Hlavní navigace

Vysílejte v SD! ČTÚ a Ministerstvo průmyslu a obchodu vyzvalo operátory, aby snížili rozlišení

27. 3. 2020

Sdílet

ČTÚ a Ministerstvo průmyslu a obchodu vyzvali domácí poskytovatele streamingových služeb, aby snížili rozlišení obrazu. Podobně jako nedávno učinila Evropská komise, která k podobnému kroku vyzvala služby typu YouTube či Netflix. To vše kvůli uvolnění kapacity kvůli probíhající pandemii. Nižší rozlišení obrazu ve streamu ulehčí přetíženým datovým sítím, které v poslední době v kontextu s koronavirem a mimořádnými opatřeními výrazně narostlo. ČTÚ a MPO žádají, aby v České republice dočasně snížili rozlišení obrazu ve streamu. Konkrétně tam, kde není nutné vysílat v HD nebo UHD/4K/8K, aby vysílali v kvalitě SD. V Česku se to týká hlavně internetových televizí a služeb typu Voyo. Pokud operátor vysílá v HD, je to pro něj dražší, ale jde i o konkurenční výhodu. HD v našich podmínkách znamená většinou 720p, ale ti progresivnější vysílají ve Full HD. Ze strany ČTÚ jde o doporučení, ne o povinné nařízení. Je také otázkou, co znamená „kde to není nutné“.

Služeb, které stále vysílají v SD se změna nedotkne

ČTÚ od minulého měsíce a po vládou zpackaném odvolání Jaromíra Nováka vede Hana Továrková a Ministerstvo průmyslu a obchodu vede (mimo jiná ministerstva) Karel Havlíček (ANO).

Podle zpráv operátorů se přetěžování sítí týká spíše těch mobilních. A více kvůli hovorům než datům, která síť chrání svou omezeností. Lidé si nyní v karanténě volají více jak na Vánoce hlásí například Vodafone. V pevné síti Cetinu nápor zatím také zvládají velmi dobře. Výpadky služby však hlásí například O2 TV. Jinak ale O2 a T-Mobile nabízí i dočasně neomezený internet, čili kapacita sítí takový problém není. Streamování videa je však větší žrout dat.

Výzva se týká pouze streamingových služeb využívajících datové sítě. Nijak se nedotkne HD vysílání v DVB-T2 (tam stejně nabízí HD kvalitu pouze Česká televize) ani satelitních televizí.

zdroj: ČTÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.