Hlavní navigace

Změny v API. Vzdává Microsoft boj o mobilní zařízení s funkcí telefonování? [úvaha]

18. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dosud bylo v testovacích vydáních Fall Creators Updatu provedeno několik změn v API. Podpora datových sítí přichází, telefonování ale odchází.
Microsoft z Windows 10 odstranil celou řadu částí API spojených s telefonováním

. Seznam, jenž zveřejnila WalkingCat na Twitteru, čítá změny provedené od sestavení 15063, což je Creators Update, až po sestavení 16188, které již spadá další vývojové větve. Tu již několik dní známe jako Fall Creators Update.

Pro pořádek dodávám, že po uvedeném testovacím vydání vyšla už dvě další sestavení, a sice 16193 a 16199. Zatím nevíme, jaké případné změny API se v těchto sestaveních odehrály. Zároveň zdůrazňuji, že odebrání API lze interpretovat mnoha způsoby, takže následující řádky berte jako čistě spekulativní.

Rekapitulace dění kolem Windows (10) Mobile

Víme, že Microsoft nechce vytvářet obyčejné smartphony. To zkoušel roky a nedostal se nikam – realisticky vzato neexistuje důvod, proč by to teď mělo být jinak. Aktuálně je Windows 10 Mobile zjevně na vedlejší koleji. Číslo sestavení nedrží krok s edicí pro počítače a podle Martina Suchana se v mobilní edici Fall Creators Updatu neodehrály žádné změny API.

Joe Belfiore v rozhovoru pro Business Insider uvedl, že Microsoft bude mobily s Windows podporovat, jak upozornil MSPoweruser. Ve vyjádření není řečeno, že bude systém aktivně rozvíjen. Což zatím opravdu není, viz veřejné seznamy změn edice Mobile. Satya Nadella, ředitel firmy, uvedl, že se zařízeními typu mobilního telefonu Microsoft neskončil. Jen nebude vytvářet něco, co už dělá konkurence.

Microsoft Lumia 435 a 532 Microsoft Lumia 435 a 532

Připomínám, že v minulosti několik padlo, že Microsoft nechce vyrobit něco, co už existuje. Být vždy o krok za konkurencí mu vítězství nepřinese. Koncept Continua by mohl konkurenční výhodou být, je zatím u ledu. Není ani jasné, jestli právě toto trh žádá. Co se mě týče, domnívám se, že by to Microsoft s Continuem zkusit měl. Creators Update však v tomto ohledu mnoho novinek nenabídl a na konferenci Build 2017 se o Continuu nemluvilo snad vůbec.

Interní informace, které proudily ven neoficiálními kanály, loni naznačovaly, že Microsoft nebyl spokojený se stavem mobilního systému. Také dlouhodobě tvrdily, že tradiční smartphone nemusí být to, co někteří od bájného Surface Phonu očekávali. Toto zařízení, ať už by jeho konečná podoba byla jakkoli, podle střízlivých odhadů nemělo na trh stejně přijít dřív než v roce 2018.

Surface = inovace

Je třeba podotknout, že strategie se vyvíjí, takže dnes nemusí a skoro určitě není stejná jako před rokem – nebo dvěma. Microsoft sám tvrdí, že rodina Surface nemá přinášet to, co už známe. Aby vznikl nový typ zařízení Surface, musí být inovativní a nabídnout něco, co nám trh zatím nenabídl. Rodina Surface tak byla vzorem a pomohla nastartovat trh s hybridními zařízeními dva v jednom.

V případě nedávno uvedeného Surface Laptopu ovšem nevím, čím je unikátní. Buď jak buď, podle Microsoftu má Surface přinášet unikátní novinky. Protože Surface „Phone“ nemá být tradičním smartphonem, lze předpokládat, že tím spíš nemá smysl vyvíjet Windows 10 Mobile. Ne, pokud je možné mobilní edici sloučit s tou pro počítače a tablety. To by mohlo umožnit adaptabilní uživatelské rozhraní, které by měl nabídnout CShell.

Surface Pro 4 Microsoft nechce, aby případné nové typy zařízení Surface dělaly to, co už dělá někdo jiný

Volání ano. Ale skrze jakou platformu?

Zatímco tedy v dosavadních sestaveních Fall Creators Updatu byla odebrána některé části API pro telefonování, přibyla jiná. Jde mj. o části API pro mobilní sítě. Vývoj této verze Windows je v začátcích, proto je na soudy brzy. Příchod nových částí API naznačuje, že s mobilními sítěmi zatím Windows neskončil, právě naopak.

Podpora telefonování může být např. přepracována. Pak by Windows 10 mohl nahradit Windows 10 Mobile. Pokud se to ale nestane, budeme mít na trhu zařízení, která budou pracovat s datovými sítěmi, jen si s nimi nezavoláte. Dlužno dodat, že ve světě LTE, kde na podporu hlasu nebylo prvoplánově myšleno a byla dodána až v rámci nadstavby VoLTE, kterou ale nepodporuje zdaleka každý telefon, mají prostor alternativní komunikátory.

Problematiku přenosu hlasu jsme řešili v podcastu věnovanému se konci sítí 2G, který zatím v Česku nehrozí, ale v zahraničí k vypínání těchto sítí pomalu dochází. Nebo jsou vytvářeny plány pro vypnutí. Myslí Microsoft tak daleko, že se soustředí jen na datovou část sítí a volání hodlá nechat na komunikátorech využívajících datové sítě, k nimž patří Skype nebo WhatsApp?

CS24

Skype pro Windows 10 Myslí si Microsoft, že budoucnost volání spočívá pouze ve službách jako Skype?

Microsoft a mobily

Tomu je obtížné věřit a popisované odstranění částí API spojených s telefonováním spíše naznačuje, že Microsoft s mobilním zařízením určeným k přenosu hlasu vůbec nepočítá. Store se už nesnaží zaplnit univerzálními aplikacemi, ale desktopovými. S těmi na mobilních zařízeních počítat nelze. Firma patrně stále doufá, že desktopové aplikace ve Storu znamení první krok ke tvorbě univerzálních aplikací.

I kdyby vývojářstvo nalákané do Storu nakonec začalo tvořit univerzální aplikace, což se uskutečnit nemusí, bude patrně trvat roky, než si bude moct Microsoft dovolit přijít s mobilním zařízením pro telefonování. Vycházím z myšlenky, že mobil nemá smysl, když pro něj neexistuje dostatečně zajímavá základna aplikací, potažmo je potenciál na zlepšení skoro neviditelný. Mobilní zařízení bude začne mít smysl ve chvíli, kdy bude dost univerzálních aplikací pro počítače. Tyto aplikace pak bude možné snadno upravit tak, aby podporovaly také jiné typy zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?