak projekt Windows Lite představuje opět další konkurenci pro počítače s Chrome OS (s tím, že doposud představené produkty jako konkurence selhaly). Právě tato varianta by měla být tou, jež vůbec nebude podporovat programy pro prostředí Win32. Podle Samse tak necílí na firemní prostředí, nebude zřejmě ani dostupná v obchodě jako samotný produkt.

Nová výchozí tapeta, která byla objevena ve Windows 10 Cloud Produkt, který vypadá jako Windows a jmenuje se Windows, přitom v něm ale nespustíte tradiční programy. Tuto chybu už Microsoft udělal vícekrát

Poběží naopak na všech typech procesorů, Windows Lite bude hned dostupný k práci – takový uživatelský zážitek známe primárně ze smartphonů a tabletů. Je zřejmé, že bez klasických programů by se Windows ideje významně přiblížil. Nebo by aspoň měl solidní šanci. Sams dále uvádí, že Microsoft v případě tohoto produktu možná nevyužije značku Windows. To bych ocenil, protože známá značka byla velice matoucí už v případě zmíněného Windows RT. Do jisté míry zmatení postihlo i Windows 10 S.

Připomínám, že v létě jsme byli svědky a svědkyněmi oživení vývoje Průzkumníka postaveného na UWP. To byla známka, že Microsoft se své „univerzální“ vize moderního systému nevzdal – na Universal Windows Platform je přitom klasických počítačích prakticky mrtvá věc. Podle Samse nadále žije myšlenka i projektu Andromeda, ačkoli zatím nemá stanovené potenciální datum uvedení.

Transformace konceptu Windows Core OS

Jenže pokud se produkt označovaný jako Windows Lite nakonec bude profilovat, jak jsem popsal výše, kam do koncepce Microsoftu zapadá Windows Core OS? K tomu přinesla zajímavé informace Mary Jo Foley. Dle jejích zdrojů došlo k posunu strategie a ve Windows Core OS oproti původnímu plánu bude možné provozovat nejen aplikace pro UWP, ale také programy pro prostředí Win32.

V tomto kontextu si již můžeme snáze odvodit povahu Windows Lite. Otázka ovšem zní, jak se Core OS bude lišit od dnešní podoby Windows. Uvedená snaha o modularizaci je zjevná, ovšem bez jiného rozlišovacího znaku není zřejmé, kam do portfolia produkt zapadá, pokud nenahradí současný Windows pro tradiční počítače. Microsoft podle Foley v současnosti počítá s tím, že Windows Core OS nasadí na počítačích v budoucnu. Tedy na těch, kde by standardně nasadil dnešní Windows.

S postupným odklonem od tradičních počítačů chce Microsoft mít v záloze systém, který je flexibilní a může běžet na alternativních zařízeních (ilustrační foto) S postupným odklonem od tradičních počítačů chce Microsoft mít v záloze systém, který je flexibilní a může běžet na alternativních zařízeních (ilustrační foto)

V tomto bodě je obtížné spekulovat, jestli pozměněnou architekturu Redmondští jednoho dne nasadí v rámci některé z dalších nových hlavních verzí Windows 10. Zřejmě ale není důvod, aby k tomu nedošlo. Desítky mají být posledním vydáním Windows, reálně se ale systém vyvíjí, jen Microsoft nové verze distribuuje všem zdarma. Dokonce pravidelné aktualizování vyžaduje.

CS24

Závěr

Pokud zůstane zachována zpětná kompatibilita (zatím to zní, že ano), nemusíme na běžných počítačích příchod nové architektury skoro zaznamenat. Možná pocitově, pokud taková změna ovlivní výkon. Windows Core OS se nakonec klidně může jmenovat prostě jen Windows 10. Teoreticky však kompatibilita s aplikacemi pro prostředí Win32 také může být řešena skrze virtualizaci, takže aplikace reálně poběží na vzdáleném počítači.

I taková varianta podle Foley ležela na stole, aktuálně však není jasné, s čím konkrétně Microsoft počítá. Podobná varianta by pak mohla znamenat, že Windows Core OS nenahradí tradiční variantu Windows. S jistotou mohu jen prohlásit, že otázky se množí, nevím však, kdy se dočkáme odpovědí.

Byl pro vás článek přínosný?